Léto je ideální dobou pro změnu dodavatele energií

PR článek | rubrika: PR Článek | 8. 7. 2019 00:00 aktualizováno 14. 7. 2019 23:59 | 1 komentář
Trápí vás účty za energie a uvažujete o jiném dodavateli? Léto je ideální období, kdy dát věci do pohybu. Změna totiž neproběhne ze dne na den. Pokud ji ale zvládnete nyní, letošní topnou sezónu již můžete mít levnější.
Léto je ideální dobou pro změnu dodavatele energií

Spotřeba energií není v domácnostech po celý rok stejná. Nejvyšší je vždy v zimních měsících, kdy nejvíce topíme a dlouho svítíme. „Většina zákazníků má se svým dodavatelem uzavřenu smlouvu na dobu neurčitou, zpravidla s tříměsíční výpovědní lhůtou,“ uvádí Libor Holub, obchodní ředitel Bohemia Energy a dodává: „S ohledem na to, že je léto, je tedy dobré udělat změnu co nejdříve. Dosáhnete tak na úspory již v zimním období, které spolyká nejvíce peněz.“

Na to bohužel stále mnoho lidí zapomíná a levnějšího dodavatele hledá až na přelomu roku, kdy obvykle dochází ke zdražování. To už ale bývá zimní sezóna v plném proudu a vzhledem k obvyklé výpovědní lhůtě tak musí odběratelé za toto období platit ještě původní, vysoké ceny. Včasnou změnou dodavatele lze přitom ušetřit i tisíce korun ročně.

Kolik ušetříte

Jakou úsporu konkrétně změnou získáte, si můžete jednoduše a zdarma spočítat prostřednictvím kalkulaček dostupných na internetu. „Doporučuji využít srovnávače na internetových stránkách Energetického regulačního úřadu či na webovém portálu TZB-info.cz. Ty poskytují objektivní srovnání podle předem daných kritérií,“ radí Libor Holub. K posouzení finanční výhodnosti vždy budete potřebovat fakturu posledního vyúčtování, ze které zjistíte vaši spotřebu a tarif.

Jen na cenu se ale nedívejte

Finanční úspora, kterou lze s novým dodavatelem získat, je důležitá, ale rozhodně by to nemělo být jediné kritérium. „Rovněž si zjistěte, zda vámi vybraná společnost je spolehlivá a stabilní, má dobrý a dostupný zákaznický servis s bezplatnou zákaznickou linkou a nabízí i další služby, které vám mohou pomoci s dalšími úsporami,“ říká Libor Holub.

Neméně důležitým hlediskem je i důvěra a férové jednání. O tom, nakolik lze té které společnosti věřit, se můžete přesvědčit i podle toho, jestli daná firma přijala etický kodex podle doporučení Energetického regulačního úřadu (ERÚ). Nebo zda se přihlásila k Deklaraci účastníků trhu s elektřinou a plynem na ochranu spotřebitelů, která přispívá ke kultivaci prodeje energií v Česku.

Změny se bát nemusíte

To, že jste si vybrali seriózního dodavatele, poznáte již v průběhu jeho změny. Bude vás totiž průběžně informovat, jak změna probíhá, kdy začne s dodávkou nebo kdy je vhodné nahlásit stávajícímu obchodníkovi stav měřidla pro poslední vyúčtování. „Pokud na samoodečet zapomenete, nic se se neděje. Konečné vyúčtování vám bude vystaveno odhadem podle vaší spotřeby a obdržíte jej nejpozději do jednoho měsíce od ukončení původní smlouvy,“ dodává Libor Holub. Podle zvolené formy platby za energie si pak jen nezapomeňte změnit trvalý příkaz, nastavit SIPO či inkaso.

Tip navíc: případný přeplatek si uschovejte

Je dobré si uvědomit, že ačkoli spotřeba energií se v průběhu roku mění, zálohy platíte ve stejné výši po celý rok. Případný přeplatek od původního dodavatele je tedy dobré si schovat. To platí zejména, když elektřinou nebo plynem topíte. Proč tomu tak je? „Jestliže změna dodavatele proběhne v okamžiku, kdy jste na zálohách od posledního vyúčtování zaplatili více, než byla skutečná spotřeba, musíte počítat s tím, že zálohy od nového dodavatele nepokryjí zvýšenou zimní spotřebu do dalšího pravidelného vyúčtování“, vysvětluje Libor Holub. Nižší cena za celkovou roční spotřebu vám ale při dobré volbě nového dodavatele samozřejmě zůstane.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services