Za výpověď z nájmu vlastní byt

Za výpověď z nájmu vlastní byt
Spekulace s byty přinutily některé radnice změnit podmínky, za kterých mohou obyvatelé koupit obecní byt. V Chomutově má například radnice v případě dalšího prodeje na tyto byty pětileté předkupní právo.

Už před pěti lety zažíval severočeský Chomutov vlnu nakupování bytů, v nichž končili nepohodlní lidé hlavně z Prahy. Obchodníci s realitami tu tenkrát kupovali podíly v družstevních bytech. Ty pak převáděli na lidi, které sem po vzájemné dohodě posílali majitelé domů z měst, kde jsou ceny bytů a tržních nájmů nesrovnatelně vyšší. Kromě bytu dávali lidem, kteří bydleli za nízké regulované nájemné nebo nájem neplatili, na cestu i nějaké peníze. Za to nemuseli řešit složité spory o výpověď nájemní smlouvy a měli volný byt, který se dal obratem zpeněžit nebo výhodně pronajmout. Vedení bytových družstev tenkrát řešila otázku, jak najít páku na lidi, kteří v bytech, které dostali, neplatili za služby. Celostátní deníky tenkrát otevřeně psaly o tom, že na severu Čech vznikají nová ghetta pro neplatiče.

Stěhování nepohodlných lidí s problematickou platební morálkou do míst s levnými byty pokračuje. Princip je jen trochu jiný. Najatí obchodníci kupují byty do soukromého vlastnictví. Lidé, kteří je v některých případech dostanou zadarmo jako odstupné za výpověď nájemní smlouvy, ale jen málokdy platí za služby a navíc jsou to v drtivé většině případů nepřizpůsobiví lidé, kteří obtěžují okolí. Novému vedení chomutovského magistrátu došla trpělivost a tak se pustilo se spekulanty do boje.

Pokud si teď chce někdo v Chomutově koupit obecní byt, musí se zúčastnit dražby. Navíc musí počítat s tím, že pokud ho bude chtít v příštích pěti letech prodat, bude ho muset nejdříve nabídnout městu. A to za cenu, za kterou byt od města koupil. Na prodaný byt má totiž město pět let předkupní právo. "Veškeré změny pravidel pro privatizaci bytového fondu jsou zaměřené na co největší omezování spekulativního jednání případných zájemců," vysvětluje náměstkyně chomutovské primátorky Jana Vaňhová.

"Prudce se nám začal zvyšovat počet sociálně slabých obyvatel a přibývá práce pro policii," stěžuje si Vaňhová. Ve městě roste počet neplatičů za energie, ale nikdo z vedení města neví, jak to změnit. "Tak se alespoň snažíme zabránit přílivu takových lidí," dodává Jana Vaňhová.

Podobné problémy se sestěhováváním problémových obyvatel zažívá také severočeský Litvínov. Podstata problému je tu ale jiná. Byty v obrovském sídlišti Janov na jeho okraji koupila soukromá firma, která je pronajímá převážně Romům. O Janově se už otevřeně mluví jako o největší lokalitě se sociálně vyloučenými obyvateli v Ústeckém kraji. Část soukromých bytů tu podle starosty Litvínova Milana Šťovíčka obývají slovenští Romové. "Ti sem přicházejí zejména za vyššími sociálními dávkami," říká ředitel mosteckého Úřadu práce Oldřich Malý.

Podobné problémy jako Chomutov či Janov má i severomoravský Bruntál. "V minulých letech zde došlo ke kumulaci sociálně velmi slabých lidí v bytových objektech vlastněných soukromými subjekty. Způsobuje nám to značné problémy. Ať už jde o lidské vztahy, bezpečí i pověst města," přiznává mluvčí bruntálské radnice Jiří Ondrášek. Bránit se ale město nemá podle něj jak. "V případě bytových domů vlastněných soukromých subjektem samozřejmě nemáme mnoho možností, jak situaci ovlivnit. Snažíme se tedy alespoň komunikovat s majiteli objektů, aby byla dodržována základní pravidla civilizovaného bydlení," dodává Ondrášek.

Právě stěhování lidí, kteří platí nízké nájemné a blokují tak majiteli domu třeba lukrativní byt, do levných lokalit, je už delší dobu výhodným obchodem pro celou řadu realitních kanceláří. "Vím osobně o nejméně třech takových kancelářích, které se nám tu snaží byty získávat," tvrdí Jana Vaňhová z Chomutova. Sami obchodníci se ale brání, že obchod je obchod a že nedělají nic špatného. "Navíc. Jak mám vědět, že někdo chce byt pro neplatiče. Když mě klient požádá o nějaký byt, seženu mu ho, protože mě to živí," vysvětluje třeba Luboš Valvoda z realitní kanceláře Bydlete s námi, která na severu Čech působí.

Praxe, že majitel domu koupí nepohodlnému nájemníkovi nějaký levný byt a ještě mu přidá na cestu peníze, je ale podle majitelů realit často jedinou cestou, jak se neplatičů zbavit. Vystěhovat neplatiče není snadné. Ve většině případů je při vypovězení nájemní smlouvy na dobu neurčitou nutné zajistit nájemníkovi adekvátní bydlení. Cesta darování levného bytu daleko od velkého města se tak nakonec může stát nejsnazším a nejlevnějším řešením, jak si lukrativní byt uvolnit a začít ho pronajímat za podstatně vyšší tržní nájemné.

Dohodli byste se s majitelem domu na odchodu z nájmu výměnou za vlastnictví levného bytu v jiné části republiky?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 9. 2007 16:42, Majitel starého, komunisty vybydleného, domu

Právě jsem zaslechl z rádia, že naše republika byla v nějakém mezinárodním hodnocení demokratičnosti zařazena na neuvěřitelně výborné 17. místo těsně za Spojenými státy! Z toho je vidět, z jakých zkreslených údajů ti hodnotitelé vycházejí. Porušování lidských práv (zejména v bytové oblasti) je zatím našimi orgány úspěšně tajeno. Jednou se však provalí do světa tahle místní antidemokratická džungle, oficiálně povolující kšeftování s cizím majetkem a neuvěřitelně diskriminující menšinu majitelů domů, a to zdaleka nejen regulací nájmů. Nemyslím si, že si to naše halasně oslavované 17. místo udržíme.

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 9. 2007 13:27, Jaroslav

Tyhle podivné čachry, vynucené stále platným neobolševickým Občanským zákoníkem, jsou jen jedním z politváníhodných důsledků protiústavní a protivlastnické politiky našeho státu v bytové oblasti. Bohužel to bude zřejmě ještě dlouho trvat, než se dostaneme na úroveň vyspělých demokracií, možná až po definitivním odsouzení naší republiky ve Štrasburku. To ovšem bude s mezinárodní ostudou.

-15
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vietnamské stánky mohou zmizet do tří až pěti let

3. 7. 2007 | Milan K. Osvaag | 2 komentáře

Vietnamské stánky mohou zmizet do tří až pěti let

Jedněm jsou trnem v oku, jiní vítají možnost levného nákupu oblečení. Vietnamské prodejny a stánky se za posledních sedmnáct let v Česku zabydlely. Teď se začínají přesouvat z velkých... celý článek

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

25. 5. 2007 | Milan K. Osvaag

SPECIÁL: Úspory nejsou zadarmo

Rostoucí ceny energií zatím Čechy příliš k šetření nemotivují. O úsporách přemýšlí většinou jen ti, kdo musejí obracet každou korunu v rodinném rozpočtu a nic jiného jim nezbývá. S... celý článek

Odhalte některá tajemství elektrické energie

19. 2. 2007 | Dana Chytilová | 1 komentář

Odhalte některá tajemství elektrické energie

Víte, jak společnosti určují cenu elektřiny pro jednotlivé sazby? Jak je možné, že vám "vypínají" topení, kdy chtějí? Využili jste loni možnosti přejít k jinému dodavateli elektrické... celý článek

Jak ušetřit na provozu domácnosti

29. 9. 2005 | Petr Vykoukal | 2 komentáře

Jak ušetřit na provozu domácnosti

Svěrákovy "složenky, krávy zelený nenažraný," ve své poště nevidí rád asi nikdo. Neporadíme vám, jak se jim vyhnout. Dozvíte se ale, jak je možné náklady na služby výrazně snížit.

Partners Financial Services