Předvánoční úklid od profesionálů. Kolik stojí a dokdy objednat?

Monika Veselíková | rubrika: Jak na to | 1. 12. 2016 | 5 komentářů
Nemáte čas případně chuť prát se s předvánočním gruntováním? Najít paní na úklid, která se bude ohánět prachovkou přesně podle vašich představ, není nic snadného. Kdo nemá známé, kteří by poskytli reference, bude se patrně poohlížet po úklidové firmě. Na co si dát pozor a na kolik vás takový úklid přijde? Poradíme.
Předvánoční úklid od profesionálů. Kolik stojí a dokdy objednat?

Kde hledat

Výběr úklidových firem je už tradičně nejširší ve větších, například krajských městech. Ani jinde ale nemusíte přijít zkrátka. Vedle klasických úklidovek, které nabízejí své služby jak jednotlivcům, tak především firmám, se začínají objevovat také projekty zaměřené primárně na domácnosti. Řeč je například o službě Hlídačky.cz, která vedle zprostředkování paní na hlídání dětí pomůže najít i paní na úklid. Rozdíl oproti klasické úklidovce je především v tom, že své služby tu nenabízejí uklízečky z povolání, ale konkrétní lidi. Hlídačky aktuálně sdružují nabídky úklidu v Praze, Brně, Olomouci, Liberci, Plzni a Ostravě. I další nový projekt – LidskáSíla.cz – sází na osobnější přístup. Jednotlivé dámy na úklid tu zastupují jak profesionálky, tak i dámy hledající občasný přivýdělek. LidskouSílu můžete využít v Praze, Brně a Plzni.

Anketa

Pustili byste si domů úklidovou firmu?

Neplatíte jen za úklid

Kolik za úklid zaplatíte, samozřejmě závisí na konkrétním poskytovateli. Roli přitom hraje rozloha bytu i rozsah objednaných služeb. Úklidové společnosti si nejčastěji stanovují hodinovou taxu, někde ale narazíte i na sazbu za metr čtvereční. Rozdílné ceny mívají úklidové firmy, i pokud jde o jednorázový nebo pravidelný úklid. Za první jmenovaný zaplatíte zpravidla o pár desítek korun na hodinu víc. Řada úklidových firem si ale neúčtuje peníze jen za uklízení. Vedle toho vám napočítají také dopravu profesionála k vám domů, zejména v Praze to může dělat i několik stovek. Kromě toho chtějí některé firmy platit i za čisticí prostředky. Další firmy je mají v ceně, jinde vyžadují vlastní od zákazníka. Konečně poslední věc, se kterou je potřeba při objednávání úklidu počítat, je minimální doba zakázky. Ta se zpravidla pohybuje kolem tří hodin, někdy i výš.

Výjimkou z pravidla jsou už zmíněné Hlídačky. Mimo hodinovou sazbu, kterou si určí konkrétní paní na úklid, je totiž potřeba zaplatit také členství platformě. Měsíční členství přijde na 549 korun, čtvrtletní bezmála na devět stovek. Vedle toho nabízejí Hlídačky ještě týdenní členství za 359 korun, v ceně nicméně není rezervace a pojištění, a především můžete kontaktovat – napsat nebo si vzít telefon – na maximálně pět hlídaček/uklízeček. Teprve zaplacení členství vám totiž umožní konkrétní paní na úklid oslovit. Hlídačky se proto vyplatí spíš tomu, kdo hledá uklízení pravidelné.

Kolik za předvánoční úklid

Velký generální úklid, třeba ten předvánoční, většinou vyjde dráž než úklid pravidelný. Ale zatímco pravidelný úklid v praxi znamená především vysávání, stírání nebo čištění WC a koupelny, v rámci jednorázových úklidů je rozsah služeb většinou větší. Dostane se například i na utírání prachu z topení, žaluzií nebo praní záclon. Jinde máte v ceně i čištění sedaček a koberců nebo odvoz starých nepotřebných věcí. Velký rozdíl v sazbách i v rámci jednoho města proto může být způsobený odlišným rozsahem služeb. Obecně se ale nedá říct, že čím víc úklid stojí, tím víc jednotlivých úkonů je v ceně. Vyplatí se proto vždy pečlivě porovnávat, co všechno jednotlivé firmy nabízejí.

Gruntujeme 3+1

V tabulce najdete hodinové sazby a orientační finální cenu pětihodinového předvánočního (generálního) úklidu čtyřpokojového bytu. V reálu se pak můžou ceny lišit v závislosti na konkrétních objednaných úkonech.

 

 

Sazba za hodinu

Úklidové prostředky

Doprava

Celkem

 

LidskáSíla*

190 až 240 Kč

vlastní

v ceně

950 až 1200 Kč

Praha

Moje hospodyně

250 Kč

vlastní

250 Kč

1250 Kč

 

Rodina v pohodě

180 Kč

v ceně

200 Kč

1100 Kč

 

LidskáSíla

150 až 190 Kč

vlastní

v ceně

770 až 950 Kč

Brno

LadyHelp

299 Kč

299 Kč

6 Kč/km (mimo Brno město)

od 1794 Kč

 

LidskáSíla

150 až 190 Kč

vlastní

v ceně

770 až 950 Kč

Plzeň

Quick úklid

120 Kč

v ceně

do 10 km zdarma; 5 Kč/km

600 Kč

 

Růžová domácnost

165 Kč

vlastní, jinak + 20 Kč/hod

52 Kč

877 Kč

Ostrava

Safirúklid

120 Kč

v ceně

6,50 Kč/km

665 Kč

Ústí nad Labem

Doma? Pohoda!

170 Kč

v ceně

v ceně

850 Kč

* LidskáSíla stanovuje cenu za službu také podle toho, na kdy si ji objednáte. V tabulce vidíte přibližné ceny pro úklid během pracovního dne, tedy zhruba od sedmi hodin ráno do páté odpoledne. Noční úklidy jsou dražší.

Pokud chcete konkrétně předvánoční úklid, bývá nejlepší poptat ho s dostatečným předstihem. Zejména v menších městech máte nejvyšší čas – některé úklidovky totiž hlásí stopstav už na konci listopadu. Například v Praze se ale, podle oslovených úklidovek Rodiny v pohodě a LidskéSíly, dá volný termín urvat i během prosince. Dost možná si ale nakonec ještě trochu připlatíte. „Čím dříve si zákazníci úklid objednají, tím lépe. Termíny se plní, a pokud budou ještě týden před svátky volné, tak pravděpodobně za daleko větší hodinovou sazbu – vyšplhat se může až na 500 korun za hodinu. LidskáSíla zavedla nově takzvané dynamické ceny, cena úklidu je určena podle reálné velikosti poptávky a nabídky. Pokud je vysoká poptávka v dny a čas, kde je nízká nabídka, ceny jsou vyšší, což se může stát právě ve vánočním období,“ upozorňuje Robert Vojáček, spoluzakladatel společnosti LidskáSíla.cz.

Když není naklizeno podle vašich představ

Samozřejmě se může stát, že nebudete s úklidem spokojení. Některé firmy proto nabízí garanci spokojenosti, jinde budete muset službu reklamovat. Pokud se vám úklid nelíbí, zpravidla o tom musíte dát vědět do jednoho dne. Konkrétní podmínky reklamace většinou najdete v obchodních podmínkách dané úklidové firmy – pokud je na svých webových stránkách zveřejňuje. V opačném případě se vyplatí na možnost a podmínky reklamace poptat ještě před konečným objednáním služby.

Problém ale nemusí být jen v tom, že vám nevyluxují pod postelí. Dojít může i na poničení vašeho majetku. Proto je dobré vybírat firmu, která má pojištění odpovědnosti za škodu. I tuhle informaci většinou najdete ve všeobecných obchodních podmínkách.

Testujeme!

Na vlastní kůži

Jak vypadá úklid od profesionálů v praxi? Vyzkoušeli jsme služby projektu LidskáSíla. Pozitivně hodnotíme především snadnost objednání úklidu. Na webových stránkách LidskáSíla.cz jednoduše zadáte adresu, vyberete typ služby – úklid, mytí oken nebo žehlení. Ihned vidíte dostupné termíny – mnohdy je možné objednat si službu už na druhý den – a také konečnou cenu. Už při objednávce totiž musíte stanovit počet hodin, které má u vás dáma na úklid strávit. Minimální doba jedné zakázky je tři hodiny. Pokud tedy nemáte jasno v tom, jak dlouho bude úklid trvat, lehce se stane, že počet hodin přestřelíte. Zaplatit ho ale budete muset tak jako tak – cenu za úklid je totiž potřeba uhradit předem. Jestliže máte v plánu objednávat úklid častěji, počet hodin se dá později vyladit.

Co se týče samotného úklidu, v našem případě se nedalo nic vytknout. Menší problém byl pouze s dobou úklidu. Tři hodiny na běžný úklid dvoupokojového bytu se ukázaly jako příliš dlouhá doba, klidně by stačilo o hodinu méně. Limit pro minimální dobu (někde i hodnotu) zakázky nicméně najdete u každé úklidové firmy.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, úklid, vánoce

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

18. 12. 2012 | Jitka Šorfová | 7 komentářů

Nestíháte? Co stojí vánoční úklid od profíků

Děti se nemůžou Ježíška dočkat. A většině dospělých by bodnul den dva tři navíc. V práci se musí dodělat spousta věcí, po Vánocích už se moc nestihne. Některé dárky ještě nejsou koupené,... celý článek

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

6. 12. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Půjčka horší než vzpříčená kost. Na Vánoce hloupí hloupnou ještě víc

Reklamy na spotřebitelské úvěry visí takřka na každém sloupu. A účinné jsou zejména před vánočními svátky. Na co si při sjednávání půjčky dávat pozor? A proč u nás dostatečně nefunguje... celý článek

Treesmas: zboží vhod vánoční

18. 12. 2011 | redakce Peníze.CZ

Treesmas: zboží vhod vánoční

Povolte si! Běžte do lesa mezi stromy.

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

17. 12. 2011 | Martin Vlnas | 8 komentářů

Víc než sto hodin týdně pracuje čínský dělník. I kvůli vašim Vánocům

Prodíráte se davem, tašky plné vánočních darů narážejí do cizích tašek plných darů. „Už aby to bylo za námi,“ myslíte si. A co si myslí výrobci těch darů, dělníci světové fabriky jménem... celý článek

Partners Financial Services