Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

Jan Pekař | rubrika: Životní situace | 6. 11. 2007 | 29 komentářů
Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší
Moderní, komfortní a bezpečné je vytápění bytů a rodinných domků zemním plynem. Podstatnou nevýhodou jsou trvale rostoucí ceny paliva. Tu ale vyvažují široké možnosti regulace a úspor ve spotřebě.

Vytápění a ohřívání užitkové vody se na provozních nákladech domácností podílejí podstatnou částí. Správná volba příslušného systému podle investičních nákladů, ceny paliva a podle jejího odhadovaného vývoje se proto stává oříškem pro většinu zodpovědných obyvatel a "domácích". Pokusíme se v příštích článcích postupně jednotlivé možnosti stručně popsat a porovnat mezi sebou.

Zemní plyn jako hlavní topné médium získává v posledních letech legendu luxusu. A není to kvůli tomu, že topné systémy na zemní plyn jsou vysoce komfortní a čisté, pracují bez obsluhy a spolehlivě, ale kvůli stále rostoucím cenám paliva. Provozní náklady jsou vyšší snad už jen u kotlů na kapalná paliva a elektřinu. V případě zemního plynu je odborný server o stavebnictví a úspoře energií tzb-info.cz odhaduje na 25 tisíc až 29 tisíc korun ročně (u běžných kotlů) při spotřebě tepla 80 GJ, která je obvyklá ve větším bytě nebo menším rodinném domě.

Při topení plynem odpadá mnoho starostí a práce se zajišťováním paliva, odpadají starosti s jeho skladováním a proti kotlům na tuhá paliva i pravidelné čištění a vynášení popela. Komfortem užívání se tak plynové systémy dají srovnat s elektrickými. Vyšší finanční náklady na provoz jsou u zemního plynu vyvažovány nižšími nebo nulovými náklady nefinančními, např. pohodlí, volný čas a úspora místa.

Plynová zařízení v domácnostech v ČR
V České republice je v současné době v provozu:
  • 3 100 000 plynových sporáků a vařičů
  • 800 000 průtokových ohřívačů vody
  • 800 000 plynových kotlů
  • 400 000 lokálních plynových topidel

Zdroj: tzb-info.cz
Čemu se uživatel zařízení na zemní plyn nevyhne, jsou pravidelné revize, čištění kotle (hořáků, teplosměnných ploch a výměníků), seřizování hořáků a péče o komín či odvětrání. Na tyto činnosti by měl mít sjednánu odbornou firmu s příslušnou úřední autorizací.

Rizikem u plynového topení je únik oxidu uhelnatého, jehož koncentrace v místnosti může způsobit smrt. Proto je důležité, aby místnost, kde je plynové zařízení, byla řádně větrána. Jednak zařízení musí mít dostatek vzduchu pro správné hoření, jednak je nutné zajistit odvětrávání spalin. Na druhou stranu jsou moderní plynové spotřebiče opatřeny bezpečnostními čidly a tepelnými pojistkami, které zajistí jejich odstavení z provozu a uzavření přívodu paliva, pokud dojde k nějaké poruše. Jestliže si uživatel sám nějakým neodborným zásahem tyto bezpečnostní prvky "nevylepšil", pracují velmi spolehlivě.

Plynová zařízení pro vytápění a ohřev vody mají značné možnosti regulace a tím také úspor paliva. Spolehlivou cestou ke snižování spotřeby je regulace kotlů. V ideálním případě by měla být od stejného výrobce, jako kotel, aby systém správně komunikoval.

Pokojové termostaty se dají nařídit a nafázovat i na několik dní dopředu. Při správném zacházení mohou snížit spotřebu plynu o 20 až 30 procent. Ještě efektivnější je ekvitermní regulace, která snímá nikoliv teplotu vnitřní, ale vnější. Tyto systémy jsou schopné snižovat teplotu topné vody, čímž dosahují ještě větších úspor, než regulace vnitřním termostatem. Také je vhodné nastavit regulaci tak, aby nedocházelo ke zbytečnému přerušování hoření v kotli, protože kotel pak vychládá a jeho zpětné ohřívání je opět energeticky nevýhodné.

V poslední době získávají na oblibě kondenzační plynové kotle. Na rozdíl od běžných kotlů pracují s nižší teplotou vody (55/40 °C) a spalin (kolem 60 °C). Teplotu spalin také využívají k ohřevu, zatímco kotle běžné využívají výhřevnost plynu. Účinnost kondenzačních kotlů je proto velmi vysoká a úspora paliva může ve srovnání s kotlem běžným dosahovat i 20 procent.

Pořizovací náklady klasických plynových kotlů jsou srovnatelné s kotli na jiná paliva, pohybují se kolem 20 tisíc korun. Kondenzační kotle jsou dražší, zhruba 40 tisíc korun. Plyn je volba pro toho, kdo je ochoten si připlatit za pohodlí a kdo si je jistý, že finančně zvládne pravděpodobný budoucí růst jeho ceny.

Čím doma topíte vy a uvažujete o změně kvůli rostoucím nákladům?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

6. 11. 2007 14:21, neo029

no prave takovy clanek ma vyjit na novinky.cz apod.. co dela tady? :-)

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2007 7:32, Fana

Mám to škaredý turbo a v tomto su za vodou.

Zobrazit celé vlákno

-23
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

19. 4. 2007 | Simona Ely Plischke

Špinavé stránky čistých paliv aneb co také znamenají alternativní energie

Energie z obnovitelných zdrojů nikdy neměly větší podporu, než jaké se jim dostává v posledních letech. Někdy až bezhlavá honba za "zelenými" palivy ovšem na některých místech planety... celý článek

Partners Financial Services