Ptejte se Martina Luxe!

Ptejte se Martina Luxe!
Důvody pro existenci regulace nájemného dávno pominuly, říká Martin Lux, šéf výzkumného týmu Socioekonomie bydlení při Sociologickém ústavu AVČR. Podle něj je třeba provést deregulaci a zavést systém obecního sociálního bydlení a nového příspěvku na bydlení. Martin Lux dnes čeká na vaše otázky.

Martin Lux se stal v roce 1994 inženýrem ekonomie, v roce 1997 pak magistrem sociologie. V roce 1996 začal působit jako odborný pracovník v Týmu ekonomické sociologie v Sociologickém ústavu Akademie věd ČR a o čtyři roky později se stal vedoucím týmu Socioekonomie bydlení.

Reforma je nezbytná

fotoDůvody pro zavedení a existenci regulace nájemného, což byl zejména poválečný nedostatek bytů, již pominuly, napsal Martin Lux pro Hospodářské noviny. A důsledky státních intervencí jsou děsivé - kromě jiného panelová sídliště, ze kterých rychle mizí nejen ti bohatší, ale i střední vrstva. Reforma bydlení, která by přinesla zejména deregulaci nájemného, je nezbytná.
Lidé budou schopni platit poplatky za bydlení i po uvolnění cen, řekl Lux letos v únoru ČTK. Podmínkou je podle něj zavedení systému obecního sociálního bydlení a nového příspěvku na bydlení. Příspěvek by měl vycházet i ze skutečných výdajů na bydlení a ne pouze z příjmu domácností jako dosud. V současnosti lidé vydávají na bydlení asi 21 % svých příjmů, po deregulaci by to podle Luxe mělo být přibližně 25 %. "Deregulace nájemného by motivovala lidi, aby si pořídili vlastní bydlení," řekl Lux.

Mohou ovšem nastat i situace, kdy někteří lidé budou muset sáhnout hlouběji do kapsy, aby byli schopni nájemné zaplatit. Půjde především o důchodce ve velkých bytech, kteří budou nuceni odejít do menšího bytu, ale tak to podle Luxe funguje i jinde ve světě. Proti by měly existovat organizace, které by jim například pomohly zařídit výměnu bytu tak, aby se nacházel co nejblíže dosavadnímu bydlení.

Rozhovory na Peníze.CZ
Které osobnosti (nejen) finančního světa jste už vyzpovídali? Podívejte se na Rozhovory Penize.CZ

Máte-li tip na zajímavou osobnost, která by neměla v našem seriálu rozhovorů chybět, nebo téma, kterého by se měl rozhovor týkat, pište nám své náměty sem.

Jsme s bydlením spokojeni, nebo nespokojeni?

V roce 2001 představil tým Socioekonomie bydlení pod Luxovým vedením výsledky výzkumu, v jehož rámci zkoumal spokojenost českých občanů s jejich bydlením, postoje k finanční dostupnosti bydlení, k černému trhu s byty, k bytové politice státu, a mapoval rovněž dosavadní i předpokládané budoucí "dráhy bydlení" (stěhování) českých domácností. Vyplynul z něj například zajímavý rozpor spokojenosti dotazovaných s vlastním bydlením a nespokojenosti se situací v oblasti bydlení v ČR obecně. Zatímco při hodnocení vlastního bydlení na 10bodové škále (1 – velmi spokojen, 10 – velmi nespokojen) více než 80 % respondentů oznámkovalo spokojenost s vlastním bydlením v rozmezí 1-5 (více než 36 % z nich dokonce známkami 1 nebo 2), se situací v oblasti bydlení v ČR obecně je však zcela či spíše spokojeno pouze 27 % respondentů (31 % z těch, kteří na otázku odpověděli).
Také se ukázalo, že lidé, kteří bydlí na "volném trhu", oproti očekávání nemají zásadně odlišné postoje od těch, kteří bydlí v regulovaném nájmu (téměř polovina z nich by se nebránila státní regulaci cen vlastnického bydlení a více než 65 % z nich podporuje regulaci nájemného).

Před dvěma roky pak tým Socioekonomie bydlení vydal publikaci Standardy bydlení 2002/2003. Dospěl v ní mimo jiné k tomu, že podpora, kterou stát vydává na bydlení prostřednictvím zejména regulovaného nájemného či možnosti daňových odpočtů ze stavebních úvěrů se většinou dostává do ruky těm, kteří ji nepotřebují. Tedy bohatším rodinám.

Další projekty

Martin Lux se podílel se na množství dalších výzkumných prací, například v letech 2001-2002 pracoval na samostatné studii "Finanční dostupnost bydlení v ČR a zemích EU", pro kterou získal stipendium určené pro vytvoření samostatné studie pro nadaci Josefa Hlávky. V roce 2000 - 2003 byl hlavním řešitelem grantu "Sociální aspekty bydlení a jejich proměna v průběhu transformace v České republice ve světle srovnání se situací v zemích EU". Výzkum spočíval zvláště v modelování adekvátního příspěvku na bydlení, provedení celostátního postojového výzkumu bydlení a popisu evropských systémů sociálního bydlení.

Martin Lux je od roku 2001 konzultantem ministerstva pro místní rozvoj, je také členem Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí. Hospodářské noviny nedávno představily Luxe také jako experta, jehož služeb využívá opoziční ODS. On sám ovšem toto tvrzení koriguje: "Někteří členové ODS u nás konzultují problematiku příspěvku na bydlení."

Do pátku 18. 6. máte možnost pokládat našemu hostu dotazy, jeho odpovědi si budete moci přečíst v článku, který vyjde ve středu 23. 6. Otázek se nabízí víc než dost.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 30 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 6. 2004 12:55

No a proboha proč by tam neměla stát mešita? Křesťané taky stavěli svoje chrámy, kde se dalo, třeba i v muslimském Tunisku, v Tichomoří a jinde, šířili svou víru ohněm i mečem, tak čemu se diví, když totéž dělají příslušníci jiného náboženství?

Zobrazit celé vlákno

+33
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

24. 6. 2004 10:45, Jan Beránek

Rychlost deregulace:
Pomalá verze podle mne povede k tomu, že lidé nebudou chtít opustit svůj částečně (de)regulovaný nájem (i když už rozdíl oproti tržnímu nebude významný) a současně se nebudou chtít/moci přestěhovat do perspektivnějších regionů, protože tržní nájemné bude stále ještě vysoké (nadhodnocené) kvůli vysoké poptávce.
Rychlá verze by sice na chvíli systém negativně vychýlila, zato by ovšem dříve došlo ke stabilizaci. Také bynehrozil efekt uvařené žáby...

-7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (30 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak vybírat nájemníka

14. 6. 2004 | Pavel Řehulka

Jak vybírat nájemníka

Stoprocentně účinná metoda pro výběr nekonfliktního a platícího nájemce bohužel neexistuje, nicméně jistá rizika se dají omezit. Jak si ověřit, zda nájemce není podvodník?

Kdo má vlastně právo bydlet?

10. 6. 2004 | Pavel Řehulka | 2 komentáře

Kdo má vlastně právo bydlet?

Rozhodli jste se pronajmout svůj byt, ovšem nájemník nebude pouze jeden. V tomto případě byste při jednání s nájemníky neměli zapomínat na některé úkony, jejichž opomenutí by vám mohlo... celý článek

Refinancování hypoték aneb nic není definitivní

20. 5. 2004 | Jiří Mikolášek

Refinancování hypoték aneb nic není definitivní

Roční fixace vaší hypotéky se blíží ke konci. Ač byla původní úroková sazba 3 %, banka vám pro další období nabízí 8 %. Jste překvapeni? Možná je čas začít uvažovat o refinancování... celý článek

Jak se stát skutečným majitelem bytu

28. 4. 2004 | Pavel Řehulka

Jak se stát skutečným majitelem bytu

Podle našeho právního řádu je možné, aby vlastníkem nemovitosti byl někdo jiný než ten, kdo je zapsán v katastru nemovitostí. Jak k tomu může dojít? A jak se tomuto riziku vyhnout?

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

26. 2. 2004 | Martin Zika

Nepotřebuješ podporu? Máš ji mít!

Stát vydává na podporu bydlení různými formami nemalé částky. Tyto peníze se ovšem ve většině případů dostanou do ruky těm, kteří je potřebují nejméně. Například regulované nájemné... celý článek

Partners Financial Services