Energie. Jak zkrotit dodavatele. Pomůžou úřady?

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 11. 7. 2019 | 4 komentáře
Rozdávají sankce, vyhrožují, podstrkávají smlouvy, za které by se slušní podnikatelé styděli. S některými dodavateli je těžké pořízení. Nedávno padly za nekalé jednání pokuty. Jaké další páky mají úřady na dodavatele a co může dělat sám zákazník?
Energie. Jak zkrotit dodavatele. Pomůžou úřady?

Milionové pokuty si od Energetického regulačního úřadu (ERÚ) letos na jaře vysloužila společnost Stabil Energy. Už dřív pokutu dostali další dodavatelé energií, například Bohemia Energy nebo Centropol Energy. Jejich zástupci získávali zákazníky nefér způsobem, vyvíjeli na ně nátlak nebo lhali, že smlouvy s nimi uzavřeli v podnikatelských prostorách, i když je lidé podepsali doma mezi dveřmi. To je podstatný rozdíl, protože místo uzavření smlouvy rozhoduje o tom, jestli od ní zákazník může do čtrnácti dnů bezplatně odstoupit.

Nekalost má své důsledky

Úřad při pokutování dodavatelů vychází z energetického zákona a zákona o ochraně spotřebitele. „Z pohledu zákona o ochraně spotřebitele nejčastěji uvalujeme sankce kvůli porušení zákazu použití nekalých obchodních praktik nebo za porušení informační povinnosti,“ konstatuje Michal Kebort, tiskový mluvčí úřadu.

Energetický zákon dodavatelé nejčastěji porušují tak, že nedodrží stanovené kvality dodávek a služeb, chybují při registraci u operátora trhu (OTE ČR), odmítají sdělit datum ukončení dodávky nebo uvádějí nepravdivé a neúplně údaje během změny dodavatele, a tím spotřebitelům komplikují život.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřinu, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Pokutování dodavatelů uvítaly spotřebitelské organizace, mezi jinými například dTest. „Dozorový orgán rozhodnutím jasně ukazuje, že určitá forma jednání se spotřebiteli je nepřípustná, a je ochotný za ni uložit citelnou sankci. Zpráva ze strany ERÚ je jasná: Když budete používat nekalé obchodní praktiky a klamat zákazníky, musíte počítat s tím, že to bude mít následky,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Tisíce pochybení naráz

Případy, které regulátor poslední dobou řeší, se liší složitostí i rozsahem. Některé kontroly a správní řízení se podle úřadu týkají jednotlivců, u jiných prý jde o tisíce pochybení naráz. A liší se i přístup dodavatelů k rozhodnutí ERÚ. „Někteří dodavatelé přijmou verdikt první instance, jiní proti rozhodnutí podávají rozklad a proti jeho výsledku, byť pravomocnému, se brání soudní cestou,“ dodává Michal Kebort. Proto řízení trvají různě dlouhou dobu. Některé sankce nabydou právní moci za několik týdnů, jindy se věc táhne i několik let.

Vůbec největším trestem pro dodavatele je odebrání licence, bez ní zemní plyn ani elektřinu prodávat nesmí. Právě teď podle úřadu několik správních řízení, jejichž výsledkem by mohlo být odebrání licence, běží. „Do vynesení pravomocného verdiktu o nich ale nemůžeme hovořit,“ říká mluvčí ERÚ Michal Kebort a dodává: „Že jde o krok velmi komplikovaný, o tom svědčí například kauza, která se kvůli paralelně probíhajícím soudním sporům táhne déle než osm let.“

Odebrání licence je trest sice přísný, důsledky ale nakonec můžou být omezené, o licenci totiž potrestaný dodavatel může žádat znovu. „Přirovnat to lze k situaci, kdy by řidič mohl po odebrání řidičského průkazu zakrátko získat průkaz nový,“ říká mluvčí Kebort.

Zprostředkovatel horší dodavatele

Při potížích spojených s odběrem energií člověk většinou automaticky viní dodavatele. Bohužel je ale na vině často mezičlánek – zprostředkovatel, který je pověřený uzavíráním smluv mezi dodavateli a odběrateli. Na zprostředkovatele má ale ERÚ jen krátké páky: nevztahuje se na ně energetický zákon. Jako zprostředkovatelé se přitom mohou tvářit i dodavatelé, pokud na to přijde.

Šmejdi u vašich dveří

Víme, jak na vás líčí

Vydávají se za dodavatele, regulátora, nezávislé odborníky. Lžou vám, že váš dodavatel zkrachoval. Tvrdí, že když rychle nepodepíšete smlouvu, bude z vás černý odběratel.

Pět triků, na které šmejdům pořád skáčeme


Ke smlouvě vám dají zdarma úspornou žárovku. Když od smlouvy cuknete, začnou vyhrožovat exekutorem. Kvůli tisícovkám za nezaplacené žárovky.  

Žárovky zadarmo nebrat!


Přes sedmdesát stran má rozhodnutí, v němž ERÚ popisuje nekalé praktiky společnosti Stabil Energy. Některým domácnostem ani nedala vědět, že je k sobě převádí.

Už nevolejte, šmejdi! Padla rekordní pokuta za prodej energií

Proměňují se zároveň i praktiky, které prodejci energií používají. „Svoji práci se snaží zefektivnit. Tedy nejen minimalizovat riziko pokut za podomní prodej, ale také ušetřit za lidskou práci a získat zákazníka ideálně napořád. Kvůli regulaci přímého marketingu na úrovni samospráv, tedy zákazu přímého prodeje, může být ještě výraznější činnost call center,“ míní Petr Woff z portálu KupníSíla.cz.

Zkuste se dohodnout, úřad pomůže

Lidé, kteří se dostanou do sporu s dodavatelem, se mohou obrátit na Energetický regulační úřad nebo na Českou obchodní inspekci. „Pokud se na nás spotřebitel obrátí s jednoduchým podáním po telefonu, e-mailem či korespondenčně, odpovědi se dočká často ihned, respektive v řádu hodin. U složitějších dotazů odpověď limituje dodání podkladů, jejich rozsah a případně ochota dodavatelů ke spolupráci,“ uvádí Michal Kebort z ERÚ.

Úřad přitom nemusí hned trestat – k výsledku je možné dobrat se taky dohodou, se kterou úředníci můžou pomoct jako mediátoři. Odběratel kontaktuje úřad a jeho pracovníci pak osloví dotyčného dodavatele; řada z nich se chce profilovat jako společensky odpovědná firma, takže už mají různé ombudsmany a podobné instituce. S nimi je pak možné dojednat různá vstřícná řešení, třeba i odpuštění sankce, kterou dodavatel spotřebiteli vyměřil. Takový výsledek není podle úřadu sice pravidlem, ale není ani výjimečný.

A pak je tady ještě jedna možnost – mimosoudní řešení sporů, při němž úřad spotřebitelům také pomáhá. Průměrná délka mimosoudního řešení sporu na ERÚ většinou nepřesahuje čtyři měsíce. Dobrá zpráva je, že podání návrhu na zahájení mimosoudního řešení není nijak zpoplatněné a není potřeba si na něj sjednávat advokáta. „Podnětů k zahájení mimosoudního řešení sporu jsme v loňském roce přijali 140 a pravomocně jsme rozhodli v 94 případech,“ uzavírá Michal Kebort.

Dobrá rada

Bojuj o svoje peníze

Špatně spočítaná faktura, nesmyslně vysoké sankce nebo komplikace při výpovědi smlouvy. Typické příklady potíží s dodavateli energií. Má smysl se bránit? Radíme jak na to.

Stěžujeme si na dodavatele energií. Jak řešit nejčastější problémy?

Jana Poncarová

 Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services