Co si o deregulaci myslí zástupci majitelů domů? Ptejte se Giormaniho a Šimečka!

Kateřina Boušová | rubrika: Bydlení | 23. 1. 2007 | 43 komentářů
Co si o deregulaci myslí zástupci majitelů domů? Ptejte se Giormaniho a Šimečka!
Girolamo Giormani je zakladatelem a předsedou Hnutí na obranu majitelů realit, které proslulo zveřejněním seznamu "sociálních nájemníků" z řad poslanců, starostů, zastupitelů apod. Tomislav Šimeček je předsedou Občanského sdružení majitelů domů, které u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku zastupuje přes 4 000 stěžovatelů. O co přesně majitelům domů a bytů s regulovanými nájmy jde? Máte vy nějaké problémy se svými nájemníky? Zeptejte se jich, čekají na vaše dotazy!

Prostřednictvím sdružení Hnutí na obranu majitelů realit (HOMR) a Občanského sdružení majitelů domů, bytů a dalších nemovitostí v ČR (OSMD) podali majitelé domů a bytů s regulovaným nájemným již několik tisíc stížností k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku (ESLP). V dubnu loňského roku jim dal za pravdu i náš Ústavní soud, který jim svým rozhodnutím přiznal právo žalovat stát kvůli regulovanému nájemnému a domáhat se po České republice náhrady škody. Pokud majitelé ve Štrasburku uspějí, mohli by podle odhadu Šimečka na státu vysoudit 30 až 40 miliard korun, v konečném důsledku pochopitelně zaplacených z kapes daňových poplatníků. Giormani věří, že by ESLP měl spor majitelé domů versus ČR rozhodnout ještě letos.

Připravili jsme pro vás sérii článků, pomocí nichž vás seznámíme s postojem jednotlivých institucí, které mají k deregulaci co říci. Umožníme vám se zástupců zúčastněných stran (stát, pronajímatelé, nájemníci v regulovaném i tržním nájmu) zeptat na cokoli, co vás o deregulaci zajímá. Již vyšlo: Zajímá vás deregulace? Ptejte se Miroslava Kalouse z Ministerstva pro místní rozvoj!

Významným momentem pro majitele domů bylo také loňské rozhodnutí ESLP v případu polské majitelky domu Hutten–Czapské. Ta Polsko zažalovala o to, že kvůli regulaci nájmů ze svého majetku nezískávala žádný zisk a neměla dostatek prostředků na údržbu svého domu. V soudním sporu uspěla a ESLP nařídil Polsku, aby se s ní do 6 měsíců od vydání rozsudku dohodlo na výši odškodnění. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, o částce rozhodne ESLP. A letos se ESLP zastal majitelů domů na Maltě, Brita Josepha Johna Edwardse a Attilia Ghigi, kteří si stěžovali na regulované nájemné. Soud potvrdil, že došlo k porušení jejich práv a nařídil šestiměsíční lhůtu pro to, aby se maltský stát dohodl na odškodnění.


Kdo jsou HOMR a OSMD?

Sdružení HOMR Girolamo Giormani založil v roce 2004, a to hlavně proto, aby členové sdružení mohli společně podat žaloby k ESLP do Štrasburku. Důvodem žaloby je nerespektování státu v oblasti ochrany vlastnických práv. Cílem HOMR je donutit Českou republiku dodržovat vlastní ústavní pořádek, co konkrétně považuje Hnutí za protiústavní, si přečtete níže v textu. Sdružení OSMD vzniklo dříve, již v roce 1989. Má celkem 6 000 členů. Kroky OSMD vycházejí ze základního atributu tržní ekonomiky, tedy nutnosti ochrany vlastnického práva, specificky vlastníků domů, bytů a dalších nemovitostí na území ČR.

Kdo odpoví na vaše otázky?

Girolamo Giormani

se narodil 7. 4. 1950 v Itálii (Trani), oba rodiče vždy byli italskými občany. Studoval v Anglii, kde i dlouhá léta žil. Je ženatý, jeho manželka je Češka, v roce 1991 se spolu přestěhovali do České republiky. V ČR Girolamo Giormany podnikal v obuvnictví a realitách. Dnes jenom v realitách. V roce 2004 založil sdružení HOMR.


Zákon o deregulaci je "kočkopes", říká Giormani

"Přijetím zákona jen vyústilo kšeftování politiků napříč politickým spektrem Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR s voličskými hlasy občanů ohledně regulace nájemného," upřesňuje Giormani. "Panika, která nastala poté, co občanská sdružení diskriminovaných majitelů domů HOMR a poté i OSMD podala tisíce žalob k ESLP ve Štrasburku, sjednotila celou politickou reprezentaci opět v Národní frontu," dodává Giormani. Podle něj je však zákon v příkrém nesouladu se Základní listinou práv a svobod, a to především v těchto bodech:

  • neruší tzv. dekrety podepsané bez svolení majitele bytu v době nesvobody,
  • nadále nutí majitele bytů k suplování sociálních povinností patřícím státu,
  • nadále umožňuje přechod nájmu na jiné osoby, aniž by mohl majitel nemovitosti jakkoliv zasáhnout,
  • bez souhlasu vlastníka si může nájemce kdykoliv a kohokoliv přihlásit do jím pronajímaného bytu, který může "legálně v případě smrti" dekret zdědit,
  • neřeší situaci po roce 2010.

Ptejte se Girolama Giormaniho a Tomislava Šimečka!
Oba pánové čekají na vaše otázky, využijte toho. Své dotazy můžete vkládat sem, a to až do čtvrtka 25. 1. 2007. Otázky oběma pánům budeme průběžně zasílat a jejich odpovědi najdete na naší hlavní stránce za týden.
"Starat se o základní sociální jistoty občanů není povinností majitelů domů, ale výlučnou povinností státu," konstatuje Giormani. Přenášení těchto povinností na jinou skupinu obyvatel je podle něj v přímém rozporu se Základní listinou práv a svobod. "Majitelé domů a bytů snášeli tuto v civilizovaných státech nevídanou třídní nenávist ze strany  státu, který v této oblasti předvádí pouze virtuální demokracii 16 roků a jsou smířeni i s tím, že do rozhodnutí ESLP v jejich záležitosti ještě pár měsíců vydrží," uzavírá Giormani.

 

Kdo odpoví na vaše otázky?

Tomislav Šimeček

se narodil v roce 1936. Vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy. Je zaměstnán jako vědecký pracovník Fyzikálního ústavu Akademie věd České republiky, zabývá se polovodičovými lasery. Fyziku vyučoval i na univerzitách v Kanadě. Více než 10 let pracuje ve vedení OSMD, jehož je v současné době předsedou.


Šimeček: stát vyhazuje 17 miliard na stavební spoření

Další články o deregulaci nájemného
Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %
Deregulace nájemného schválena, trh s bydlením se konečně začne uvolňovat!
Deregulace nájemného v praktických otázkách a odpovědích
Sunega: vypuštění místně obvyklého nájemného ze zákona může být nebezpečné
S deregulací nájemného je nutné začít, přestože zákon obsahuje chyby
Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?
Platíme tržní nájemné, proč máme pykat?

"Pokud nájemné činí méně než 50 Kč za m2, nekryje ani náklady prosté reprodukce jako jsou náklady na opravy, údržbu, správu, pojištění, odpisy apod. A taková regulace je protiústavní," konstatuje Šimeček. "Kromě krytí nákladů prosté reprodukce nelze zejména  soukromým vlastníkům upírat právo na běžný výnos z jejich kapitálu," doplňuje Šimeček. "Běžné roční nájemné v Evropě dosahuje 7 % z tržní ceny bytu, tuzemské cílové nájemné ve výši 5 %, ke kterému bychom měli dospět po 4 letech deregulace je sice nižší, ale jako startovací hodnota je přijatelné," říká Šimeček. Jako negativa zákona Šimeček vnímá nesmyslné stanovení cen nemovitostí např. na Vysočině či problematické doručování oznámení či výpovědi nájemníkům.

Podle Šimečka je nájemní bydlení důležité pro ekonomiku. "Je to jediný prostředek, který snižuje nezaměstnanost," doplňuje a uvádí následující argumenty:

  • lidem s nízkou kvalifikací umožňuje stěhovat se za prací bez obavy z navýšení nákladů na bydlení,
  • mladým aktivním lidem umožňuje stěhovat se za atraktivnější prací,
  • pro bohaté je pohodlnější, nemusejí se starat o vlastní majetek a bydlí přesně tam, kde chtějí,
  • pro chudé je výhodnější, nemusí investovat do pořízení vlastního bydlení.

OSMD namísto stávajících podpor bydlení ze strany státu, která dosahuje 40 mld. Kč ročně, hodlá prosadit přijetí zákona o příspěvku na nájemní bydlení. "Jen na podpoře stavebního spoření stát letos vyhodil 17 mld. Kč, efektivnější a levnější by bylo uvolnit nájmy a sociálně slabším za určitých podmínek (zaměstnanost) přispívat na bydlení, stačila by investice jen ve výši 6,5 mld. Kč," vypočítává Šimeček.

Co důležitého nás čeká v roce 2007?
Odpovědi naleznete v našem novém speciálu Peníze 2007: co nás čeká a kolik to bude stát. V sérii článků vás seznámíme se všemi významnými změnami, které nás letos čekají a pomůžeme vám je co nejlépe využít.

Rok 2007 je časem převratných změn hlavně v sociální síti, kde došlo např. k významné úpravě při konstrukci životního minima. Věnovat se budeme ale také daním, cenám energií či deregulaci. V neposlední řadě vám poradíme jak v novém roce investovat.

Jsou si majitelé domu jisti svým úspěchem ve Štrasburku? Věří, že si deregulací polepší? Jaké řešení by považovali za optimální? Co si myslí o svých nájemnících? Vaše dotazy zodpoví oba pánové, v případě vyššího počtu je mezi ně rozdělíme. Zajímá-li vás stanovisko konkrétní osoby uveďte, komu je dotaz určen. Ptejte se Girolama Giormaniho a Tomislava Šimečka nebo se

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 43 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 1. 2007 21:50

Děkuji OSMD za odpověd,

Reaguji: Odnož Vašeho sdružení = HOMR
vznikla v roce cca. 2004 ( pokud se nemýlím).

Konstatuji: Z důvodů nečinnosti OSMD, a to přes výroky Ústavního soudu, od ano 2000,
kde exzistuje demokratická opora, vůči zákonodarné moci v souladu
Ústavní. ( Zákonodárci I Vaše sdružení nebylo schopné dojednat, či
uzákonit protiústavní stav).

Zjištuji: Diskvalifikovat , někoho z jednání z důvodů Temperamentu (italského či jiného).
Je neprofesionální! Ba naopak vede k zamyšlení , očistí starou rybu od hlavy.
Nerozpoznat emoční jednání k věci, v popsání pravým jménem je manažerská
chyba. Jenom takhle si dovedu vysvětlit, a osobně k tomu přidávám dlouholeté
jednání o ničem.
V nespokojeností Vašeho jednání se odloučila mladší skupina pronajimatelů
a založila Hnutí na obranu majitelů realit.
Jsem přesvědčen, že vnímate HOMR jako konkurenci k Vašemu sdružení.


Vaše odůvodnění, že předseda hnutí má vznětlivou Italskou náturu
je nepodstatná, i pro Vás má být vodítkem, minimalně nákladové bydlení.

Otázka: Na vedení OSMD,
Z doslechu, a také při vyjádření pana námněstka MMR. Jednáte o mirném
odškodnění Restituentů, ( většina jsou staří lidé), uklidnit Strassburg.
Dle MMR. a Vašeho angažmá se dá i rozpoznat i cíl Vašeho jednání.
Jednáte jenom o tom jak smírnit škody ČR. a to dokonce neuvěřitelným
spůsobem . A to.
Kupující nemovitosti věděl, že kupuje objekt zatížený minulostí.
(Dodávám objekt zatížený bez právního oduvodnění a zákonem zrušená KSČ
jako zločinecký subjekt, neobstojí Vaši argumentaci).


Telegraf: Kupující najemního domu = Spekulant = při koupi = znal = nedodržení .
státu = k úmluvě???

Děkuji předem Milan Beránek





Zobrazit celé vlákno

+69
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

23. 1. 2007 13:04, AuditorP

Názory pana Giormani zde uveřejněné jsou přesné, avšak pouze velmi jemně popisují skutečnou tragedii, která v této oblasti existujei. Zákon o jednostranném zvyšování nájemného je protiústavní a legalizuje a prodlužuje minimálně do roku 2010 systematické okrádání majitelů domů a bytů, které začalo rokem již 1948. V případě cca 500.000 obecních bytů je to okrádání občanů obcí. Pokud Soud pro lidská práva rozhodne tak, jako ve výše uvedených causách Huten-Czapská a „Malta, budou to platit i všichni občané. Naše vláda totiž nedodržuje vlastní ani světové zákony (Listina…) Všechny “demokratické“ vlády od roku 1989 až do současnosti ignorují skutečnost,že postojem k majitelům domů a bytů vyjádřeným stále platnými a dnes i novými zákony pošlapávají naši ústavu, rozhodnutí Ústavního soudu a Listinu základních práv a svobod. Všichni „demokratičtí“ vládci – strany levicové i „pravicové“ souhlasí s trvalým okrádáním celé skupiny obyvatel a navazují na tytéž mnohaleté praktiky socializmu. A ochránci lidských práv dělají „mrtvého brouka“. Předseda sdružení ochrany nájemníků roky lže celému národu prostřednictvím médií a ani se nezačervená a ještě školí soudce, jak těm „nenažraným“ majitelům bytů nevyhovět a nebo alespoň roky prodlužovat rozhodnutí.. Rozdmychává český folklór zlého „nenažraného“ domácího a chudého hodného nájemníka ve stylu „Anna proletářka“, ba i navádí k obcházení zákona (nepřebírat poštu od domácího). Jistě všichni vědí, že většina "regulavyných" nájemníků nejsou sociální případy ,ale často bohatí - např. právě poslanec a předseda SON. A některí cizí byty se ziskem pronajímají.
Všichni naši vládci svojí bezostyšnou lhostejností k těmto lidským právům doma (ne např.v Tibetu) a vydáváním protiústavních zákonů , pěstují mezi majiteli bytů a domů a regulovanými nájemci skutečnou třídní nenávist. Tak jako dříve komunisté. A dělají, že to nevidí, protože je to populární říkat lidem, že nájemné je vysoké a ještě označí přímo či nepřímo skupinu lidí, kteří za to mohou – majitel domu, bytu. Ten jim chce vzít jejich peníze, protože by chtěl tržní, v místě obvyklé, nájemné. Ne vodárna s 50ti násobným zvýšení ceny od r.89 prodaná zahraničnímu majiteli, ne elektrárna s evropskými cenami a českým platem odběratele, ne nadnárodní plynárna s miliardovými zisky atd. Ne, ne – to pan domácí, to je ten zloduch. Hodí se jim to do politického „kšeftu“k zachování svého korýtka. „Rozděl a panuj.“ A jak si v tom všichni rozumějí, pravice, levice , všechno jedno. Asi stejně, jako že nemusí půl roku pracovat a berou od nás plat. A ta „legrace“ v parlamentu, když se po půl roce povalování hlasuje o důvěře. Kde jste ochránci lidských práv a polistopadoví demokrati?!
Každý z těchto zde uváděných názorů je možné doložit z médií mnoha konkrétními případy o kterých velmi dobře vědí jak členové HOMR tak OSMD tak ostatní, které to zajímá. A kdokoli si je může přečíst na jejich internetových stránkách. Otázkou je co teď s tím?

-136
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (43 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zajímá vás deregulace? Ptejte se Miroslava Kalouse z Ministerstva pro místní rozvoj!

15. 1. 2007 | Kateřina Boušová

Zajímá vás deregulace? Ptejte se Miroslava Kalouse z Ministerstva pro místní rozvoj!

Miroslav Kalous je náměstkem ministra pro místní rozvoj a právě toto ministerstvo je autorem zákona o jednostranném zvyšování nájemného. Nabízíme vám tak příležitost položit kompetentní... celý článek

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

2. 1. 2007 | Kateřina Boušová | 2 komentáře

Deregulace začala, nájemné poroste i o více než 30 %

Od Nového roku mohou majitelé bytů s dosud regulovaným nájemným svým nájemníkům zvýšit nájemné v průměru až o 20 %. Umožňuje jim to zákon o jednostranném zvyšování nájemného. Co deregulace... celý článek

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

31. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 5 komentářů

Osobní bankrot: nová naděje pro dlužníky

Přerostly vám půjčky přes hlavu? Bojíte se exekutora? Řešením může být osobní bankrot, který od července příštího roku umožní dlouho očekávaný insolvenční zákon. Jakým způsobem? Za... celý článek

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

17. 5. 2006 | Kateřina Boušová | 1 komentář

Novela zákona: mají se nájemci obávat výpovědí?

Nejžhavější novinkou nájemního bydlení je to, že novela občanského zákoníku od dubna umožňuje pronajímatelům vypovědět nájemce v některých případech i bez souhlasu soudu. Jsou touto... celý článek

Státní podpora: stavební spořitelny už s připisováním neotálejí

3. 5. 2006 | Kateřina Boušová

Státní podpora: stavební spořitelny už s připisováním neotálejí

Kdy vám na účet stavebního spoření přijdou zálohy státní podpory? Jak si připsání můžete zkontrolovat, když banky neposílají výpis? Jak a kdy případně reklamovat? Na jak vysokou podporu... celý článek

Partners Financial Services