Velký přehled: Kdo musí platit koncesionářské poplatky, kdo ne

Kdo musí platit televizní a rozhlasový poplatek a kdo ne? Jak se přihlásit, jak odhlásit? Co když se stěhujete nebo bydlíte v nájmu? A co hrozí, když povinnost nesplníte? Máme pro vás přehled všeho důležitého.
Velký přehled: Kdo musí platit koncesionářské poplatky, kdo ne

Televizní a rozhlasový poplatek za určitých okolností nemusí platit člověk, který veřejnoprávní média pravidelně sleduje – za internetové vysílání se totiž neplatí.

A trochu paradoxně naopak: poplatky musí platit i řada lidí, kteří (Český) rozhlas neposlouchají a na (Českou) televizi nekoukají. Stačí, že mají televizor, rádio nebo jiný přijímač. Dokonce stačí i to, že odebírají elektřinu – pokud nereagují dost rychle na výzvu televize nebo rozhlasu.

Televizní poplatek dělá 135 korun měsíčně, rozhlasový poplatek 45 korun měsíčně.

Dnes se podíváme na pravidla pro domácnosti, podnikatele si necháme na jiný článek:

Očima expertů

Naše anketa

Potřebujeme vůbec veřejnoprávní média? Nebylo by jim (a nám všem) líp, kdyby Česká televize a Český rozhlas skončily v soukromých rukou? Ptáme se chytrých hlav:

Privatizovat Českou televizi a Český rozhlas?

Kdo musí platit

Koncesionářský poplatek musí platit každý člověk, respektive domácnost, která vlastní – nebo aspoň jeden měsíc užívá – televizní nebo rozhlasový přijímač.

Jakmile někdo z domácnosti, tedy skupiny společně žijících a hospodařících lidí, rozhlasový a televizní poplatek odvádí, ostatní už neplatí. Nezáleží na počtu vlastněných a používaných přijímačů, za jednu domácnost se platí vždycky jen jednou. Jestli máte ještě další byt nebo chalupu, stejně platíte pouze jeden poplatek. Pokud by Česká televize (ČT) nebo Český rozhlas (ČRo) vyzývaly k úhradě poplatků i dalšího člena vaší domácnosti, stačí, když jim sdělí, kdo z domácnosti už platí.

Za televizní přijímač se považuje televizor nebo počítač s televizní kartou, USB TV tunerem nebo technologií IPTV. Za rozhlasový přijímač se považuje například rádio, radiobudík, autorádio, mini/mikro věž, počítač/notebook s FM/DVB-T tunerem, televize se set-top-boxem nebo tunerem pro příjem digitálního vysílání DVB-T/S/C nebo televize s příjmem programů kabelové TV, pokud umožňují příjem rozhlasového vysílání.

Největší nejasnosti bývají kolem počítačů. Zeptali jsme se pro jistotu přímo v Českém rozhlase.

„Počítače se považují za přijímače v případě, že jejich součástí je tuner, tedy zařízení na zpracování signálu získaného z antény. Standardně počítače rozhlasovými tunery vybaveny nejsou, ale pokud jsou například vybaveny kartou pro příjem televizního digitálního vysílání (DVB-T tunerem), pak přijímačem jsou,“ říká mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Za televizní ani rozhlasový přijímač se nepovažují mobilní telefony. Takže kdo má jen mobil, internet a počítač bez výše jmenovaného příslušenství, koncesionářské poplatky neplatí. České televizi a Českému rozhlasu to ale budete muset sdělit.

Na výzvu reagujte včas

Podle zákona byste se měli k placení koncesionářských poplatků sami přihlásit, a to do patnácti dnů od chvíle, kdy nabydete nebo začnete užívat televizní či rozhlasový přijímač. Kdo se nepřihlásí, dřív nebo později dostane z České televize a Českého rozhlasu výzvu, aby to udělal.

Dodavatelé elektřiny mají podle zákona povinnost poskytovat České televizi a Českému rozhlasu údaje o všech svých zákaznících. Když ČT nebo ČRo zjistí, že některý odběratel elektřiny neplatí koncesionářské poplatky, pošle mu výzvu k platbě. Od doručení máte třicet dní na to, abyste se přihlásili jako koncesionář nebo odpověděli písemným čestným prohlášením, že přijímače nevlastníte ani nepoužíváte (případně splňujete jiný důvod, který vás od placení poplatků osvobozuje). Když nereagujete včas, spadnete automaticky mezi plátce a začne vám naskakovat dluh. Navíc hrozí pokuta.

Kdo je osvobozený

Koncesionářské poplatky nemusí platit:

  • člověk slepý na obě oči nebo hluchý na obě uši (pokud ale v domácnosti žije i člověk bez hendikepu, je povinný koncesionářské poplatky platit)
  • domácnost, jejíž čistý příjem za uplynulé kalendářní čtvrtletí nedosahuje 2,15násobku životního minima,
  • diváci a posluchači, kteří sledují ČT nebo poslouchají ČRo přes jejich „streamové“ internetové vysílání, tedy přes počítač bez televizní karty nebo mobilní telefon,
  • školy podle školského zákona,
  • cizinci bez povolení k trvalému/dlouhodobému pobytu na území České republiky,
  • držitelé licence k televiznímu/rozhlasovému vysílání,
  • Rada pro rozhlasové a televizní vysílání,
  • zastupitelské úřady ČR v zahraničí a lidé požívající podle mezinárodních smluv imunitu.

Když svůj přijímač včas nepřihlásíte, nereagujete na výzvu, nebo dosáhnete osvobození od poplatků (případně odhlášení) na základě nepravdivých údajů, připočte vám Česká televize k dlužným poplatkům ještě desetitisícovou sankci, Český rozhlas pětitisícovou.

Anketa

Díváte se na Českou televizi?

Jak se přihlásit

Pokud chcete platit koncesionářské poplatky přes SIPO, můžete se k nim přihlásit na České poště, místně příslušné k vašemu trvalému pobytu.

Druhá možnost je poslat přihlášku přímo do České televize a Českého rozhlasu, pak budete platit převodem z účtu. Formuláře přihlášek (evidenčních listů) můžete stahovat tady:

Přihlášku je možné podat také online:

Jakmile odešlete přihlášku, přijde vám z České televize a Českého rozhlasu variabilní symbol pro platby, číslo účtu, kam peníze posílat, a datum, od kdy máte platit.

Jak se odhlásit a osvobodit

Když se přijímačů zbavíte, nemůžete s platbami jen tak přestat, nejprve musíte veřejnoprávnímu médiu změnu oznámit, opět na to máte patnáct dnů. Jinak byste mohli za nevysvětlený výpadek plateb dostat tisícikorunovou pokutu. Formuláře pro odhlášení najdete tady:

Jen pozor, abyste nezaměnili odhlášku s čestným prohlášením. „Formulář čestného prohlášení o tom, že nevlastníte TV přijímač, nepoužívejte v případě, že jste evidovaný poplatník a chcete se odhlásit. V tomto případě používejte evidenční list (pokud jste přímý poplatník ČT) nebo pokud jste poplatník platící přes SIPO, zajděte na pobočku České pošty a ukončete evidenci,“ radí Česká televize.

Pokud jsou příjmy vaší domácnosti nižší než 2,15násobek životního minima, případně pod tuto hranici klesnou, máte nárok na osvobození od koncesionářských poplatků, požádat o to musíte na speciálním formuláři, kde čestně prohlásíte, jaká je výše vašich příjmů:

Každého půl roku musíte znovu požádat o osvobození a znovu prokázat příjem, jinak vaše osvobození od poplatků po šesti měsících skončí a spadnete opět do kategorie plátců.

Životní minimum své domácnosti snadno propočtete na naší kalkulačce:

Výpočet životního minima

Počet členů rodiny

+
+
+
+

Další kalkulačky

Stěhování a bydlení v pronájmu

Když se přestěhujete, musíte změnu adresy ohlásit. Kdo platí koncesionářské poplatky přes SIPO, oznámí změnu adresy pobočce České pošty, která vede evidenci SIPO. Kdo platí přímo České televizi a Českému rozhlasu, hlásí stěhování jim – do patnácti dnů písemně nebo online.

Nejasnosti obvykle vyvstávají, když rodina žije v nájmu. Když se nastěhujete do pronajatého bytu, který je vybavený televizním nebo rozhlasovým přijímačem a vy ho užíváte víc než měsíc, máte povinnost koncesionářské poplatky platit, i když nejste vlastníky přijímačů.

Jestli ale obýváte víc adres, nebo třeba máte jinde trvalé bydliště, a koncesionářské poplatky už platíte, za pronajatý byt je znovu hradit nemusíte – i tady platí pravidlo, že jedna domácnost platí jen jednou. Pronajímatel nemá povinnost hlídat, jestli nájemce povinné poplatky platí.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+124
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 94 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 9. 2017 19:49, Miki

Nevadí mně poplatek za rádio. Tam vždy najdu program, který lze poslouchat. Co mi vadí, poplatek za ČT , která nemluví pravdu, propaguje některé politiky a jiným nedává žádný prostor. ČT je státní televize , která má být nestranná , ovšem zdaleka není. Za to co vysílá si nezaslouží ani haléř .

+315
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

1. 1. 2019 1:35

ČT může mít reklamu, ale pouze na kanálech ČT 2 a ČT sport. Své výdaje zveřejňují a pokud by jste chtěl podrobnější údaje, tak jim stačí napsat a oni je rádi poskytnou. A pokud myslíte že vysílají reklamou na svých ostatních kanálech, tak to není reklama, ale sponzor pořadu a je to u toho i napsané a na to mají právo.

Zobrazit celé vlákno

-33
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (94 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services