Obnovitelné zdroje netopí vždy zadarmo

Jan Pekař | rubrika: Analýza | 16. 11. 2007 | 40 komentářů
Obnovitelné zdroje netopí vždy zadarmo
Při vytápění a ohřevu užitkové vody mají obnovitelné zdroje mnoho výhod, které dokáží vyvážit nevýhodu vysokých pořizovacích nákladů. Hlavním kladem jsou velice nízké provozní náklady, nezávislé na cenách energetických surovin, kurzu koruny či vládní politice.

Značnou oblibu si získávají topná zařízení využívající obnovitelných zdrojů, zejména tepelná čerpadla a v poslední době solární systémy. Jejich hlavní přednosti jsou především tři: velice nízké provozní náklady, nezávislost na dodavatelích energie a jejich cenách a částečně také možnost získat dotace, které pokrývají 30 až 50 procent pořizovacích nákladů, nedá se ale na ně spolehnout.

Přirozeně i obnovitelné zdroje mají svá "ale". V případě tepelných čerpadel a solárních systémů jsou to v první řadě pořizovací náklady. U tepelných čerpadel se pohybují od 150 tisíc korun (systém vzduch-voda) až po více než 300 tisíc korun (systém země-voda). Návratnost této vysoké investice lze porovnávat s náklady na pořízení jiného topného systému a se srovnatelnými náklady provozními. To ale jen v případě, že vybíráme topný systém do novostavby. Pak lze do úspor zahrnout např. i to, že pro tepelné čerpadlo není zapotřebí stavět komín. Návratnost rozdílu mezi investicí do běžného vytápění, např. zemním plynem, a vytápění tepelným čerpadlem se pohybuje přibližně od 5 do 10 let. Pokud však zvažujeme tepelné čerpadlo jako náhradu některého jiného topného systému, pak lze návratnost měřit jen rozdílem v provozních nákladech. V takovém případě už ale návratnost výrazně přesahuje 10 let. Náklady na vytápění totiž nejsou u tepelných čerpadel nulové. Na pohon kompresoru je zapotřebí elektrické energie, výrobci uvádějí roční náklady na ni nejčastěji mezi 10 000 a 13 000 korun při vytápění rodinného domku a ohřevu užitkové vody.

Životnost čerpadel se odvozuje od životnosti kompresorů a pohybuje se mezi 15 a 20 roky (podle výkonu a systému čerpadla). Pak je zapotřebí vyměnit kompresor (vyjde zhruba na 25 tisíc korun - záleží na výkonu). Ostatní zařízení lze regenerovat a dále provozovat.

Solární systémy pro rodinný domek jsou vhodné pro ohřev užitkové vody, při napojení na topný systém se hovoří většinou o "přitápění". Ceny výrobců se odvíjejí od účelu solárního systému. Pro ohřev vody začínají na 80 tisících korunách, v kombinaci s přitápěním investiční náklady začínají zhruba od 200 tisíc korun, ale mohou překročit i 350 tisíc korun. Životnost solárních systémů se udává mezi 15 a 20 roky, ovšem provozní náklady jsou po tu dobu prakticky nulové.

Jak u tepelných čerpadel, tak u solárních systémů platí, že by měly být doplněny záložním vytápěním. Zpravidla také bývají, a to nejčastěji elektrickým nebo plynovým topením (tzv. bivalentní neboli podvojné zapojení). U solárního systému je tato nutnost daná závislostí výkonu na počasí a klimatických podmínkách. U tepelného čerpadla je doplňkový systém doporučován proto, že se nevyplatí dimenzovat výkon na špičkové zatížení (například do extrémních mrazů), jehož bude využito jen několik dní v roce. Vysoký výkon je jednak dražší na pořízení, a jednak náročnější na regulaci, což může snižovat životnost kompresoru.

Mezi topení na obnovitelné zdroje energie se řadí také kotle na biomasu. Jejich výhodou je ekologický provoz, který slibuje mírné ekologické daně do budoucna, domácí zásoby paliva (menší citlivost na politickou situaci) a jeho relativně nižší ceny: dřevo na jeden rok stojí zhruba 7 tisíc korun, obilí přes 12 tisíc korun a nejdražší jsou dřevěné štěpky a brikety, jejichž zásoba na roční provoz stojí kolem 20 tisíc korun.

Nevýhodou kotlů na biomasu je potřeba dostatečných skladovacích prostor s optimální vlhkostí a nutnost kotel při provozu obsluhovat (doplňovat palivo, vynášet popel, čistit komín apod.). Tato nevýhoda se ovšem dá eliminovat nákupem dražších, automatických kotlů na pelety a štěpky (ceny kolem 50 tisíc korun). Obyčejné kotle na dřevo stojí kolem 20 tisíc korun. Moderní kotle jsou zpravidla doplněny účinnou regulací, široký rozsah lze volit zejména u kotlů na zplynování dřeva (ty ale stojí už kolem 30 tisíc korun).

Výhodou všech popsaných vytápění na obnovitelné zdroje je šance získat dotaci na jejich pořízení. Tu mohou získat jak občané či podnikatelé, tak i neziskové instituce či například obce (každá tato skupina získává ale dotaci z jiných zdrojů). Je ovšem nutné zdůraznit, že žadatel o dotaci musí splnit všechny předepsané podmínky. V některých případnech bývá vyplacena až po skončení akce. Může být proto riskantní ji zahrnout předem do rozpočtu, když není jisté, zda ji žadatel dostane.

Pro fyzické osoby nepodnikatele jsou určeny dotace z Národního programu na podporu úspor energie vyplácené Státním fondem životního prostředí. Pro letošní rok už byl příjem žádostí o dotaci zastaven a podmínky pro rok příští nejsou zatím známy. Letos se však maximální podpora udělovala do výše 50 procent investičních nákladů pro solární systémy a biomasu a 30 procent pro tepelná čerpadla. O poskytnutí dotace a její výši rozhoduje ministerstvo životního prostředí.

Má podle vás smysl pořizovat obnovitelné zdroje energie?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 40 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 11. 2007 9:18, jezevec

Ohřívat plynovým hořákem vzduch pro tepelné čerpadlo by odporovalo zákonu o zachování energie - tepelné čerpadlo funguje jen na přirozené teplo které je zadarmo.
Existují ale kogenerační jednotky - kdy plynová turbína vyrábí elektřinu, a zbytkovým teplem topí.
Taky jsou rekuperační plynové kotle které vypouštějí kouř o teplotě pod 40 stupňů a mají opravdu velmi minimální tepelné ztráty pláštěm.

Zobrazit celé vlákno

+81
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 1. 2008 20:24, michaela

vytápím menší zámeček-mám kotel ATMOS 50,spálím 50 m3 za rok,takže mě zima přijde na 45 000,-kč,to je super.Snažila jsem se získat dotaci na pořizovací náklady,ale bez uspěchu.Nevím,proč to pořád propagují,když to je jinak.Odpověd z min.živ.prostředí zněla-nejste veřejný subjekt,tak nic.

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (40 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení

13. 11. 2007 | Jan Pekař

Ekologické daně mohou zdražit ústřední topení

Centrální zásobování, neboli ústřední topení, je v podstatě úplný nákup všech služeb souvisejících s topením a ohřevem teplé užitkové vody. Není sice nejlevnější, ale zato pohodlné. celý článek

Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí

7. 11. 2007 | Jan Pekař | 5 komentářů

Topení uhlím zdražuje, ale zatím se vyplatí

Návratem k topení uhlím se mnohé domácnosti vypořádaly se zdražováním zemního plynu a elektřiny. Dvou druhů energie, které byly v minulosti státem podporovány a posléze se staly nákladovou... celý článek

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

6. 11. 2007 | Jan Pekař | 7 komentářů

Topení plynem je pohodlné, ale čím dál dražší

Moderní, komfortní a bezpečné je vytápění bytů a rodinných domků zemním plynem. Podstatnou nevýhodou jsou trvale rostoucí ceny paliva. Tu ale vyvažují široké možnosti regulace a úspor... celý článek

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

5. 11. 2007 | Jan Pekař

Za kolik se ohřejeme? To dnes nikdo neví

Čím vytápět byt nebo rodinný domek a čím si ohřívat vodu, abychom za pár let neprodělali kalhoty? Spolehlivá odpověď neexistuje. Předpovídání cen paliv, jako ropy a plynu, je obtížné,... celý článek

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

23. 10. 2007 | Jan Pekař | 2 komentáře

Ekologická daň zdraží topení uhlím a elektřinou

Od nového roku budou Češi platit novou daň – ekologickou daň z paliv. Výhodu budou mít ti, kdo topí zemním plynem. Z něj se daň platit nebude.

Partners Financial Services