Jak se v létě ochladit a neprotočit v klimatizaci majlant?

Jana Poncarová | rubrika: Jak na to | 17. 7. 2018 | 8 komentářů
Z přehřátého bytu můžete utíkat k vodě, házet si do pití obří kostky ledu nebo zkusit větrák. Za tropických nocí, kdy kvůli horku nezamhouříte oka, ale stejně zatoužíte po klimatizaci. I když k provozu potřebuje elektřinu, a ta něco stojí, nemusíte hned prochladit majlant. Poradíme, jak klimatizovat efektivně.
Jak se v létě ochladit a neprotočit v klimatizaci majlant?

České léto umí být deštivé a chladné, ale taky pořádně horké. Tropické dny a noci, kdy teploty přesahují třicítku a potí se i ti, kterým je jinak skoro pořád zima, můžou být otravné. Zvlášť pokud stěny vašeho bytu nenasytně nasávají sluneční paprsky a vy už nevíte, kam utéct.

Klimatizace v posledních letech přibývají v novostavbách i ve starších panelácích. Pořizují si je hlavně ti, kteří bydlí v horních patrech nebo v podkrovních bytech. Spotřebu klimatizace můžete podchytit už při výběru zařízení. Výkon a další parametry totiž rozhodnou o tom, kolik prochladíte. Stovky z účtu za elektřinu pak odmázne taky správné používání klimatizace.

Něco jako tepelné čerpadlo

Dnešní klimatizace pracují na podobném principu jako tepelná čerpadla, v zimě si s nimi dokonce můžete i přitopit. Energii získávají z okolního vzduchu, který ochlazují a až poté ho vyfukují do interiéru. Laicky řečeno.

Poměr je 70 až 80 procent energie ze vzduchu ku 20 až 30 procentům elektrické energie. To znamená, že klimatizace na tom z hlediska efektivity nejsou vůbec špatně.

Při pořizování klimatizace je ale i tak vždy dobré zvážit náklady na provoz. Je to stejné jako u jiných spotřebičů. Čím levnější klimatizace, tím méně je efektivní a spotřebuje více energie. Podobně jako při výběru ledničky můžete sledovat zařazení spotřebiče do energetické třídy. Úsporně chladí klimatizace ve třídě A++ a vyšší.

„Důležité je zaměřit se na to, kde budete klimatizaci používat a jak často. Když potřebujete klimatizaci do obývacího pokoje nebo do ložnice a budete ji používat jen přes léto několik hodin denně, investice se vám bude vracet poměrně dlouho. Naopak, jestliže potřebujete chladit kancelář, kde je přes léto vedro, a klimatizace poběží třeba osm hodin denně, vyplatí se investovat do efektivního zařízení,“ uvádí energetický poradce Jiří Beranovský.

Ušetřete za energie

Ceny plynu a elektřiny rostou. Zajistěte si nejvýhodnější nabídku, dokud je čas.


Nevíte? Nevadí. Poradíme vám.

Sledujte účinnost, SEER a EER

Chlazení je žroutem energie vždycky, ať už zvolíte jakkoli efektivní zařízení. Podle Jana Truxy ze společnosti EkoWATT má ale oproti vytápění dvě hlavní výhody. „V České republice se obvykle v běžných bytech chladí krátce, protože vysoké teploty jsou nárazové, netrvají dlouho, vždy jenom pár dní,“ uvádí.

Potřebujete novou energii?

Našli jste levnějšího dodavatele elektřiny nebo plynu? Nebo slušnějšího? Chcete změnu, ale nevíte, jak na to? Poradíme.

Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Každý rok mění dodavatele energií stovky tisíc domácností. Vybírat můžou z desítek firem, obrovských i trpasličích. Ale trpaslík a vysoké napětí – jde to dohromady?

Nový dodavatel. Bát se firmy z garáže?

Klimatizace zároveň mají poměrně vysoký chladící faktor EER (koeficient energetické efektivnosti). Ten vyjadřuje poměr mezi množstvím tepla odebraným z vnitřního prostředí a elektrickou energií vydanou na tento výkon. „Hodnota EER se zpravidla pohybuje mezi 2,0 až 4,0. Čím je tento koeficient vyšší, tím je i klimatizace efektivnější a tím nižší jsou provozní náklady,“ dodává Jan Truxa.

Na energetickém štítku klimatizace najdete také informaci o celoroční účinnosti při chlazení (SEER) a celoroční účinnosti při topení (SCOP). Tyto údaje jsou důležité, protože ukazují skutečnou účinnost zařízení během celé sezóny, tedy i při výkyvech teplot nebo provozu v pohotovostním režimu.

„Chladící faktor je něco podobného, jako je u tepelných čerpadel topný faktor. Stejně jako u tepelných čerpadel je dobré pracovat s průměrným topným faktorem, u chlazení je to faktor SEER. Ten se od hodnoty EER liší a obvykle lépe zohledňuje energetickou efektivitu klimatizace,“ vysvětluje Jan Truxa.  

Je dobré, aby byl SEER udáván pro naše středoevropské klima, jinak je jeho hodnota zkreslená a má menší vypovídací hodnotu. Pokud bude SEER stanovená například pro Kalifornii, je lépe se orientovat podle EER a energetické třídy klimatizace.

Stovky až tisíce korun

Pokud je EER například 3,0, tak na 3 kWh chladu klimatizace potřebuje 1 kWh elektřiny. Pro malé jednotky se hodnota SEER obvykle neudává, ale najdete u nich zmiňovanou energetickou třídu. „I podle ní se můžete dobře zorientovat a koupit chladící jednotky s nejvyšší energetickou třídou, které jsou ale dražší,“ dodává Jiří Beranovský.

Kolik vás provoz klimatizace bude ve skutečnosti stát, záleží na mnoha faktorech. Zatímco v pasivní nebo nízkoenergetické dřevostavbě, která využívá nucené větrání s rekuperací a vhodné stínění, můžou být náklady třeba jen v řádech stokorun, v paneláku si můžete připlatit. Zvlášť, pokud máte okna orientovaná na východ, jih nebo západ a bydlí vedle vás sousedé, kteří ve dne v noci větrají, a do domu tedy pořád proudí teplý vzduch. V takových případech se můžou náklady vyšplhat i na několik tisíc korun ročně.

Jak chladit bez klimatizace?

Ochladit interiér můžete i bez klimatizace. Pořiďte si funkční zastínění oken. Nebo před dům vysaďte strom, který bude vrhat stín. Použít můžete protisluneční fólie, které nalepíte z venkovní strany skla. Horko líp snesete, když zvlhčíte vzduch, pomůžou vám obyčejné rozprašovače vody nebo vlhký ručník přehozený přes ventilátor.

Spotřebu ovlivní zatažené žaluzie

Náklady na klimatizaci můžete snížit vhodným nastavením zařízení a několika jednoduchými, ale efektivními opatřeními. Současné klimatizace jsou už ale natolik chytré, že možná budete muset několikrát pročítat manuál.

Pamatujte na to, že teplota v klimatizované místnosti by se od té venkovní měla lišit maximálně o sedm stupňů. Když je venku dvaatřicet, chlaďte na pětadvacet. Nešetříte tím jen peněženku, ale také své zdraví. Klimatizace většinou nabízejí také noční režim, který je tišší, a proto šetrnější k vašemu spánku.

„Aby byla klimatizace při provozu úsporná, je dobré šetřit jí práci. V klimatizované místnosti by například neměly být zbytečné zdroje tepla. Vhodné je zabránit oslunění oken vhodným zastíněním, ať už jsou to žaluzie, rolety nebo markýzy. Pokud chladíte jen jednu místnost, například obývák, nepouštějte do ní teplý vzduch z vedlejšího pokoje,“ uzavírá Jiří Beranovský.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

17. 7. 2018 8:13, verka

U obrázku je psáno ve vedru zvlhčit vzduch (rozprašovačem, přehozením vlhkého hadru...).Podle mne je toto nehorázná nelogická hloupost, protože právě ve vlhkém horku se nemůžeme dobře ochlazovat pocením - vlhký vzduch špatně absorbuje další vlhko,např. z našeho ve vedrech se potícího těla. Každý normální člověk ví, že se líp snáší horko než dusno. To velmi špatně snášejí i zvířata a pokud jim s ochlazením nepomůže člověk, rychle uhynou. Pamatuji kterýsi rok v minulém století. Na výstavě psů v Brně v takovém počasí (vlhké horko) uhynulo mnoho vystavovaných zvířat, nehledě k utrpení škoda dosáhla obrovské výše. Takže nechápu logiku takové zavádějící "rady".

+9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek