Trh s energiemi: silnější přežije

Jana Poncarová | rubrika: Co se děje | 7. 8. 2018 | 8 komentářů
Na trhu s elektřinou a zemním plynem roste vedle tradičních dodavatelů další velký hráč. Skupina Bohemia Energy polyká konkurenty. Před třemi lety získala Europe Easy Energy, teď kupuje Amper Market. Obě společnosti slibují, že pro koncové zákazníky se nic nezmění.
Trh s energiemi: silnější přežije

Rozložení sil na trhu s energiemi se opět mění. Skupiny Bohemia Energy a Amper Holding „spojují své síly“. Po schválení transakce Úřadem pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se společnost Amper Market spadající pod Amper Holding stane součástí skupiny Bohemia Energy. V rámci skupiny by pak měla obsluhovat firmy a zákazníky z veřejného sektoru, tedy státní, krajské a obecní instituce.

Smlouvu o koupi sta procent akcií společnosti Amper Market, která je součástí Amper Holding, podepsal dodavatel Europe Easy Energy patřící do skupiny Bohemia Energy. „Odvětví energetiky prochází dynamickým rozvojem, většina dodavatelů hledá nejlepší cestu k budoucímu úspěchu u zákazníka. My tuto cestu vidíme ve strategických akvizicích a obchodních partnerstvích,“ uvádí Jiří Písařík, předseda představenstva Europe Easy Energy a jednatel Bohemia Energy. Ta už dřív navázala partnerství například s firmou S-Power, která prodává a instaluje malé fotovoltaické elektrárny a jejich komponenty.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ceníky i smlouvy platí

Značka Amper Market zůstane podle vyjádření obou stran zachována a bude pokračovat v dosavadní strategii dodávek elektřiny vyrobené z významné části nezávislými decentralizovanými výrobci. Po začlenění do skupiny Bohemia Energy se bude soustředit na prodej energií firmám a organizacím.

„Akvizicí jsme samozřejmě rozšířili zákaznické portfolio skupiny Bohemia Energy, ale daleko větší váhu přikládáme strategickému obchodnímu spojenectví s Amper Holding, které přinese užitek všem, tedy zákazníkům i oběma energetickým skupinám,“ tvrdí Robert Chmelař, marketingový ředitel Bohemia Energy.

Podle údajů Operátora trhu s elektřinou (OTE ČR) dodával Amper Market k 30. červnu letošního roku elektřinu 41 824 a plyn 801 odběratelům. „Samozřejmě, veškeré smlouvy, ceníky a obchodní podmínky zůstávají v platnosti, nemění se ani kontakty, na něž se mohou zákazníci obrátit,“ dodává Jan Palaščák, generální ředitel a předseda představenstva Amper Holding.

Velcí zůstanou

Společnost Amper Holding se do budoucna má specializovat a zaměřit se na specifický segment zákazníků. Zaujmout je chce nabídkou pomoci s řízením spotřeby energií. „Zaměříme se na integraci a zkompletování energetických služeb pro podniky a municipality. Máme ambici stát se vůdčím inovátorem energetických služeb v České republice. Více se přiblížíme technologiím. Naše pozornost se zaměří na úspory energií a další služby odběratelům. Nyní připravujeme například produkty v oblasti akumulace energie a bateriových systémů,“ konstatuje Jan Palaščák.

V energetice probíhá konsolidace trhu, začíná se lámat chleba. Někteří analytici tvrdí, že během několika let na trhu zůstane z desítek firem jen několik silných skupin. „Na tuto situaci jsme reagovali tak, aby Amper Market dlouhodobě i po této konsolidaci zůstal jako značka a firma, kterou si klienti spojují s decentrální energetikou, virtuální elektrárnou a nadstandardním servisem pro výrobce, podniky i municipality,“ dodává Jan Palaščák.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Konsolidace ale není jen domácí záležitost. Podobně se už v březnu dohodly nadnárodní skupiny E.ON a RWE – každá z nich se napříště má specializovat na jinou část trhu: RWE se bude soustředit především na výrobu energie (včetně obnovitelných zdrojů) a bude s ní obchodovat ve velkém, E.ON se bude věnovat odběratelům a inteligentním elektromagnetickým sítím. Firmy se dohodly, že si podle těchto strategií navzájem převedou majetek i obchodní aktivity, E.ON tak například od RWE získal většinový podíl v distribuční společnosti innogy.

Konsolidací tedy prochází nejen český, ale i evropský trh. To si vyžaduje podnikatelské celky s dostatečným finančním zázemím a lidskými zdroji, které budou schopné zabezpečit rozvoj stávajících i nových služeb v energetice.

Další akvizice ve hvězdách

Amper Market není první společností, kterou Bohemia Energy získala. V roce 2015 koupila Europe Easy Energy specializující se na dodávky energií pro domácnosti. Ta dnes dodává elektřinu a zemní plyn 65 tisícům odběratelů.

Obě společnosti, Europe Easy Energy a Amper Market, dodávaly energie za nízké ceny a zároveň držely vstřícné obchodní podmínky, například svým zákazníkům poskytovaly smlouvy na dobu neurčitou bez závazku. „Jsou si blízké svým zaměřením, obchodní filozofií i typem zákazníků. Společnost Europe Easy Energy se umístila na prvním místě v hodnocení nejférovějších dodavatelů energií, protože má nízké ceny a smlouvy na dobu neurčitou,“ konstatuje Jiří Chmelař. 

Skupinu Bohemia Energy, která má nyní 1,1 milionů zákazníků a dosahuje obratu přes 16 miliard korun, tvoří pět energetických společností. Vedle Bohemia Energy je to společnost Comfort Energy, Europe Easy Energy, X Energie, na Slovensku skupina vlastní největšího alternativního dodavatele energií, společnost Slovakia Energy. Do skupiny spadají i finanční společnosti Bohemia Energy Finance a BEplan.

Jestli bude Bohemia Energy v akvizicích pokračovat, nechtěli zástupci společnosti konkretizovat. „Díváme se i na další příležitosti, protože chceme dále posilovat svou pozici vyzyvatele a hybatele trhu. Žádné konkrétní akvizice však dopředu nekomentujeme,“ uzavírá Jiří Chmelař.

Vyzkoušejte naše porovnání cen elektřiny a plynu

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. 

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Nepotřebujeme vaše osobní údaje, ale pokud je máme, jsme schopni vyjednat ještě lepší cenu.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 9. 2018 15:03, Pavel H.

Vzhledem k tomu, že mi Bohemia energy udělala ve výdajích dobré plusko a ušetřil jsem skoro zálohu, tak ať si říká co kdo chce, na řeči kolem nedám, když vidím realitu u nás.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services