Kolik nás stojí obnovitelné zdroje?

Obnovitelné zdroje vyrobí v Česku přes 14 procent celkové roční spotřeby elektřiny a počítá se s jejich dalším rozvojem. Čistou energii ale nemáme zadarmo, na elektřinu ze slunce, vody nebo větru doplácí každý z nás. Aktuálně je to 495 korun v každé spotřebované megawatthodině.
Kolik nás stojí obnovitelné zdroje?

Obnovitelné zdroje energií (OZE), jako je sluneční a vodní energie nebo biomasa, zvyšují nezávislost (jednotlivce i státu), umožňují decentralizovanou výrobu a méně zatěžují životní prostředí. Na druhé straně se obnovitelným zdrojům, především solárním elektrárnám, vyčítá, že jejich dotování – podpora v minulých letech dosahovala zhruba 42 miliard korun – zdražuje všem odběratelům elektřinu.

Spor o dotace na obnovitelné zdroje

Dlouho nebylo jasné, jestli výrobci elektřiny z obnovitelných zdrojů letos znovu dostanou finanční injekci, jakou dostávali v minulých letech. Energetický regulační úřad (ERÚ) s jejím vypsáním dlouho otálel. Odvolával se na to, že obnovitelné zdroje energií uvedené do provozu v letech 2006 až 2012 nemají příslušnou notifikaci, jakési posvěcení, od Evropské komise. V minulosti přitom ale notifikací také neprošly, a podporu dostávaly.

„Pokud ERÚ dostane platné notifikace k podpoře, vydá změnová cenová rozhodnutí bez zbytečných odkladů,“ říkala loni Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu, když hájila své rozhodnutí podpory dotace nevypisovat. Ministerstvo průmyslu a obchodu ale nakonec notifikaci obnovitelných zdrojů dotáhlo do konce a Energetickému regulačnímu úřadu nezbylo než podpory obnovitelných zdrojů pro rok 2017 vypsat. Na podporu čekalo více než 30 tisíc výrobců, kteří ji dostávali v minulosti. „Žili v nejistotě, zda obdrží příspěvek na výrobu i pro tento rok,“ konstatoval předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa.

Osm tisíc gigawatthodin

Kolik elektřiny dají ročně obnovitelné zdroje

V České republice se podle statistik Energetického regulačního úřadu ročně vyrobí asi 83 888 gigawatthodin elektřiny, víc než polovina v uhelných elektrárnách. Z dat Evropské komise vyplývá, že ke dvěma největším zdrojům oxidu uhličitého v České republice patří elektrárna Počerady, která vyprodukuje 5,14 milionu tun tohoto skleníkového plynu, a elektrárna Tušimice II, jež do vzduchu vypustí 4,66 milionu tun oxidu uhličitého (data za rok 2015).

Druhým nejvýznamnějším zdrojem elektřiny jsou jaderné elektrárny, s jejichž dalším rozvojem počítá i Státní energetická koncepce. Obnovitelné zdroje energie mají své limity a Česká republika s ohledem na své geografické podmínky nemůže být solární ani větrnou velmocí. V době masivního rozvoje obnovitelných zdrojů energie, je potřeba mít k dispozici zdroj, který zajistí stabilní dodávky čisté energie v základním zatížení sítě. Ačkoliv vnímáme přínos rozvoje obnovitelných zdrojů a jejich posilující roli do budoucna, za stávajících podmínek na ně nelze výhradně spoléhat. A právě proto je hlavním cílem České republiky mít vyvážený a racionálně nastavený energetický mix,“ říká premiér Bohuslav Sobotka.

Z obnovitelných zdrojů jsou nejaktivnější solární elektrárny, které do sítě dodají asi 2263 gigawatthodin elektřiny ročně, následují vodní a přečerpávací elektrárny. Větrné zdroje vyrobí 572 gigawatthodin elektřiny ročně. „Obnovitelné zdroje energie v loňském roce vyrobily celkem 8250 gigawatthodin zelené elektřiny, čímž došlo k celkové úspoře 4,6 miliónů tun oxidu uhličitého, hlavního skleníkového plynu, který přispívá ke globální změně klimatu,“ komentoval ukazatele Jan Habart, místopředseda Komory OZE.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

39 miliard na obnovitelné zdroje

Stát podporu obnovitelných zdrojů z velké míry dotuje, roční příspěvek na zelenou energii činí asi 39 miliard korun, což jsou náklady po odečtení prostředků vybraných ze solární daně. A protože peněz ve státní kase pořád není dost, musí přispět i každý z nás, kdo si doma rozsvítí nebo zapne televizi. Náklady na obnovitelné zdroje jsou prý ale stále nižší, než jsou celkové škody způsobené uhelnými elektrárnami v České republice, které Centrum pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy spočítalo na 51 miliard korun ročně.

Je třeba dodat, že solární elektrárny, které jsou do provozu uváděné nyní, už na žádnou podporu nedosáhnou. Příspěvek se týká zdrojů, které byly připojené do roku 2014, poté stát podporu zelené elektřiny osekal. Z nově uváděných zdrojů dosáhnou na podporu malé vodní elektrárny a bioplynové stanice. Připomeňme také solární daň, kterou výrobci elektřiny ve fotovoltaice platí, a jež snižuje jejich zisky z výroby elektřiny ze slunce.

Kolik přispíváme na čistou energii

Hra s miliardami je pro běžného smrtelníka vzdálená, přesto se nás dotýká, protože za každou odebranou megawatthodinu přispíváme na obnovitelné zdroje energie už několik let 495 korun (bez DPH). Běžná domácnost žijící v bytě spotřebuje kolem dvou megawatthodin elektřiny ročně, takže na obnovitelné zdroje přispěje 990 korun. Domácnost, která elektřinou vytápí a ročně v elektroměru protočí kolem 20 megawatthodin, na zelenou energii přispěje 9900 korun.

Jak roste příspěvek na zelenou energii

Vývoj nákladů na obnovitelné zdroje energie

Jak se příspěvek na obnovitelné zdroje zvyšoval, ukazuje následující tabulka.

Rok

Příspěvek na OZE

2005

39,45 Kč/MWh

2006

28,26 Kč/MWh

2007

34,13 Kč/MWh

2008

40,75 Kč/MWh

2009

52,18 Kč/MWh

2010

166,34 Kč/MWh

2011

370 Kč/MWh

2012

419,22 Kč/MWh

2013

583 Kč/MWh

2014–dosud

495 Kč/MWh

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

26. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Srovnávač energií přečte vaši fakturu. Neplatíte zbytečně moc?

Energetický regulační úřad vylepšil funkci srovnávače nabídek od dodavatelů energií, který na svém webu spustil loni na podzim. Nově umí načíst data přímo z vyúčtování.

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

22. 3. 2024 | Olga Skalková

Levnější hypotéky? Banky vysvětlují, proč teď nesníží úroky

Cenu hypoték ovlivňuje především cena dlouhodobých zdrojů a nikoli základní sazba ČNB, připomínají bankéři. Brzdou je také snadná možnost předčasného splacení.

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Kolik zaplatíte na dani z nemovitostí? Na žádost o e-mail zbývají dva dny

Už jen do 15. března můžete požádat o zaslání platebních údajů e-mailem místo složenky. Na samotné zaplacení daně z nemovitých věcí je pak čas do konce května.

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

7. 3. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Banky omezují delší fixace. Nová čísla o hypotékách

Průměrná úroková sazba nově nabízených hypotečních úvěrů v Česku se za poslední měsíc prakticky nezměnila. Pro úvěr do 80 procent odhadní hodnoty nemovitosti (LTV) je sazba 5,62 % p.... celý článek

Partners Financial Services