Než pronajmete byt

Než pronajmete byt
Chystáte se investovat do koupě bytu? Že vám část nákladů uhradí příjem z jeho pronájmu? Jedno z řady hluchých míst našeho právního řádu ovšem může snadno způsobit, že vám nájem na pár let vypadne a nebudete mít nic.

Hovoříme o nepříjemné zkušenosti ze života, která se nestává denně, ale její následky mohou být o to bolestivější. Chystáte se investovat do bytu a investici částečně zaplatit z jeho pronájmu? Máte jasnou představu o tom, kolik musíte měsíčně požadovat a jak dlouho budete muset pronajímat, aby se vám investice vyplatila? Pak pokud vám výpočty vycházejí jenom velmi těsně, nezapomínejte na hrozící riziko a zvažujte o to pečlivěji. Pokud se vám totiž stane, že o byt na několik let přijdete, budete muset ztracený nájem hradit jiným způsobem. S tím ale počítá asi jen málokdo a tato nepříjemnost vám může způsobit neřešitelné problémy..

Když nájemník zemře

Kdo komu platí?

Zapečetěné dveře. A ztráta přijmu. Hodláte požadovat kompenzaci? Prakticky máte smůlu. Dokud notář neuzavře dědické řízeni, není jediného subjektu, který by měl povinnost jakoukoliv škodu hradit. Logika by napovídala, že by se měla podílet státní kasa, ale zmýlená neplatí. V rámci dědického řízení nemáte na kom uplatňovat své nároky za ušlý zisk. Teprve uzavřením dědického řízení započne běžet lhůta, kdy jsou vůči majiteli povinni dědicové – noví majitelé "práv zesnulého". Takže pokud byt nevystěhují a neuvolní, můžete po nich požadovat úhradu vzniklých ztrát. Ale pouze od doby, kdy bylo ukončeno dědické řízení.

Představte si, že po pár dnech (i měsících shánění) ke své spokojenosti podepíšete smlouvu s jediným nájemníkem. On vám bez problémů platí, ale za dva roky nešťastnou náhodou zemře. První nepříjemností je, že přijde stát ztělesněný notářským razítkem a na "vašich" dveřích se objeví úřední pečetě. Vaše dveře jsou rázem pod státní kontrolou a vy do bytu nesmíte, nemáte tedy co a komu dále pronajímat. A záleží na štěstí, jak se bude vaše situace dále vyvíjet.
Po smrti nájemníka se totiž rozběhne dědické řízení. Pokud se dědicové nepřou, uzavře takové řízení notář do půl roku. V tom případě můžete mluvit o štěstí v neštěstí. Daleko horší situace nastává, když uzavření dědického řízení provázejí spory, nároky dědiců, soudní tahanice, odvolání atd. V podmínkách českého právního systému si jistě dovedete představit, že se celé řízení protáhne klidně na 5 let. Jelikož neexistuje žádný důvod k tomu, aby se vše řešilo co možná nejrychleji, nespěchají ani soudci ani notáři. Ti si splní své zákonné povinnosti, a ostatní? Co je jim po nich.

Prostě smůla

Jako nájemce bohužel máte pouze zamčené dveře, nemůžete pronajímat a přicházíte o peníze. Vaše předběžné kalkulace získávají velmi nečekané a nepříznivé rozměry. Pakliže jste byt například pořídili na hypoteční úvěr či jiný úvěrový produkt, musíte pár let splácet z jiných zdrojů, než jste předpokládali. A právě pokud jste své propočty udělali velmi "natěsno", může vás taková komplikace připravit třeba i o samotný byt. To samozřejmě jen v případě, že nejste schopni splácet a ani se nedohodnete s bankou na odkladu splátek z mimořádného důvodu (samozřejmě s patřičným úročením). Banky pochopitelně zajímají více peníze než nemovitosti, a tak je pravděpodobné, že se zachovají "lidumilně", jelikož dědické řízení není zablokované vaší vinou.

Zásah do vlastnického práva

Nepřesunujme, řešme

Jak už to tak bývá, stát přesunul část své odpovědnosti na soukromníky. Zbavil se tak dodatečných nákladů a ještě nemá žádnou motivaci k tomu, aby vzniklé situace řešil rychle a co nejefektivněji. Přitom by místo zapečetění bytu postačilo jeho "notářské vyklizení". Zkrátka by se majetek zesnulého úředně přemístil do úschovy. Samozřejmě s pečlivým soupisem atd. Jistě, existuje problém "kam s ním". Ten problém by však přesunutím na stát vytvořil i na stát tlak, jak tento problém rychle vyřešit – vyřešit spor. Dnes se neřeší nic, protože se vlastně nic neděje.

Na celé téhle anabázi je nejhorší, že se s ní setkávají pronajímatelé bytů relativně běžně. Lidé zkrátka umírají a dědicové se často nejsou schopni dohodnout. Vzniká tak to nejhorší, co si umí představit ekonomická teorie tržních vztahů: zásah do svobodného výkonu vlastnického práva. Neboli prospěch z vlastněné věci nemá majitel, a co ještě hůř: nemá ho nikdo. Státní moc, nejspíše zákonodárná, by měla co nejrychleji zamezit tomu, aby vůbec mohly vzniknout takovéto "mrtvé" stavy. A přičinit se, aby se majitelé ke svému majetku dostali během pár dnů, maximálně měsíců, nikoliv však roků. (Jedno z možných řešení najdete ve sloupku vlevo.) Zatím to však vypadá, že volební sliby typu "hodláme podporovat spravedlnost, tržní hospodářství a efektivnost", neumějí (nebo nechtějí?) politické strany převést do reality ani v tak nepříjemné, přesto běžné, situaci, jakou je smrt člověka.

Jak by podle vás měl řešit náš právní řád rychlost dědického řízení? Je vůbec přípustné, že někdo "cizí" musí čekat, než se dědictví vyřeší, aby mohl dále svobodně nakládat se svým majetkem? Už vás podobná lapálie někdy potkala?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 29 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

5. 1. 2005 13:35, Jirka

To nejde. Podnájemní smlouvu s vámi těžko bude někdo uzavírat. I kdyby, nic na zapečetěném bytě to nemění. Zakázat mu mít v bytě věci je proti smyslu nájmu. Nelze to. I tak by to bylo zcela neúčinné.

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 1. 2005 9:40, SedivyJ

Tak to je otázka spíše na právníka. Ale předpokládal bych, že pokud je zemřelý jediným "oprávněným" nájemníkem (ostatní bydlí načerno), tak asi budou mít druzí smůlu. V opačném případě pochopitelně přechází nájemní právo na spolubydlící a byt se nepečetí.

Zobrazit celé vlákno

-2
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (29 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak drahé je dědictví

10. 12. 2004 | Lucie Aschenbrennerová | 17 komentářů

Jak drahé je dědictví

Zdědili jste auto, chalupu nebo dokonce luxusní vilu na Bahamách po bohatém strýčkovi a nevíte si rady s dědickou daní? Poradíme vám. Přečtěte si, kdy musíte podat daňové přiznání,... celý článek

Místně obvyklé nájemné? Věštění z křišťálové koule.

9. 12. 2004 | Jiří Šedivý

Místně obvyklé nájemné? Věštění z křišťálové koule.

Je jedním ze základních stavebních kamenů dnes už téměř každého navrhovaného konceptu české bytové politiky. Jde o konkrétní formu stanovení ceny nájemního bydlení, tedy o věc nadmíru... celý článek

Pozor, za dveřmi je exekutor!

19. 11. 2004 | Lucie Aschenbrennerová

Pozor, za dveřmi je exekutor!

Na počátku stojí mnohdy jediná nezaplacená faktura nebo pokuta. Pokud však dlužník nechá vše dojít až do krajnosti, může ho čekat nemilé překvapení. Na co všechno se hříšník musí připravit... celý článek

Jak na daň z převodu nemovitostí

9. 11. 2004 | Vendula Hilkovičová | 28 komentářů

Jak na daň z převodu nemovitostí

Prodáváte či kupujete byt, dům nebo pozemek a nevíte si rady s daní z převodu nemovitostí? Kdo musí tuto daň zaplatit, v jaké výši a kdy a kam podat daňové přiznání? Jestli neznáte... celý článek

Osvobození od daně z převodu nemovitostí

9. 11. 2004 | Vendula Hilkovičová | 25 komentářů

Partners Financial Services