S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?

S novomanželskou půjčkou do stavební spořitelny?
Bez problémů. Již dvě stavební spořitelny totiž představily konkrétní "nabídku" jak využít státní úvěr efektivněji. Překvapivě výhodné nabídky však neočekávejte. Jedná se spíše o upozornění na možnost uložení peněz do spořitelny pro poskytnutí vyššího úvěru. Také představujeme novomanželský hit letošní zimy, státní půjčku.

Že vláda odstartovala menší šílenství kolem novinky v populistické pseudopodpoře bydlení mladých, zaznamenal asi každý, kdo se o tuto problematiku alespoň minimálně zajímá. Již dvě stavební spořitelny zahrnuly tuto vládní podporu bydlení do svým nabídek. Kde jsou konkurenční nabídky, tam lze srovnávat. Jde však spíše o nabídku úvěru, než specialitky. Kromě porovnání obou možností přidáváme ještě pár tipů a rad, které vám snad pomohou v šíleném honu za půjčkou. Největší boom již polevil, ale zájemců je stále mnoho. My doporučujeme, pokud se na vás letos nedostane, podejte si stejně žádost, příští rok byste mohli mít šanci přednostně.

Jak pro půjčku?

Půjčka v kostce

Půjčku můžete získat, žijete-li v manželství a alespoň jeden z vás v roce podání žádosti nedosáhne ještě 36. roku věku. Podobně se pohlíží i na samostatné osoby, pokud trvale pečují nejméně o jedno nezletilé dítě.

U žádosti o úvěr podané na Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) rozhoduje rychlost doručení. Pokuste se přesně dodržet podmínky podle příloh žádosti o úvěr u SFRB.

Podle zkušeností z minulých let se lze domnívat, že nevyřízené žádosti z letošního roku, budou SFRB přednostně zpracovány v příštím roce!

Dne 1. 12. 2004 vláda ČR schválila nařízení, na základě kterého Státní fond rozvoje bydlení (SFRB) poskytuje mladým lidem příznivě úročené úvěry na pořízení bydlení, resp. na úhradu části nákladů spojených s výstavbou nebo pořízením bytu. Nařízení vlády nabylo účinnosti publikováním ve Sbírce zákonů dne 8. 12. 2004. Počínaje dnem 9. 12. 2004 mohou mladí lidé do 36 let, kteří si chtějí pořídit své první vlastní bydlení, podávat žádosti  o zvýhodněnou až 300 000 Kč půjčku u SFRB. Do konce letošního roku má SFRB na poskytování půjček k dispozici 400 miliónů korun.
Úvěr se poskytuje na základě úvěrové smlouvy uzavřené mezi žadatelem a SFRB, je splatný nejdéle do 20 let a úročí se 2% úrokovou sazbou ročně. Pokud chcete úvěru využít, musíte zahájit jeho čerpání do 2 let ode dne nabytí účinnosti úvěrové smlouvy a dočerpat jej pak musíte  do 3 let ode dne nabytí účinnosti úvěrové smlouvy.
Požádáte-li v průběhu splácení úvěru písemně o přerušení splácení jistiny úvěru ze závažných důvodů (zejména ztráta zaměstnání nebo nemoc), může SFRB povolit přerušení splácení nejdéle na dobu 2 let. V takovém případě se doba splatnosti úvěru prodlouží o dobu, na kterou bylo povoleno přerušení splácení.

Na co využít

Na státní půjčku nemáte nárok

  • Vlastníte-li vy nebo manžel(-ka) byt, bytový dům, rodinný dům nebo jste nájemcem družstevního bytu.
  • Byl-li vám již úvěr SFRB poskytnut.
  • Chcete-li financovat výstavbu nebo pořízení bytu, na který byl úvěr SFRB již poskytnut.
Půjčka má velmi podobné požadavky na účelovost jako úvěr ze stavebního spoření. Proto se této možnosti chopily některé stavební spořitelny a lákají klienty na kombinaci půjčky a úvěru. Pokud toho využijete, budete splácet nejdříve komerční úvěr stavebního spoření, a poté státní půjčku s vhodnějším úročením. Proto, jakmile se rozhodnete vzít úvěr ze stavebního spoření a máte nárok na státní půjčku, nemělo by být rozhodování složité. Ptejte se státu, a teprve, když vám 300 000 nestačí, přidejte úvěr ze stavební spořitelny.

Velikost bytu nebo rodinného domu není nijak limitována. Ale existují i další výhody:  pořídíte-li byt výstavbou (tedy nový), bude vám v případě narození dítěte v době po uzavření úvěrové smlouvy nesplacená část jistiny úvěru snížena o 30 000 Kč za každé narozené dítě.

Spořitelny radí…

Přestože se můžete občas dočíst, že existují zvláštní nabídky k manželským půjčkám, je třeba takovou informaci brát s rezervou. Obě dvě spořitelny, které doporučují využít svých úvěrů k novomanželské půjčce nedělají vesměs nic jiného, než nabízejí své standardní úvěry. Ty sice mohou být již zvýhodněné pro mladší ročníky, ale bez ohledu na využití státní půjčky. Zásadní výhodu je, že získanou státní půjčku přidáte ke svým penězům, a získáte tak podstatně vyšší nárok na úvěr, nebo výhodnější úročení, případně může odpadnout potřeba ručitele atd.

Co je k mání?

Wüstenrot (profil, názory, koupit): Nabídku svých úvěrů nikterak nerozšířila, ale pro kombinace se státní půjčkou nabízí výhodnější postup zpracování. Můžete si tak ušetřit některé administrativní kroky, které byste podnikali "dvojmo". Splátka úvěru, o který je žádáno u SFRB, se v případě žádosti o úvěr u Wüstenrot zohledňuje při posuzování vaší bonity. Výhodou je, že expresní zpracování žádostí o poskytnutí úvěru u WSS pro žadatele o úvěr u SFRB bude bez účtování úhrady za expresní zpracování.

VSS KB (profil, názory, koupit): Vzhledem k tomu, že od SFRB mohou mladí do 36 let čerpat půjčku pouze do výše 300 000 Kč, nabízí Modrá pyramida kombinaci této půjčky s úvěrem ze stavebního spoření.  Při takovém spojení  můžete  financovat koupi bytu či rodinného domku bez nutnosti počátečního vkladu. Hlavními  výhodami této úvěrové nabídky Modré pyramidy je možnost čerpat všechny překlenovací úvěry od akontace 0 %, a tak nemusíte mít žádný počáteční vklad.

Spokojenost?

"Půjčky na bydlení mladých lidí jsou prvním z celé řady nástrojů bytové politiky, které chceme prosadit. V příštím roce budu usilovat o zavedení podobných půjček na rekonstrukce, chystáme nový zákon o nájemném, celý systém podpory družstevního bydlení a tak dále. Chceme zkrátka dát občanům na výběr, jakou variantu bydlení si s ohledem na své finanční možnosti zvolí," komentuje zájem o půjčky ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek.

Podle našeho soudu jde o populismus, který problematiku bydlení mladých nevyřeší. První ve frontě jistě jsou i bohatí mladí. Kde je sociální potřebnost ptáme se… Nehledě na to, že 300 000 Kč nikoho z nouze nevytrhne. Pomohou tomu spořitelny? Nijak extra. Pokud chcete kombinovat, využijte svoji stavební spořitelnu a nechte si poradit. Není potřeba slyšet na to, že je úvěr ze stavebního spoření s půjčkou výhodnější. To je sice pravda, ale výhodnost je díky státní půjčce a ne díky stavební spořitelně.

S jakým produktem byste kombinovali výhodnou půjčku? Umíte splnit její podmínky? Zdá se vám šílenství kolem ní přirozeně?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

15. 12. 2004 14:04, Fredy

To tahle vláda neumí a ani z principu dělat nemůže. Musíte si počkat na nějakou jinou.

Zobrazit celé vlákno

+57
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

15. 12. 2004 14:09, Hugo

Dnešní vláda podporuje jenom socky. Kdo se umí postarat sám, o toho nemá zájem a nijak ho nepodpoří. Jen ať platí daně a stará se sám.

Zobrazit celé vlákno

-21
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

4. 11. 2004 | Petr Šafránek

Stavební spoření: naložte se státní podporou co nejlíp

Máte-li doma více starších smluv o stavebním spoření, je nejvyšší čas na rozhodnutí, na kterou z nich čerpat státní podporu podle "starých", výhodnějších pravidel. Jak to udělat, čeho... celý článek

Novomanželské půjčky, nebo skutečná podpora?

3. 11. 2004 | Martin Zika

Novomanželské půjčky, nebo skutečná podpora?

Jak by měl stát podporovat bydlení svých občanů? Od roku 2008 má být DPH na stavební práce související s bydlením přesunuta do základní sazby. Pokud se to skutečně stane, všechny akce... celý článek

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

1. 10. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření si pod sebou podřezává větev

Seminář o budoucnosti stavebního spoření naznačil další vývoj tohoto produktu. Jeho budoucnost sice prozatím v ohrožení není, ale máme zaděláno na pěkný hybrid. Také si myslíte, že... celý článek

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

13. 9. 2004 | Jiří Šedivý

Stavební spoření: tip pro vyšší výnos

Prodloužení minimální doby spoření o jeden rok má jeden nepříjemný efekt pro všechny, kdož se snaží pomocí více smluv dosahovat maximálního výnosu. Kdo letos zapomene uzavřít smlouvu,... celý článek

Je to kartel, není to kartel...

6. 9. 2004 | Martin Zika

Je to kartel, není to kartel...

Stavební spořitelny tvrdí, že antimonopolní úřad narušení konkurenčního prostředí neprokázal a jeho argumenty nejsou relevantní. Redakce Peníze.CZ má k dispozici kompletní Rozhodnutí... celý článek

Partners Financial Services