Elektřina a zemní plyn na burzách zdražují. Dodavatelé ne

České domácnosti a firmy můžou podle dodavatelů elektřiny a zemního plynu zůstat v klidu. I přes výrazný nárůst cen komodit na energetických burzách neplánují zdražovat. Energie nakupovali v průběhu celého roku a záleží zejména na jejich obchodní strategii, jaké ceny spotřebitelům nabídnou. Podle některých hlasů je dokonce prostor pro zlevňování!
Elektřina a zemní plyn na burzách zdražují. Dodavatelé ne

Burzovní ceny elektřiny a zemního plynu v posledních dnech povážlivě rostou. Zatímco ještě koncem října se megawatthodina silové elektřiny prodávala za 33 eur za megawatthodinu, o několik dní později, na začátku listopadu, to bylo už přes 35 eur za megawatthodinu. Ještě na jaře letošního roku přitom byla megawatthodina o patnáct eur levnější. Dna dosáhly ceny elektřiny a zemního plynu letos v březnu, potom se od něj odrazily a stoupaly. Nyní lámou opačné rekordy. „Ceny elektřiny a plynu jsou tento rok jako na houpačce. Po prudkém propadu cen silové elektřiny následoval růst až do června, který byl vystřídán prázdninovým poklesem. V září začaly ceny opět silně růst. Nepředpokládám ale, že by tak prudký nárůst vydržel až do konce roku, a proto průměrná cena za rok 2016 bude pravděpodobně pod průměrem roku 2015. Totéž platí v ještě větší míře o plynu,“ shrnuje vývoj na energetických burzách Jiří Gavor, analytik a jednatel společnosti ENA.

Řežeme náklady!

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Dodavatelé nakupují elektřinu a zemní plyn na burzách až s ročním předstihem. Během letošního roku tedy nakupovali komodity, které budou prodávat příští rok. „Přístup dodavatelů se může hodně lišit podle toho, kdo má jakou strategii při nákupu komodity a jak přistupuje k riziku. Tón budou samozřejmě udávat největší dodavatelé. Je také možné, že se bude opakovat unisono zachování cen u největších firem jako před rokem,“ konstatuje Jana Palaščák ze společnosti Amper Market. Ceny elektřiny a zemního plynu se podle něho odrazily ode dna už na jaře, společně s cenami ropy a uhlí. V posledních týdnech se také v důsledku odstávek jaderných elektráren, zejména ve Francii, velkoobchodní ceny elektřiny na rok 2017 dostaly na vyšší úroveň, než byla před rokem cena elektřiny na letošek. Zatímco elektřina reaguje na výkyvy bouřlivěji, u zemního plynu je cenový vývoj o něco pomalejší a klidnější.

Češi mají levnou elektřinu, říkají dodavatelé

Jestliže tón budou v cenách elektřiny a zemního plynu udávat velcí dodavatelé, pojďme jim nahlédnout pod pokličku. Nyní je totiž období, kdy „vaří“ nové ceníky elektřiny nebo zemního plynu. Pravdou je, že změny cen se případně budou dotýkat především domácností, které nemají fixované ceny a termínované smlouvy na dobu určitou. Například společnost E.ON Energie nepředpokládá na příští rok zvýšení cen. „Naopak, průměrná cena za dodávky elektřiny a plynu u našich zákazníků poklesla. Důvodem je klesající cena energií na komoditních trzích, která ovlivňuje i ceny našich dodavatelů. V roce 2016 jsme nabízeli našim zákazníkům dodávku elektřiny v jednotarifním produktu řady Variant za 1130 korun za megawatthodinu a aktuálně nabízíme pro stejného zákazníka cenu 1 065 korun za megawatthodinu. To je o 5,8 procent méně,“ říká tiskový mluvčí Vladimír Vácha.

I přes současný trend růstu velkoobchodních cen elektřiny, které jsou v případě těch forvardových nejvýše od roku 2014, nechystá zdražování pro koncové zákazníky ani společnosti ČEZ. „Elektřinu nakupujeme kontinuálně a v předstihu, a to i z důvodu zajištění před výkyvy na trzích, což by mohlo mít vliv na drobné spotřebitele, kteří tyto pohyby na burzách nemůžou sledovat,“ konstatuje Roman Gazdík ze společnosti ČEZ. Gigant na energetickém trhu zlevňoval už letos na jaře, a to produkty spojené s fixací ceny elektřiny a smlouvou na dobu určitou. „Z mezinárodního srovnání vyplývá, že ceny elektřiny, které měly české domácnosti v roce 2016, byly podprůměrné a pro určité typy odběrů patří tyto ceny mezi nejnižší ze srovnávaných států. Ze sousedních zemí jsou obdobně nízké ceny, i když nepatrně vyšší, pro domácnosti v Polsku a na Slovensku. Naopak ceny elektřiny pro domácnosti v Rakousku jsou vyšší a německé domácnosti platí jedny z nejvyšších cen elektřiny ze všech.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Innogy zlevňuje zemní plyn

Jestliže se menší dodavatelé na trhu s elektřinou cenově vymezují především vůči ČEZu, v případě zemního plynu je to společnost innogy, dříve RWE. Ta už od konce září na svých stránkách hlásala, že bude ještě výhodnější dřív, díky „inovativním bonusům“. Mezi ty patří například zákaznická linka zdarma, pronájem detektoru kouře nebo vyplácení odměn. „Naše cenotvorba reflektuje vývoj cen na velkoobchodních trzích. Od začátku roku jsme již dvakrát snižovali cenu plynu a nyní přicházíme s dalšími bonusy, které budeme zákazníkům nově vyplácet opakovaně v každém roce trvání smlouvy,“ uvádí Tomáš Varcop, obchodní ředitel innogy.

Innogy slibuje, že zajímavé úspory můžou při vytápění zemním plynem dosáhnout zákazníci se smlouvou na dobu neurčitou i ti se smlouvou na dobu určitou. Domácnost s produktem plyn Standard ušetří podle výpočtů společnosti oproti minulé topné sezóně více než dva tisíce korun. „Pokud však zákazník přejde z produktu plyn Standard na produkt plyn Optimal, ušetří dokonce přes tři tisíce korun,“ dodává Varcop. Produkt Optimal se nicméně pojí se smlouvou na dobu určitou na tři roky.

Ještě není vyhráno, promluví i regulátor

Na faktuře za elektřinu nebo za plyn hraje roli i cena distribuce a další poplatky, které má v kompetenci Energetický regulační úřad. Ten regulované ceny elektřiny a plynu vyhlašuje vždy na sklonku listopadu. Předsedkyně ERÚ Alena Vitásková ve své rubrice Předsedkyně úřadu informuje veřejnost na webu Energetického regulačního úřadu uvedla, že regulátor připravuje snížení cen energií pro konečného spotřebitele na rok 2017.

„V této chvíli nechci předjímat, jak vysoké snížení ceny bude. Spotřebitelům z řad domácností je však přínosem každá ušetřená koruna,“ napsala Alena Vitásková. Snížení cen v řádu stokorun ročně můžou lidé podle předsedkyně očekávat u regulovaných složek elektrické energie u společnosti ČEZ. Ušetřit chce především na poplatku za obnovitelné zdroje energie.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Energie: Když to dodavatel zabalí, bez proudu nezůstanete. Jenže…

2. 11. 2016 | Jana Poncarová | 2 komentáře

Energie: Když to dodavatel zabalí, bez proudu nezůstanete. Jenže…

Krátce po sobě zkolabovaly v říjnu hned dvě energetické společnosti. Napřed Česká energie, pár dnů na to ST Energy. Žádná pohroma se nekonala, lidé bez proudu nezůstali. Někteří se... celý článek

Vytápění: Teplo domova úsporně

10. 10. 2016 | Jana Poncarová | 19 komentářů

Vytápění: Teplo domova úsporně

Dny se zkracují a rtuť na teploměru se večer opovážlivě přibližuje k nule. Zanedlouho se kotle roztopí na plné obrátky. Podívejte se na jednoduché tipy, které vás zachrání před pohromou... celý článek

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

12. 7. 2016 | Jana Poncarová | 1 komentář

Zelená úsporám: Stát si zateplí. Zbude na vás?

Dotační program Nová zelená úsporám zatím podporuje zateplování rodinných domů. Nově by se ale o dotace od státu mohly ucházet i – státní instituce. Zateplování státních budov by mělo... celý článek

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

29. 1. 2016 | Ondřej Tůma | 3 komentáře

Očima expertů: Jak v roce 2016 ulevit rodinnému rozpočtu

Odborníci radí, jak letos ušetřit na energiích, potravinách, provozu auta, finančních produktech.

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

6. 1. 2016 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Elektrika a plyn levněji? Kolik pravdy je v reklamách energetických firem

Jste žádaní! Zpočátku to člověku lichotí, pak mu to leze na nervy – a po čase získá odstup. My jsme se s odstupem a chladnou hlavou podívali na reklamy energetických firem, které po... celý článek

Partners Financial Services