Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt

Pavel Řehulka | rubrika: Bydlení | 9. 7. 2007 | 16 komentářů
Dvanáct tipů, jak prodat dům či byt
Pokud uvažujete o prodeji domu nebo bytu, následující přehled vám ukáže, na co si dát pozor. Správným postupem můžete prodej nemovitosti nejen urychlit, ale také maximalizovat cenu, kterou za ni dostanete.

Na prodej nemovitosti je třeba se dobře připravit. V následujících dvanácti radách vás provedeme hlavními etapami celého procesu.

1. Získat písemný souhlas všech spolumajitelů
Pokud vlastníte nemovitost sami, můžete se pustit do prodeje. Pokud ji s vámi ale spoluvlastní také příbuzní, partner, rodiče, děti nebo další osoby, musíte mít jejich souhlas. V některých případech musíte dokonce nemovitost nejdříve nabídnout jim a teprve potom ji můžete prodávat "cizím". Pokud byste to neudělali, hrozí neplatnost celé transakce. A to i v případě, že už byla dokončena.

2. Dokázat, že vám dům patří
Každý kupující bude chtít důkaz, že vám nemovitost patří. Pro tento účel si musíte vyžádat na katastrálním úřadu tzv. list vlastnictví. Tento výpis stojí 100 Kč a funguje jako "občanský průkaz" nemovitosti. Další možností, jak prokázat, že jste vlastníkem nemovitosti, je předložit dokumenty prokazující, jak jste nemovitost získali (např. kupní smlouvu). Protože mají kupující strach z podvodníků, budou si vaše vlastnictví nejspíš takto prověřovat.

3. Správně odhadnout "tržní cenu" nemovitosti
Odhadnout správnou cenu, za kterou dům nabízet, je tím nejdůležitějším - a současně nejsložitějším - co musíte při prodeji udělat. Pokud si za dům řeknete málo, prodáte jej sice rychle, ale budete si to vyčítat. Pokud stanovíte cenu příliš vysoko, můžete jej naopak nabízet třeba rok, ale kupujícího nenajdete. Odhad ceny můžete získat z inzerce obdobných nemovitostí na internetu nebo v novinách. Nezapomeňte ale, že vždy panuje rozdíl mezi požadovanou cenou a skutečně dosaženou cenou. Navíc, přestože jste se na stavbě domu třeba osobně podíleli a cítíte k němu téměř "rodičovský" vztah, kupující vaši práci nijak neocení.

4. Připravit nemovitost k prodeji
Kupující často posuzují hodnotu nemovitosti podle prvního dojmu. Zanedbaná nemovitost přímo vybízí kupujícího, aby požádal o slevu. Naopak dům, o který majitel pečuje, požadovanou cenu potvrzuje. Úklidem, vystěhováním starého harampádí a třeba i nátěrem nevzhledných částí můžete dosáhnout zcela jiného prvního dojmu.

5. Objednat znalecký posudek
Při každém prodeji nebo převodu se platí daň z převodu nemovitosti. Tuto daň platí prodávající, ve výši tří procent z kupní ceny nebo z hodnoty stanovené ve znaleckém posudku. Vždy z té hodnoty, která je vyšší. Cena těchto znaleckých posudků se pohybuje u bytů kolem dvou až tří tisíc korun, u rodinných domů podle velikosti kolem tří až pěti tisíc korun, někdy i více.

6. Zahájit inzerování vaší nemovitosti v tisku
Při výběru novin, ve kterých budete nemovitost inzerovat, si dávejte pozor na odezvu, jakou vám inzerát přinese. Některá inzerce je sice levná, ale nikdo na inzerát nemusí reagovat. Investování tisíců korun do drahých deníků může být naopak zbytečné plýtvání penězi. Podívejte se tedy, kde se inzerují nemovitosti podobné té vaší. A začněte tam.

7. Inzerovat na navštěvovaných internetových stránkách
Mnoho zájemců dnes hledá nemovitosti prostřednictvím počítače a internetu a proto je nutné inzerovat i zde. Poplatky za inzerci na nejnavštěvovanějších inzertních serverech mohou být ale poměrně vysoké. A některé jsou navíc přístupné jen realitním kancelářím. Pokud tedy chcete prezentovat nemovitost co nejširšímu počtu zájemců, vyplatí se spolupracovat na prodeji s realitní kanceláří.

8. Reagovat na každý telefonát
Jakmile inzerát zveřejníte, začnou vám volat zájemci a budou se ptát na spoustu otázek. A to přes den, během vaší pracovní doby, večer i o víkendu. Na každý telefonát je třeba odpovědět slušně a rychle, protože pokud telefon nezvednete, zájemce již znovu nezavolá. Nebojte se kupujících ptát, co přesně hledají a jaké mají očekávání. Pokud jim řeknete do telefonu maximum, ušetříte si čas prováděním těch, kteří nemají peníze nebo si prohlídkami krátí volnou chvíli.

9. S radostí provázet každého návštěvníka
Po telefonátech začnou prohlídky. Z deseti zájemců, kteří do telefonu řeknou, že mají zájem a chtějí prohlídku, se na místo dostaví pouze sedm a vy na ty ostatní budete čekat zbytečně. Tři okamžitě zjistí, že jim dům nevyhovuje, ale nic vám neřeknou a prohlídku přesto absolvují. Jeden bude spekulant, který vám nabídne směšně nízkou cenu. Dva budou mít zájem, ale teprve se budou v bance ptát, zda jim půjčí peníze. A za dva dny zavolají, že nepůjčí. A pouze jeden bude solventní zájemce. Pokud vás zastupuje realitní kancelář, prohlídky za vás zorganizuje a provede makléř. Pokud prodáváte nemovitost sami, obrňte se pevnými nervy.

10. Nenechat se zmanipulovat při vyjednávání
Jakmile najdete vážného zájemce, začne vyjednávání. Každý zájemce bude přirozeně chtít vyzkoušet, jestli je stanovená cena ta "skutečná a konečná". Anebo zda jste ochotni o něco ještě slevit. Pokud chcete při vyjednávání o ceně získat maximum, dávejte si tedy pozor, jak na nátlak kupujících reagujete. Výhodu při vyjednávání má vždy ten, kdo může v klidu odejít a transakci vůbec neprovést.

11. Připravit neprůstřelnou kupní smlouvu
Dobře připravená smlouva o prodeji nemovitosti vás ochrání před problémy. Existují desítky případů, kdy kupující dosáhl i po několika letech toho, že mu prodávající musel vrátit peníze. A kvalitní písemná smlouva připravená odborníkem tomu pomůže zabránit. Příprava smlouvy zkušeným právníkem bude sice stát několik tisíc korun, tato investice se ale vyplatí. Na rozdíl od amatérsky sestavených smluv okopírovaných z internetu vás ta kvalitní skutečně ochrání před dalšími a dalšími požadavky některých kupujících.

12. Pohlídat si, že dostanete zaplaceno
Vlastnické právo by nemělo přejít na kupujícího do té doby, než budete mít peníze. To ale zase nepřipustí kupující, proto je nejvhodnějším postupem uložit kupní cenu do úschovy bance, notáři, advokátovi nebo realitní kanceláři. Realitní kancelář je zpravidla nejlevnější, notář, advokát či banka vám na druhé straně poskytují maximální ochranu. Na subjektu, u kterého peníze uložíte se musíte navíc s kupujícím dohodnout, vždy tedy záleží na důvěře a ochraně, kterou chcete získat.

Dodržování těchto zásad vás sice nezbaví naprosto všech rizik, pomohou vám ale prodej urychlit a maximalizovat cenu, kterou za váš dům či byt získáte.

Prodávali jste někdy nemovitost?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+120
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

9. 7. 2007 17:40, jiří

Zajímavé. Naivně jsem si myslel, že jsou tarify sjednocené, když je vydává stejné ministerstvo. Liší se i v jiných položkách?

Zobrazit celé vlákno

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 6. 2011 23:04, Pavel

Prosim,mate nekdo zkusenosti s firmou Dumrealit TOP? Pripadaji mi seriozni a nechci se o nic starat. Rikaji,ze vse alevne a veskery pravni servis? Chci prodat dum po rodicich,

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

3. 7. 2007 | Pavel Řehulka | 19 komentářů

Na co si dát pozor při koupi nemovitosti

Při prodeji a koupi bytu je třeba se vyvarovat řady chyb, které mohou vést až ke ztrátě peněz. Přinášíme přehled nejčastějších problémů při těchto transakcích a rady, jak se jich vyvarovat. celý článek

Jak pronajímat družstevní byt

1. 6. 2007 | Pavel Řehulka | 18 komentářů

Jak pronajímat družstevní byt

Družstevní byt sice nelze pronajmout, přesto je možné ho za úplatu nabídnout k bydlení. V takovém případě půjde o podnájem. Člen družstva však potřebuje k poskytnutí podnájmu písemný... celý článek

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

4. 10. 2006 | Kateřina Boušová | 29 komentářů

Jak poznat, že realitní kancelář švindluje

Realitní kanceláře jsou často vnímány jako garant úspěšného obchodu v oblasti realit. Bohužel, praxe může být jiná. Ať už byt či dům ke koupi hledáte nebo nabízíte, nejspíš dříve či... celý článek

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

15. 8. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Koupě nemovitosti: na co se zaměřit při prohlídce

Chystáte se na prohlídku vyhlédnuté nemovitosti? Víte, co v bytě či domě zkontrolovat, na co se zeptat v souvislosti se stavebně-technickým stavem nemovitosti a právními náležitostmi?... celý článek

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

11. 7. 2006 | Kateřina Boušová | 7 komentářů

Jak nejlépe zaplatit při koupi nemovitosti

Kupujete nemovitost? Pak nejspíš řešíte, jak zaplatit tak, abyste nedali svoje peníze z ruky příliš brzy, ale ani nezaplatili pozdě. Nabízí se hned několik možností. Platbu peněz v... celý článek

Partners Financial Services