Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 7. 11. 2007 | 31 komentářů
Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí
Návratem k topení uhlím se mnohé domácnosti vypořádaly se zdražováním zemního plynu a elektřiny. Dvou druhů energie, které byly v minulosti státem podporovány a posléze se staly nákladovou pastí. Jenže uhelná past sklapla letos.

V České republice topí uhlím přibližně 400 tisíc domácností. Ceny uhlí pro ně letos stouply proti loňsku o více než čtyřicet procent. Jednotlivě jsou ale značně rozdílné: podle druhu, podle dodavatele a podle sezóny, kdy se nakupuje. Na jaře, kdy bývá uhlí sezónně zlevněno, jsou ceny nižší až o čtvrtinu ve srovnání s posledními třemi měsíci roku.

Roční náklady na vytápění bytu nebo rodinného domu se spotřebou kolem 80 GJ energie se pro letošek pohybují v průměru od 15 tisíc korun (hnědé uhlí) do 28 tisíc korun (černé uhlí), případně až přes 30 tisíc korun (koks), při spalování v klasických kotlích s účinností spalování 55 až 62 procent.

V provozních nákladech se tak uhlí přibližuje topným systémům na zemní plyn (25 tisíc až 29 tisíc Kč ročně), a to bez započtení nákladů na dopravu a skladování paliva a likvidaci (odvoz) popela, které u plynového vytápění odpadají. Obecně se k nevýhodám uhelných kotlů řadí horší regulovatelnost výkonu, nutnost pravidelného čištění kotle a vynášení popela a pravidelného přikládání.

Jak ušetřit při topení uhlím
  • Kupujte uhlí na jaře, kdy je levnější
  • Investujte do nového kotle s vyšší účinností
  • Investujte do kotle, který umí spalovat i dřevo, které je levnější
  • Investujte do zateplení domu či bytu, abyste museli topit co nejméně
Avšak i ve spalování uhlí již vývoj technologií pokročil. Nové generace kotlů na tuhá paliva některé tradiční nevýhody překonávají. Jednou z moderních vymožeností je možnost záměny uhlí za palivo dřevěné, a to jak dřevo, tak různé dřevěné či rostlinné pelety. Náklady na tato paliva jsou řádově nižší, zhruba od 7 tisíc do 17 tisíc korun ročně.

Další významné zlepšení proti starším kotlům je automatizované přikládání paliva z násypky a často také odvod popela z roštu. Tyto vymoženosti snižují potřebu pravidelné obsluhy kotlů.

Zdokonalují se i možnosti regulace výkonu. Důmyslné systémy ventilátorů, které mohou urychlit nebo výrazně utlumit spalování a jsou napojeny na termostaty v místnostech či na ekvitermní regulační systémy, dokáží dnes podle údajů výrobců regulovat kotle na tuhá paliva v rozsahu od 100 do 10 procent jmenovitého výkonu. Účinnost moderních kotlů výrobci uvádějí také výrazně vyšší, a to až 85 procent.

Rizika topení uhlím
  • Rostoucí zdanění tohoto paliva
  • Znečišťování životního prostředí, zejména zamoření ovzduší
  • Ministerstvo životního prostředí uvažuje o zákazu topení uhlím od roku 2012 až 2014. Majitelé domů a bytů by měli přejít na palivové dřevo.
Pořizovací náklady na moderní kotle jsou vysoké. Zatímco klasické ocelové se dají pořídit za ceny kolem 15 tisíc korun a litinové kotle stojí něco přes 20 tisíc korun, automatické kotle se cenou dostávají ke 40 tisícům korun i výše. Životnost kotlů se pohybuje od 15 let (ocelové kotle) do 30 let.

Investice do dražšího kotle se ovšem vyplatí. Rozdíl v nákladech na palivo u klasického kotle a automatického kotle s vyšší účinností činí u černého uhlí ročně i osm tisíc korun. V případě hnědého uhlí je rozdíl zhruba pět tisíc korun. Vyšší pořizovací cena účinnějšího kotle se tak může v úspoře za palivo vrátit za tři až čtyři roky.

Typ kotle Účinnost spalování
(v %)
Roční náklady
na hnědé uhlí
(v Kč)
Roční náklady
na černé uhlí
(v Kč)
Kamna na uhlí 50 16 889 27 013
Klasický kotel na uhlí 55 15 354 24 557
Klasický kotel na koks 62 13 620 21 785
Automatický kotel na uhlí 80 10 556 16 883
Zdroj: tzb-info.cz

Vývoj cen uhlí v horizontu patnácti až třiceti let se dá předpovídat jen obtížně. Světové zásoby uhlí jsou poměrně značné. V České republice se počítá s využitelnými zásobami nejméně do roku 2060, nebudou-li prolomeny územní limity těžby na hnědé uhlí. Současný prudký růst cen uhlí je způsoben do značné míry administrativními zásahy, zejména spotřebními daněmi a od nového roku i ekologickými daněmi. Světové ceny od roku 2004 podle americké Energetické informační agentury (EIA) vykazovaly tendenci spíše k poklesu, od počátku letošního roku je patrný mírný růst.

Pro ty, kdo uvažují o přechodu na uhlí, je ovšem klíčové, zda ministerstvo životního prostředí prosadí zákaz topení uhlím pro domácnosti. Hovoří se o letech 2012 až 2014, kdy by měly domácnosti přejít na ekologičtější palivo. Tím by se mělo stát dřevo.

Mělo by se topení uhlím domácnostem zakázat?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 31 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 11. 2007 19:54

Můj názor je ten ,že díky slibům a navádění na lepší topení má spousta lidí.V roddiných domcích topeniště na plyn elektriku i uhlí.A pokud se někomu nelíbí že tato diskuze je právě zde, tak se trochu plete.Je to to samé jako když si necháte koruny dolary nebo eura.U peněz musíte odhadnout kdy jakou investici v čem držet.A u topení zatopit buď dřevem nebo uhlím a potom to plynem nebo elektrikou jenom udržovat.Zvláště u starších domů.Je to jeden ze spůsobů jak efektivně topit bez velkých nákladů.A navíc taková malá kotelnička má svoje kouzlo.

+61
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

7. 11. 2007 13:49, Putinuv vyslanec

S tím dřevem pomalu - kde jej chcete vzít? Asi nevíte jaká je (spíše není) nabídka dřeva na otop. Jedině dovéz z Ruska jako zemní plyn :-). Pěstovat biomasu už nikdo asi nebude, po tom com co se zvedla cena obilí...

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (31 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

6. 11. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

Moderní, komfortní a bezpečné je vytápění bytů a rodinných domků zemním plynem. Podstatnou nevýhodou jsou trvale rostoucí ceny paliva. Tu ale vyvažují široké možnosti regulace a úspor... celý článek

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Partners Financial Services