Významné změny plynu plánované v roce 2019

PR článek | rubrika: PR Článek | 11. 2. 2019
Plyn je jednou z komodit důležitých pro české domácnosti, ale také komerční objekty. S pomocí plynu dopřáváme teplo svým domácnostem, pohodlně vaříme a ohříváme teplou vodu. Není se proto čemu divit, že tato položka je významnou součástí každého rodinného rozpočtu. Jakékoliv změny ceny plynu 2019 pak budí pozornost všech.
Významné změny plynu plánované v roce 2019

Z čeho se skládá cena plynu

Ještě, než vám prozradíme, jaké významné změny vás čekají z pohledu nákladů na plyn 2019, nastíníme vám nejprve samotnou cenotvorbu plynu. Ta se skládá z regulované části, kterou má pod palcem Energetický regulační úřad a z neregulované části, jíž si řídí obchodníci s komoditami. Přibližné procentuální zastoupení vypadá nějak následovně.

  • Činnost OTE 0,06 %
  • Přeprava plynu 1,42 %
  • Distribuce 23,17 %
  • Obchod a komodita 75,35 %

Změny plynu 2019

První tři výše uvedené položky jsou regulovanou částí ceny plynu 2019. A právě v tomto případě se můžete v letošním roce těšit na první změnu. Úmyslně píšeme „těšit“, protože dojde k poklesu zhruba o 2,5 %. Jak ale lze správně tušit, regulovaná část u plynu tvoří zhruba 25 % celkové ceny komodity, takže výsledek pravděpodobně ani nepoznáte.

To horší však přichází na poli neregulované části plynu. O té rozhodují obchodníci reagující na aktuální situaci a vývoj cen na burzách. A právě zde se očekává zdražování, které už je pod drobnohledem dodavatelů. Plyn 2019 může v tomto roce zdražit v průměru o 5 % celkové hodnoty. To se hodně odvíjí od konkrétních společností.

Na zdražování už zareagovaly některé větší firmy a je předpokladem, že se ve stejném duchu zachovají i menší dodavatelé plynu. Zdražování se s největší pravděpodobností bude týkat hlavně zákazníků, jež mají smlouvy na dobu neurčitou. Těch, kdo si ceny plynu zafixovali se to netýká. I proto je cena plynu 2019 nabízena stávajícím klientům s možností fixace na další dva až tři roky. To je jedna z cest, jak se alespoň částečně vyhnout zdražování v nadcházející době.

Vadí vám cena plynu? Proveďte změnu dodavatele

Cena plynu 2019 je a bude v letošním roce poměrně žhavým tématem. Pokud zrovna spadáte pod dodavatele prodávajícího tuto komoditu za vyšší cenu, máte pochopitelně možnost přejít k někomu jinému. Výběr dodavatele není žádným složitým procesem. Pokud nejste vázáni žádnými smluvními podmínkami, lze podat výpověď. Změnu dodavatele proveďte ideálně tím nejsnazším způsobem.

Nejlevnější plyn 2019 můžete získat tak, že si porovnáte pár nabídek najednou. Využít k tomu lze některý ze srovnávacích portálů. Takový proces vám zabere maximálně dvě minuty drahocenného času a ihned se dozvíte, s kým ušetříte. Velkou výhodou je také to, že nově zvolený dodavatel plynu za vás provede všechny administrativní náležitosti a vy s takovou změnou nemáte žádnou práci.

Tak uvidíme, v čem nás rok 2019 překvapí…

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services