Jak úspěšně řešit konflikty s problematickým sousedem

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 6. 9. 2017 | 5 komentářů
Máte bezohledného souseda? Znepříjemňuje vám život nadměrný hluk, zápach…? Nebojte se bránit. Ve spolupráci se spotřebitelskou organizací dTest přinášíme rady, jak na to.
Jak úspěšně řešit konflikty s problematickým sousedem

Noční neklid

Vždycky to nejdřív zkoušejte po dobrém. Zkuste s hlučným sousedem promluvit a vysvětlit mu, co vám vadí. Často jde najít kompromis, který vyhovuje oběma stranám. Pokud domluva není možná, máte – když padne policejní hodina a není klid – právo přivolat městskou policii. „Doba nočního klidu je v zákoně stanovena v rozmezí od 22 do 6 hodin. Jeho porušení je klasifikováno jako přestupek. Policie má povinnost se na místo dostavit, vyhodnotit situaci a případně uložit napomenutí či pokutu až do výše deseti tisíc korun,“ vysvětluje Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu. Při určení druhu sankce a její výměry se přihlíží k závažnosti přestupku, zejména ke způsobu jeho spáchání a k jeho následkům.

Zplodiny protikuřáckého zákona

„Sousedské“ problémy přinesl nechtěně také letošní protikuřácký zákon. Lidé, kteří žijí v okolí pohostinství nebo přímo nad nimi, si stěžují na hluk ve večerních hodinách a na kouř, který jim stoupá do otevřených oken. Že někdo stojí před hospodou a kouří, to ovšem není lehké postihnout. Hygienická služba, tedy místně příslušný orgán ochrany veřejného zdraví, není ze zákona oprávněn kontrolovat kuřáky stojící před pohostinstvím, a proto ani neřeší případné stížnosti.

Poradna pro spotřebitele

Nechtějí vám uznat reklamaci, nevíte, jestli můžete vrátit zboží, nejste spokojeni se službami, ale nevíte, jak se bránit? Ptejte se na svá práva odborníků z dTestu v naší spotřebitelské poradně.

Spotřebitelská poradna

Bránit se můžete ve chvíli, kdy jsou postávající kuřáci hluční. V daném případě máte dvě možnosti. Prvně se můžete dohodnout přímo s provozovatelem hospody, že by bylo fajn, aby své hosty zklidnil. Když se k tomu nebude mít, upozorněte ho, že je tu vždycky druhá možnost – hlásit rušení nočního klidu na městské policii.

Vytrvale problémové sousedství

Pokud řešíte setrvalé problémy s pramálo empatickým sousedem, je dobré vědět, jestli mu byt, který obývá, patří. Rámus od hrdého majitele realit je sice stejný jako rámus od nájemníka, na každého vám ale zákon dává jinou páku.

Hledáte pomocnou ruku?

Potřebujete radu nebo pomoc? V našich nových profesních rejstřících najdete odborníka, ke kterému to máte kousek:

Na vlastníka zákoníkem

Občanský zákoník vymezuje podmínky, kdy se vlastník bytu či domu musí zdržet všeho, co působí a vniká na pozemek jiného vlastníka v nepřiměřené míře. Jedná se o takzvané imise, tedy v podstatě o vše hmotné i nehmotné povahy, co zasahuje do sféry souseda. Odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy, zvířata…. „Pokud vás dlouhodobě a setrvale obtěžuje daný problém, můžete se bránit u soudu tzv. negatorní žalobou podle ustanovení § 1013 občanského zákoníku. Soud následně zkoumá zdroj imisí, zda například obtěžování hlukem či jiným stimulem je nepřiměřené místním poměrům, a současně také to, zda se v důsledku obtěžování jedná o podstatný zásah do obvyklého užívání vašeho pozemku,“ říká Zelený z dTestu.

Na nájemníka přes vlastníka

„Pokud problémový soused není vlastník bytu, ale nájemník, nelze po něm požadovat dodržování sousedských práv ve smyslu občanského zákoníku. V tomto případě se můžete domáhat řešení situace prostřednictvím pronajímatele,“ radí Zelený. Pronajímatel je pak podle intenzity obtěžování ostatních obyvatel domu oprávněn dát nájemci výpověď z nájmu. Obvyklou součástí nájemní smlouvy a  domovního řádu jsou pravidla zakazující obtěžování nájemníků nadměrným zápachem či hlukem, rušením nočního klidu, skladováním odpadků apod. Soustavné porušování je důvod k ukončení nájmu ze strany pronajímatele.

I družstva či společenství vlastníků jednotek mají povinnost dodržovat své vlastní domovní řády a stanovy. Například družstvo je v případě závažného porušování členských povinností oprávněno rozhodnout o vyloučení takového člena. Společenství vlastníků jednotek může v krajním případě podat k soudu žalobu na nařízení prodeje jednotky problematického vlastníka.

Jak se měří hluk

Nejprve proběhne místní šetření. Je-li to nutné, dojde na přístroje na měření hluku. Měří se za přesně stanovených a objektivních podmínek. Hluk tedy nelze kontrolovat za podmínek, které by mohly výsledek zkreslit – například za nepříznivého počasí (silný vítr, déšť, sněžení) nebo o víkendech či svátcích (v případě hluku způsobeného dopravou apod.). Měří se od dvou do 24 hodin.

Veřejný randál

Úřady nemají oprávnění řešit hluk z běžného užívání bytu, operní ani opilecký zpěv, dusot dupot, hru na naladěný ani rozladěný hudební nástroj, hlasité projevy animální touhy, štěkot smutné kólie, tatramatky rodeo… Pokud vám ale znepříjemňuje život jakékoli veřejné zařízení ve vlastnictví podnikající fyzické osoby nebo právnické osoby, tam úřady můžou pomoct. Je ale nutné volit správný postup. Doporučujeme kontaktovat krajskou hygienickou stanici. Na rozdíl od soudů, úřady nemohou řešit jakékoliv obtěžování hlukem. „Zákon umožňuje zasáhnout v momentě, kdy hluk překračuje hygienické limity a ohrožuje tak veřejné zdraví. Pokud by tyto hodnoty převyšovaly zákonné normy, které činí přes den 40 dB a v noci 30 dB, může být udělena pokuta až do dvou milionů korun,“ uvádí Zelený.

V případě nadměrného hluku ze stavby v sousedství kontaktujte stavební úřad. Ten následně kontroluje, jestli při stavbě nedochází k překračování hlukových limitů. Dokonce i u stavby, která už je dokončená, může nařídit provedení úprav, které zamezí překračování zákonných limitů hluku, dochází-li k němu při užívání stavby. „Pokud nelze limity pro hluk z vážných důvodů dodržet, můžou být překročeny, k tomu je však zapotřebí zvláštního povolení,“ dodává Lukáš Zelený, vedoucí právního oddělení dTestu.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services