Ušetřete změnou dodavatele energií. Je to jednodušší, než si myslíte

PR článek | rubrika: PR Článek | 29. 1. 2018
Za dva roky můžete ušetřit přes devět tisíc korun.
Ušetřete změnou dodavatele energií. Je to jednodušší, než si myslíte

Neférově jednající alternativní dodavatelé, kteří jdou při získávání nových zákazníků přes mrtvoly, bohužel zapříčinili, že se většina odběratelů změny bojí. Přijde jim nejen zbytečně složitá, ale také mají respekt vůči sankčním poplatkům, jež jim mohou být uděleny. Než cokoliv řešit, raději si tedy připlatí. Obavy jsou však zcela zbytečné. Na trhu už operuje spousta společností, které vám se vším bezplatně pomohou. A ušetřit můžete průměrně 9300 Kč za 2 roky.   

Většina lidí neví, že ačkoliv má větší spotřeba na jejich vyšších účtech bezpochyby podíl, výslednou částku, kterou za topnou sezónu zaplatí, ovlivňuje především fakt, od koho energie odebírají. Cena plynu i cena elektřiny se totiž u jednotlivých dodavatelů razantně liší. Jak je to možné? Tvoří ji totiž dvě složky. Ta první, podstatně menší, je státem regulovaná. Výši druhé, větší části, si určují sami dodavatelé dle jejich cenové politiky.

Levnějšího dodavatele najdete už za 2 minuty

Mezi různými cenovými nabídkami dodavatelů můžete vybírat snad donekonečna. Nejlehčí cestou, jak se zorientovat v širokém spektru produktů a spočítat si úsporu, je využít online kalkulačku. Na trhu jich je hned několik.  

Do kalkulačky stačí zadat pár základních údajů (současný dodavatel, spotřeba atd.), a ona vám na jejich základě během několika málo minut vygeneruje přehledné srovnání všech dodavatelů na trhu. Jakmile si jednoho z nich vyberte, stačí jedním kliknutím odeslat nezávaznou poptávku, vzápětí se vám ozve jeden z energetických specialistů společnosti, který s vámi probere další postup a také zodpoví všechny vaše případné dotazy.   

Nenechte se zlákat pouze nízkou cenou

Několikatisícová úspora může být velkým lákadlem, proč si vybrat zrovna onoho dodavatele, ale někdy méně znamená více. U někoho jiného například ušetříte o stokorunu méně, ale bude vám poskytnut mnohonásobně lepší servis, nebo se nebudete muset trmácet na pobočku z Brna do Prahy.

Nepodceňujte také pověst dané společnosti. Před definitivním přechodem k novému dodavateli raději zapátrejte na internetu, kde si můžete přečíst celou řadu recenzí, či se zeptejte svých známých a rodiny.

S papírováním si nemusíte dělat hlavu

Po telefonickém rozhovoru, vám energetický specialista pošle k nahlédnutí smlouvu včetně obchodních podmínek a ceníku. Pokud se vším souhlasíte, podepíšete ji a zbytek už zařídí odborníci. Výměna plynoměru/elektroměru není nutná. Změna je prakticky pouze administrativní záležitostí, kterou prakticky nezaznamenáte jinak než na vyúčtování.  

Přestože celý proces změny dodavatele trvá podle vyhlášky maximálně 10 dní, je třeba počítat i s výpovědní lhůtou. Ta většinou trvá 3 měsíce a začíná nabíhat prvním dnem následujícího měsíce. Na závěr této výpovědní lhůty dochází k řádnému ukončení závazků vůči stávajícímu dodavateli. Je nutné provést odečet plynoměru/elektroměru a na jeho základě uhradit poslední vyúčtování. Zároveň odběratel získá od nového dodavatele rozpis nových zálohových plateb a všechny potřebné informace.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services