Meziúvěry: dobrá zpráva, konkurence funguje

Meziúvěry: dobrá zpráva, konkurence funguje
Stavební spoření v současné chvíli není jen výhodným prostředkem k ukládání peněz, ale stále více je využíváno k získání úvěrů určených k řešení bytové situace. Pojďme se tedy podívat, jak nejrychleji a co nejvíce peněz získat od stavebních spořitelen.

Díky státní dotaci a garantovanému zhodnocení (většinou 2 % ročně) je stavební spoření stále zajímavým spořením. V současné době je koncipováno tak, aby bylo možné získat v šestiletém cyklu vždy k 31. 12. na vložených 20 000 Kč státní dotaci 15 %, tedy 3000 Kč. Nás zde však zajímá druhé využití stavebního spoření, a tím jsou rozmanité půjčky na bydlení. Na trhu v ČR je v současnosti 10 hypotečních bank (a přibudou další) a 6 stavebních spořitelen – není tedy divu, že o klienty je mezi společnostmi sváděn konkurenční boj. Zaostřeme tedy náš pohled na výsledky této konkurence, a především na možnosti meziúvěru (překlenovacího úvěru) ze stavebního spoření, jelikož často se setkáváme s klienty, kteří nechtějí čekat až na přidělení řádného úvěru.

Mějte jasno v rozdílech

Rozdílů mezi hypotékou a stavebním spořením je mnoho. V první řadě je nutné si uvědomit, že anuitní splátka hypotéky se podobá pouze fázi řádného úvěru ze stavebního spoření a není tedy srovnatelná s meziúvěrovou fází, která je podobná spíše překlenovacímu hypotečnímu úvěru.

Vyjmenujme si tedy klíčové rozdíly:
1) Fixace úrokových sazeb: U hypotéky je úroková fixace limitována, zatímco u stavebního spoření je pevně daná po celou dobu.
2) Státní dotace: U hypotéky lze čerpat státní dotaci pouze na koupi nemovitosti starší dvou let, pokud žádnou jinou nemovitost klient nevlastní a je mu 36 let a méně – tato dotace je ve výši 1 % z úroků po dobu 10 let. Na účet stavebního spoření je možné využít dotaci po dobu spoření i meziúvěru, nikoli ve fázi řádného úvěru, kde pouze splácí.
3) Daňové úlevy: Veškeré úroky (jak hypotečních úvěrů tak úvěrů i meziúvěrů ze stavebního spoření) lze až do výše 300 000 Kč ročně odečítat z daňového základu.
4) Jednorázové poplatky: u hypoték bývají kolem 0,8 % z objemu úvěru a u stavebních spořitelen obvykle 1 % z CČ a nově se zpoplatňuje i využití meziúvěru (až 1 % z CČ).
5) Měsíční poplatky: U hypotečních bank se pohybují mezi 100 až 200 Kč měsíčně, u stavebních spořitelen většinou 30 až 50 Kč měsíčně.
6) Předčasné splátky: Hypoteční úvěr lze zpravidla umořit bezplatně pouze ve výročích úrokové fixace, zatímco úvěry ze stavebního spoření lze většinou umořit kdykoli.
7) Ručení: Hypoteční úvěr je z definice vázán na zástavní právo k nemovitosti, jediným, čím lze ručit, je tedy pozemek, byt, RD či jiná nemovitost v OV. Max. výše úvěru může být až 100 % odhadu nemovitosti. U stavebního spoření je též možnost využít zajištění formou ručitele. Nad částku 500 000 Kč je však vždy vyžadována zástava nemovitostí. Z odhadní ceny nemovitosti je pak možné půjčit si 70-80 %.
8) Účelovost: Zatímco úvěry ze stavebního spoření jsou výhradně určeny k bytovým potřebám, hypoteční úvěry lze sjednat též s podnikatelským záměrem.

Účelovost je rozhodující

Důležitou podmínkou získání úvěru či meziúvěru ze stavebního spoření je prokázání využití finančních prostředků na bytové potřeby. Podle zákona o stavebním spoření a státní podpoře stavebního spoření č. 96/1993 Sb., je v § 6 (Bytové potřeby) uvedeno, co přesně se bytovými potřebami rozumí. Stručně vzato, lze takto financovat koupi stavební parcely, bytu či rodinného domku, výstavbu, rekonstrukci i konsolidaci předchozích investicí do bydlení. Bezúčelově lze využít prostředky pouze po ukončení smlouvy o stavebním spoření a pouze ty prostředky, které si sám klient naspořil včetně státní podpory a zhodnocení. Úvěry mohou získat jak fyzické, tak právnické osoby, nicméně státní dotaci mohou čerpat jen občané jako fyzické osoby.

Co musíte ještě splnit

Úrokové sazby

Úroky meziúvěru a řádného úvěru se liší. Meziúvěry nabízí většina spořitelen též s možností 0% akontace. Obdobně jako u hypotéky tedy prostředky pouze čerpáte bez jednorázových vkladů. U těchto meziúvěrů bývají často tak výhodné úroky, že se v určitých případech vyplatí čerpat úvěr na nové smlouvy oproti již existujícím smlouvám, kde není výhodný úvěrový úrok, zatímco úrok z vkladů může být až 4 % p.a. Řádné úvěry pak mají garantovaný úrok po celou dobu, jehož výše vždy souvisí se zhodnocením všech vkladů v době spoření.

Podmínky získání úvěru či meziúvěru ze stavebního spoření:
1) Bonita
Dostatečné příjmy žadatele či žadatelů se nazývají bonitou, která musí být odpovídající dlužné částce tj. výši úvěru. Klienti musí prokázat, že jsou schopni přežít za určitých měsíčních nákladů – tedy pokrýt své životní minimum, výdaje i splátky. U úvěrů ze stavebního spoření je možné zlepšit bonitu klienta přistupitelem či spoludlužníkem.
2) Historie či scoring klienta
Nejlepší podmínky mají klienti, kteří si již alespoň dva roky pravidelně a řádně spoří, jelikož tím prokázali svou platební morálku. Pokud jde klient do banky či spořitelny, kde nemá žádnou historii, musí si ho daná společnost dostatečně otipovat (podle vzdělání, délky pracovního poměru, věku apod.), aby si určila pravděpodobnost, s jakou se klient může stát neplatičem – tento scoring bývá formou dotazníku. Obecně vzato klienti bez historie jsou pro banky a spořitelny vždy rizikovější.
3) Ručení
Úvěry ze stavebního spoření lze zajistit několika formami ručení. Je možné ručit a) ručiteli (jednou či více osobami ručícími za splácení klienta); b) zastavením nemovitosti v osobním vlastnictví, kde max. úvěr lze až do výše 80 % odhadu nemovitosti; c) zastavením finančních pohledávek (v praxi to znamená, že pokud by klient měl někde na termínovaném vkladu milion, může jej zastavit a od stavební spořitelny si milion půjčit, což jak si jistě domyslíte, není častou formou ručení).
Podle výše dlužné částky (cílová částka minus úspory) se určují jednotlivé možnosti ručení. Jiné ručení je vyžadováno ve fázi řádného úvěru, kdy již klient prokázal spořitelně svou platební morálku, a tak je mu umožněno čerpat bez ručitele částku až 200 000 Kč. Jiné ručení je však vyžadováno ve fázích meziúvěru, ve kterých spořitelny více riskují. Zde bývá do částky 150 000 Kč vyžadován obvykle jeden ručitel, mezi 150 000 Kč a 300 000 Kč dva ručitelé, nad 300 000 Kč většinou vyžadována zástava nemovitosti (případně u některých SS postačí do částky 400 000 tři ručitelé). V některých případech je též nutné životní pojištění jako dozajištění.

V následující tabulce jsou uvedeny všechny důležité informace o podmínkách stavebního spoření jednotlivých spořitelen:

 

Úvěry stavebních spořitelen
Stavební spořitelna ČMSS VSS KB SS ČS Raiffeisen SS Wüstenrot SS Hypo SS
Poplatky ročně
úhrada za účet vkladový 290 Kč 300 Kč 235 Kč 280 Kč 250 Kč 290 Kč
úhrada za účet meziúvěrový 290 Kč 300 Kč 200 Kč 320 Kč 250 Kč 290 Kč
Poplatky jednorázově
úhrada za uzavření smlouvy (z CČ) 1% 1% 1% 1% 1) 1% 1,2 % / 1, 8% 2)
úhrada za úvěr (z částky úvěru) 0% 0% 0.3% 0% 0% 2%
limit úhrady za úvěr max. 900 Kč min. 200 Kč
úhrada za meziúvěr (z CČ) 1% (Topkredit 0.5%) 1% 1% 1% 1% 2%
limit úhrady za meziúvěr max. 5 000 Kč 500 - 3 000 Kč min. 1 000 Kč 900 - 15 000 Kč min. 200 Kč
Řádné úvěry a zhodnocení
úroková sazba řádného úvěru 4.8% 3-5% 3) 4.75% 4.9% 4,4 % / 5,3 % 3,9 % / 5 %
zhodnocení vkladů 2% 2% 2% 2% 1,5 % / 2,5 % 1 % / 2 %
Meziúvěry s 0% akontací Topkredit všechny úvěry Maxitrend Horizont Dominanta není
limit výše úvěru min. 300 000 Kč min. 50 000 Kč min. 300 000 Kč min. 100 000 Kč max. 500 000 Kč
úroková sazba překlenovacího úvěru 4.8% 5,1 % / 5,9 % 6 % / 6,8 % 5.4% 7.9%
Jiné meziúvěry zde v tabulce 
Zástava nemovitosti nutná od 500,000 Kč 300,000 Kč 400,000 Kč 300,000 Kč 400,000 Kč 300,000 Kč

Zdroj dat: Sazebníky stavebních spořitelen
Pozn.: 1) pro klienta do věku 25 let je poplatek 0,8 % CČ, 2) při vyššímpoplatku možnost úrokového zvýhodnění o 1 % p.a., 3) 3 % jsou možná pouze v pomalé variantě stavebního spoření

Využíváte k financování bydlení meziúvěr? Stačí vám tyto prostředky nebo musíte čerpat ještě z jiných zdrojů? Z jakých?

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-75
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 8. 2004 14:14, Petr

Jo, konkurence je konkurence. Jen ať se snaží!

+36
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Chcete zlevnit hypotéku?

11. 8. 2004 | Jiří Šedivý

Chcete zlevnit hypotéku?

Pořizujete dům nebo byt a nemáte dostatek peněz? Vzít si hypotéku a vydat se ze všech peněz možná není rozumné řešení. Existuje levnější: použít hypotéku a s pomocí dalších produktů... celý článek

Spořicí produkty od H po V

10. 8. 2004 | redakce Peníze.CZ

Spořicí produkty od H po V

Zůstává vám měsíčně pár stovek korun na spoření? Nevíte, kam s nimi? Pokud preferujete jistotu před rizikem, máme pro vás důležité informace o šesti základních spořících produktech.... celý článek

Je vůbec nezbytné vybírat nějaké daně?

21. 7. 2004 | Jiří Šedivý

Je vůbec nezbytné vybírat nějaké daně?

Společnost existující bez jakéhokoliv přerozdělovaní. To tu skutečně ještě nebylo. Nahlédněte pod pokličku libertariánského myšlení, prý skutečné svobody bez omezování a vynucování... celý článek

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

13. 7. 2004 | Jiří Šedivý

Malá škola zvyšování úroků: hlavně nenápadně!

ČNB nebyla první, kdo na našem trhu zvýšil úrokové sazby. Mnohem rafinovaněji a o tři dny dříve to po indiánsku, tedy nenápadně, provedla Česká spořitelna. Víte, jak se dělají na našem... celý článek

Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

17. 6. 2004 | Roman Scherks

Lépe bydlet na hypotéku, nebo na stavební spoření?

Do diskuse o tom, zda je pro financování bydlení vhodnější stavební spoření nebo hypoteční úvěr, přidáváme další příspěvek. Ten se zaměřuje na konkrétní příklady a výpočty, které využívají... celý článek

Partners Financial Services