Dnes vám dají k elektřině žárovku zadarmo, zítra budou hrozit exekucí

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 9. 8. 2018 | 2 komentáře
Evergreen podomního prodeje energií. Ke smlouvě dostanete úsporné žárovky. Prý zadarmo. Když ale od dodavatele odejdete, bude je chtít zaplatit. Vlastně budou je chtít zaplatit vymahači. S výhrůžkami že za dva dny máte na krku exekutora.
Dnes vám dají k elektřině žárovku zadarmo, zítra budou hrozit exekucí

Vynalézavost některých dodavatelů a jejich podomních prodejců nezná mezí: nátlaky, přetvářky, výhružky. Na Českou obchodní inspekci a Energetický regulační úřad se v poslední době obracejí lidé, jimž dodavatel (nebo zprostředkovatelská společnost) vyměřili sankce a téměř obratem se jim ozvala inkasní agentura s výhružkami, že pokud pokutu neuhradí do 48 hodin, zahájí exekuci. Úřady, seč můžou, upozorňují, že takový postup je nereálný, přesto ale přibývá lidí vyděšených vymahačskými esemeskami a doporučenými dopisy.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Žárovky až za dva tisíce

V hlavní roli jsou opět LED žárovky, které někteří podomní prodejci rozdávají jako dárek. Ve skutečnosti si je ale lidí od nich kupují, byť za symbolickou korunu. Písnička je to obehraná, ovšem pořád chytlavá. „Na tento dárek podepíšete kupní smlouvu, jejíž součástí je nepřiměřená sankce. Pokud odstoupíte od smlouvy na dodávky energií, za LED žárovky rázem musíte zaplatit, často až 2000 korun,“ upřesňuje Jana Jelínková z České obchodní inspekce. V samotné smlouvě na dodávky elektřiny nebo plynu tedy sankce nejsou, zhrzený dodavatel vám ale může zasolit prostřednictvím LED žárovek. Nebo vás vystrašit natolik, abyste odstoupení stáhli.

Někteří dodavatelé teď předávají vystavené pokuty rovnou inkasním agenturám. „Máte 48 hodin na zaplacení dluhu ve výši 2000 korun a zaslání dokladu o úhradě, jinak se vystavujete riziku vydání platebního rozkazu a následné exekuci“ – i takové zprávy chodí lidem, kteří od dodavatele odešli.

Podepsali jste? Nejlíp se zdrhá hned

Třeba vám servis a ceny firmy, která vám ke smlouvě vnutila žárovku, budou vyhovovat. A ještě máte žárovku. Třeba si ale řeknete, že s tím, kdo na vás šije takovéhle boudy, moc být nechcete, protože nevíte, jaké levárny vás ještě čekají. Pak je nejlepší neotálet. Pro smlouvy uzavřené s podomním prodejcem u vás doma jsou speciální pravidla. Podle občanského zákoníku můžete odstoupit do čtrnácti dnů od podpisu, energetický zákon umožňuje odstoupit ještě patnáctý den po zahájení dodávky.

LED žárovky je třeba dodavateli vrátit, můžete poslat i odstoupení od kupní smlouvy, i když by ho po vás dodavatel neměl požadovat. „Je v rozporu se zákonem vyžadovat zvláštní odstoupení od koupi žárovek, když spotřebitel ruší v zákonné lhůtě smlouvu s novým dodavatelem. Jedná se o smlouvy provázané, právně označované jako doplňkové,“ říká Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Úřady si na dodavatele posvítí

Pokud vám ve schránce přistane za vrácené žárovky pokuta, Česká obchodní inspekce ji doporučuje nehradit. „Když žárovky nemůžete vrátit nepoškozené a nepoužité, uhraďte obvyklou cenu žárovek, případně cenu, o níž se jejich hodnota oproti obvyklé ceně snížila,“ dodává Jana Jelínková. Obvyklá cena není taková, kterou si dodavatel stanovil ve smlouvě, ale ta z běžných obchodů. Například LED žárovka s výkonem 18 wattů se prodává za cenu kolem 170 korun.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

I když se budete bránit podle práva, můžou se vám ale ve virtuální i poštovní schránce množit výhružky. Kdo je v právu, jste vy. Energetický regulační úřad už před pár týdny zahájil šetření, které označil za jedno z nejrozsáhlejších v historii, a na dodavatele si posvítí. Vyžádal si od obchodníků několik tisíc smluv o dodávkách energií, k nimž byly nabízeny LED žárovky.

„Šetření nyní probíhá. Předchází kontrole, která je poté zaměřena na konkrétní pochybení. Teprve na zjištění kontrol jsou navázána sankční správní řízení. Jmenovat společnosti proto můžeme až ve chvíli, kdy padne pravomocné rozhodnutí,“ informoval Michal Kebort, tiskový mluvčí Energetického regulačního úřadu.

Výhružkám nepodléhejte

Je tady ještě jeden rozměr a na něj je třeba dát si pozor. LED žárovky zdarma nerozdávají pouze dodavatelé, ale chytly se ho i zprostředkovatelské společnosti, které energie jednoduše přeprodávají. Na ně se nevztahují ty samé předpisy jako na dodavatele – jinými slovy, Energetický regulační úřad si na ně nemůže došlápnout. Dodavatel vlastní licenci na dodávky energií, zprostředkovatel jen přeprodává nabídky jednoho nebo více dodavatelů.

Pokud nemá společnost na požadovanou pokutu nárok, můžete se hned obrátit na úřady. Ve chvíli, kdy řešíte potíže s dodavatelem, by vám měl umět pomoci Energetický regulační úřad. Když jste se dostali do křížku se zprostředkovatelem, obraťte se na Českou obchodní inspekci.

Fixlujete?

ČOIku na vás!

Na koho si můžete stěžovat u České obchodní inspekce? Jaký trest dotyčnému hrozí? Jak stížnost správně podat? A kdy vám ČOI nepomůže? Máme pro vás přehledného průvodce:

Jak podat stížnost. A co hrozí hříšníkovi

Výhružkám na exekuci během osmačtyřiceti hodinám byste podle odborníků neměli podléhat. Rozesílané SMS zprávy se sice snaží vzbudit zdání, že k exekuci dojde v řádu dní, pokud ne rovnou hodin, v praxi to tak ale nefunguje. „Vedení exekučního řízení je možné na základě pověření soudu, který zkoumá, zda věřiteli plyne právo na úhradu určité částky z exekučního titulu. Tím je nejčastěji vykonatelný rozsudek soudu,“ vysvětluje Vladimír Plášil, prezident Exekutorské komory ČR.

Napřed by tedy inkasní agentura musela mít v ruce platné pověření soudu, aby k vám mohla vtrhnout a páskami označit zabavený majetek. Můžete naopak její pracovníky upozornit, že to co provádějí, je vyhrožování: Tedy přestupek, za který může Ministerstvo spravedlnosti udělit pokutu až 200 tisíc korun.

Vyhodíte dveřmi, vrátí se oknem

Máme je v merku

Řada obcí zakázala podomní prodej, ale fígle nepoctivců stále padají na úrodnou půdu. Šmejdi řádí dál. Přinášíme přehled jejich nových a inovovaných triků. A rady, co dělat, když se necháte oblafnout.

Nové triky šmejdů

Hra strachu

Otřepané klišé, že nejlepší obranou je útok, minimálně na energetickém trhu tolik neplatí. Mnohem lepší je, pokud si podomní obchodníky a pofidérní společnosti vůbec nepustíte k tělu. „Odmítejte podomní nabídky aukcí a dárků zdarma. Pokud chcete dodavatele změnit, využijte on-line porovnávače cen energií. Jestliže je ve vašem městě či obci vyhláškou zakázaný podomní prodej, můžete na překupníka s energiemi rovnou zavolat městkou policii,“ doporučuje Jana Jelínková z České obchodní inspekce.

Když se do potíží přesto dostanete, braňte se. „V České republice jsou velmi dobré zákony na ochranu spotřebitele. Problém je ovšem v jejich prosazování. Spotřebitel je v porovnání s velkým podnikatelem slabší smluvní stranou a často se bojí jít do soudního sporu. Raději pokutu zaplatí, než aby kvůli tomu měsíce nebo roky nemohl v klidu usnout. Podnikatelé moc dobře vědí, proč se zaměřují na seniory, kteří se bojí konfliktů a jsou obecně důvěřivější,“ uzavírá Lukáš Zelený z dTestu.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+21
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services