Současný systém dotací tepelným čerpadlům škodí, říká Miroslav Hořejší

Dana Chytilová | 21. 6. 2006
Současný systém dotací tepelným čerpadlům škodí, říká Miroslav Hořejší
Všechny investice snižující spotřebu energie, ať už je to zateplení nebo tepelné čerpadlo, budou mít pravděpodobně mnohem kratší návratnost, než to dnes vypadá. Lze očekávat přesun celé bytové výstavby do základní sazby DPH. Stávající systém dotací je zcela nevyhovující a pro tepelná čerpadla dokonce spíše škodlivý. Říká v odpovědích na vaše dotazy Miroslav Hořejší.

V článku Ptejte se Miroslava Hořejšího! jste měli možnost se zeptat, jak například ušetřit za energie v domácnosti, jak získat dotaci ze Státního fondu životního prostředí a jak je to s alternativními zdroji, především tepelnými čerpadly. Dnes můžete posoudit, jak se Miroslav Hořejší s vašimi dotazy vypořádal.

V následujícím textu najdete dotazy a komentáře, které jsme Miroslavu Hořejšímu zaslali. Jeho odpovědi na konkrétní otázky si pak přečtete v dalším prokliku (odkaz na odpověď naleznete pod každou otázkou). Jako obvykle jsme dotazy a odpovědi seřadili do tématických celků.

Pokud vám více vyhovuje jeden dlouhý text se všemi otázkami i odpověďmi, zvolte tuto variantu: Kompletní seznam odpovědí Miroslava Hořejšího na dotazy čtenářů.

O smyslu tepelných čerpadel

jezevec
Vaše tepelná čerpadla se cenově pohybují od 200 tisíc Kč nahoru, s instalací a vybavením snadno přesáhnou půl miliónu Kč. Mountfield prodává čerpadla vzduch-voda za 20 tisíc Kč, "Žeravík" je staví ještě za méně. Co je na těch vašich 10x účinnějšího či lepšího?
Pořád mám pocit, že tepelné čerpadlo je jen klimatizace s obráceně zapojeným teplovodem, a že neexistuje důvod, aby i velmi drahé čerpadlo s regulací stálo víc než 20 až 30 tisíc Kč.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Liška
Má tepelné čerpadlo smysl? V diskuzním fóru u jiného článku o tepelných čerpadlech jsem narazil na názor, se kterým se ztotožňuji: "Čím více člověk dbá o ekologii, tím lépe má dům zateplený. A čím lépe má dům zateplený, tím menší úsporu mu tepelné čerpadlo přináší. Započítají-li se investiční náklady a náklady nutné na splácení, nemůže se tepelné čerpadlo v normálním domě vyplatit. Pokud má někdo hodně vysoké náklady na vytápění, měl by spíše uvažovat o zateplení domu než o tepelném čerpadle." Co si o tom myslíte vy?
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

VlK
Po přečtení článků o tepelném čerpadle jsem nabyl dojmu, že má smysl jen v případě celoročního "obousměrného" provozu, nejlépe současně se stavbou nového domu (kvůli výkopům pro tepelné čerpadlo). Čistě hypoteticky: Zajímaly by mě náklady a rentabilita provozu tepelného čerpadla pro vytápění domu v zimě, klimatizaci domu a ohřívání bazénu (sauny?) v létě, a porovnání s "klasickým" řešením.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

O základní DPH

Karel
Dobrý den, jak je to teda s tou DPH u tepelných čerpadel? Proč mám platit víc za to, že se budu chovat šetrně? Nezmění se přístup po výměně vlády? Máte nějaké informace, zda se například povedou nová jednání o to, abych za tepelné čerpadlo neplatil 19%, ale jen 5% daň?
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

PetrM
Nevidím nejmenší důvod, proč by dodávka TČ s montáží v bytovém domě nemohla být s 5% DPH.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

MoB
Já mám spíš problém s faktem, že elektrická energie pro vytápění je stále v základní sazbě DPH. Přitom dálkové vytápění je ve snížené sazbě. Docela bych byl pro srovnání podmínek - jde přece v obou případech o vytápění...
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Jarmila
Nejenom elektrická energie. Stát mele cosi o ekologii, ale zdroji energií pro dálkové vytápění jsou topné oleje a uhlí, tedy to, co není ekologické. Rozdíl je jen v tom, že pro X bytů je jeden komín. Nechápu, proč jedna skupina obyvatel může mít regulované nájemné a topení v 5% sazbě DPH, a podstatně větší skupina obyvatel platí neregulované nájemné nebo si zajistí bydlení na svoje náklady a k tomu platí za topení 19% DPH. Proč je tato skupina obyvatel diskriminována?
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

O škodlivé dotaci

Petr Lukáš
K čemu je dotace, když nevím, jestli ji dostanu, a pokud ano, pokryje jenom několik procent nákladů? Nebylo by efektivnější systém dotací úplně zrušit a peníze dát třeba do informační kampaně, která by lidem přiblížila tepelná čerpadla? Nebo si myslíte, že systém dotací je vyhovující? Děkuji.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Frenky
V prvé řadě je třeba přehodnotit systém dotací. Proč dotovat tepelné čerpadlo, a ne třeba kogenerační jednotku, kotel na peletky, či klimatizační jednotku, která po přepnutí pracuje jako TČ? Proč dotovat až následná řešení, když účinější by bylo dotovat odstranění příčiny vyšších tepelných ztrát, tedy nedostatečné zateplení. Dokonalé zateplení objektu je řešení trvalé, které nepodléhá vlivům ropných krizí, zdražování energií a nedostatku paliv. Kdysi se vedla diskuze o tom, že když už dotace, tak adresně tomu, kdo svým opatřením (systémem výstavby a hlavně zateplením) bude mít co nejmenší tepelné ztráty. Tento systém se někde v zahraničí již uplatňuje.
Dotace na tepelná čerpadla je, podle mého názoru, kontraproduktivní a míjí se účinkem. Největší díl z toho si ukrojí výrobci a prodejci tepelných čerpadel, jejichž ceny jsou takto drženy uměle vysoko. Každý, kdo uvažuje o výběru systému topení, tak by si měl udělat jednoduchou tabulku. Na řádky si uvede jednotlivé druhy topení a do jednoho sloupce si napíše pořizovací cenu, do druhého náklady na energii a do třetího náklady na údržbu, opravy a výměny. Samozřejmě s přihlédnutím k tepelným ztrátám objektu. Ten, kdo investoval do dobrého zateplení, tak mu v tabulce vyjde tepelné čerpadlo, jako nejhorší možná varianta. Co Vy na to?
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Anonym
Žádné dotace to nevyřeší! Jedině skutečné tržní ceny přinutí lidi, aby si nechali navrhnout optimální (individuální) řešení (způsob vytápění, zateplení atd.). Když říkáte, že dotace na tepelné čerpadlo schramstnou výrobci a prodejci tepelných čerpadel a jejich ceny jsou drženy uměle vysoko. Myslíte si, že výrobci a prodejci tepelné izolace se budou chovat jinak, pokud ta bude dotována. A kolik úředníků se na tom přiživí?
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Jak je to s dotacemi na tepelná čerpadla
Dotace na tepelná čerpadla bylo možné získat od Státního fondu životního prostředí (SFŽP) nebo České energetické agentury. Pro fyzické osoby a rodinné domy jsou určeny pouze dotace ze Státního fondu životního prostředí. Podmínky pro přidělování dotací se v minulosti prakticky každý rok měnily. V letošním roce byla na dotace tepelných čerpadel vyčleněna částka 10 miliónů Kč. Příjem žádostí byl zahájen 15. 3. 2006 a ukončen 2. 6. 2006 po přijetí žádostí v objemu 9,6 miliónů Kč. Všechny přijaté žádosti, které splňují daná kritéria, tedy budou uspokojeny. Není pravda, že by byly přijaty žádosti na dvojnásobek vyčleněných prostředků. V letošním roce již příjem žádostí s největší pravděpodobností nebude otevřen. Pro fyzické osoby platí, že se žádá zpětně (po uvedení zařízení do provozu), dotace může dosáhnout maximálně 30 % investičních prostředků na tepelné čerpadlo a maximálně 50 tisíc Kč.

Konkrétní rady

Alice N.
Bydlím v paneláku. Máte nějaký tip, jak bych i já ve své domácnosti mohla využívat alternativní zdroje energií? Děkuji
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Pet
Mám skoro nový dům, zateplený, ale nic speciálního. Účet za plyn, který používám na přípravu teplé vody a vytápění byl za rok něco přes 14 tisíc Kč. Myslíte, že by se to dalo spočítat, aby se tepelné čerpadlo vyplatilo?
Jinak mně byznys ohledně tepelných čerpadel připadá jako dobrá bublina, která slouží jen jako krmelec, ale výsledek je nulový. Všechno je to opřeno jen na slibování dotací (většinou tak 50 %, samozřejmě bez záruky) a levnější sazbě elektřiny.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Anonym
Mám nezateplený RD, obytná plocha asi 150m2, topení el. akumulační, příkon cca 30 kW + nějaké přitápění na chodbách. Platím cca 60 tisíc Kč, tj. spotřeba hrubým odhadem asi 35 tisíc kWh.
Uvažuju, co s tím při rekonstrukci, ale TČ se svými pravidelnými náklady a každoročními revizemi asi není to pravé a už loni snížili dotace. Elektrokotel a trubky v podlaze nebo přímotopy v podlaze se mi zdají lepší.
Odpověď Miroslava Hořejšího na tento dotaz.

Jak se vám líbily odpovědi Miroslava Hořejšího? Sdělte nám

Dana Chytilová

 Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

bydlení, byt, domácnost, ekologie, Investice

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Kompletní seznam odpovědí Miroslava Hořejšího na dotazy čtenářů.

21. 6. 2006 | Dana Chytilová

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

21. 4. 2006 | Dana Chytilová | 3 komentáře

Reakce na článek Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Zhruba před měsícem jsme uveřejnili článek srovnávající náklady na vytápění tepelným čerpadlem a zemním plynem. Podle výpočtů Asociace pro využití tepelných čerpadel vycházelo čerpadlo... celý článek

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

30. 3. 2006 | Dana Chytilová | 2 komentáře

Zemní plyn, nebo tepelné čerpadlo? Kolik můžete ušetřit?

Jaký je rozdíl v cenách při vytápění tepelným čerpadlem, plynem nebo elektřinou? Kdy požádat o dotaci na tepelné čerpadlo? Tématu jsme se již věnovali, dnes však nahlédneme pod pokličku... celý článek

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

2. 3. 2006 | Dana Chytilová | 28 komentářů

Tepelná čerpadla a DPH: logika i ekologie vyčerpány

Jak levně a přitom ekologicky vytápět dům? Pomocí tepelného čerpadla. Podmínky pro jeho pořízení jsou však kvůli naší vládě neradostné. Dostat dotaci je čím dál těžší a sen o přeřazení... celý článek

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

16. 2. 2006 | Dana Chytilová

Vytápíte elektřinou? Připravte peněženky na trojnásobné zvýšení cen

Smířili jste se letos s oznámeným 9% nárůstem cen elektrické energie? Budete těžko na toto zdražení hledat peníze? A co byste řekli zdražování 2x až 3x vyššímu? Distributoři si s námi... celý článek

Partners Financial Services