Bez dozoru ani cihlu

Bez dozoru ani cihlu
Rozhodli jste se postavit si rodinný domek. Jste na začátku a přemýšlíte, kde sehnat projekt, který by vás nezruinoval ještě před zahájením vlastní stavby. Což o to, možností dnes existuje celá řada. Ovšem levný projekt zároveň skrývá několik úskalí, a na ty je třeba dát si pozor.

Možná vás již omrzelo poslouchat sousedovo vyhrávání na trumpetu, které s železnou pravidelností začíná každý večer v devět hodin, když vy už byste rádi odpočívali po náročném dni. Anebo jste se prostě rozhodli vyměnit městský, panelákový život za vesnickou idylku, takovou, jakou známe třeba z filmů Jiřího Menzela.

Ať tak či onak, první věc, kterou pro stavbu potřebujete, je projekt domku. Teprve pak přijde na řadu vybírání stavební firmy a nekonečné návštěvy stavebního úřadu kvůli povolení stavby. Možnosti máte v zásadě dvě: můžete si nechat projekt vypracovat od vybraného architekta takříkajíc "na míru", anebo zvolíte jeden z mnoha typizovaných projektů, které již dnes v České republice nabízí několik firem.
Výhody první varianty jsou zřejmé; architekt vypracuje projekt přesně podle vašich představ, nemusíte tedy dělat téměř žádné kompromisy. Dále, což je rovněž velice důležité, autora projektu osobně znáte a jste s ním v kontaktu. To se může hodit (a je téměř jisté, že tato situace nastane) ve chvíli, kdy stavební firma narazí na nějakou nejasnost a je třeba, aby projektant daný problém vysvětlil či vyřešil. Na straně nevýhod na zakázku tvořeného projektu pak jednoznačně převažuje cena. Pro představu si vezměme například asi nejběžnější typ rodinného domku 5+1 s obytnou plochou přibližně 120 m2. Cena takového projektu se může pohybovat okolo 70 000 Kč (což je ovšem spodní hranice), zatímco běžný typizovaný projekt na takový dům pořídíte už za 20 000 Kč.

"Sleva" není zadarmo

Typizovaných projektů od různých firem již dnes jen na internetu naleznete desítky, je tedy vysoká pravděpodobnost, že si mezi nimi vyberete. Na kompromisy ovšem musíte být tak jako tak připraveni, prostorové řešení domku vám totiž nemusí stoprocentně vyhovovat. Je samozřejmě možné s povolením firmy do projektu zasáhnout a provést změny, to ovšem znamená zvýšení nákladů. A pokud trváte na tom, že vaše sídlo musí být zcela originální, mezi těmito projekty snad raději ani nehledejte.

Obrovskou výhodou typizovaného projektu je tedy relativně nízká cena, ale jasné je, že ta musí být na druhé straně něčím vykoupena. Kromě již zmíněné neoriginality je možno problémy typového projektu rozlišit do dvou kategorií: nedostatky, které ovlivní celkový rozpočet stavby a zadruhé nedostatky spíše technického rázu. Ty sice rozpočet bezprostředně nezasáhnou, ale pokud byste je neodhalili včas, mohly by vám v budoucnu způsobit nepříjemné komplikace.
Nedostatkem prvního typu mohou být například různé nepřesnosti jako neúplný výčet oken či zdravotechnické vybavení (tedy koupelna, záchod apod.) nerozepsané do detailu, podle dalšího příkladu z praxe v projektu chybělo obložení schodů či komína. Toto všechno jsou záležitosti, které laik poměrně lehce přehlédne. A přestože na stavební firmu vznesete požadavek aby zároveň s vypracováním rozpočtu zkontrolovala a doplnila případné nedostatky v projektu, mělo by zejména v tomto případě platit ono známé "důvěřuj, ale prověřuj". Není totiž nic výjimečného, když vám později stavební firma naúčtuje vícenáklady za obložení schodů ať už dřevem či dlaždicemi se slovy "ale v projektu ani v rozpočtu to přece nebylo!".
Jednoduše řečeno, než před zahájením stavby projekt a rozpočet schválíte, měli byste se snažit dosáhnout co nejdetailnějšího rozepsání všech položek, abyste co nejlépe eliminovali nepříjemný růst vícenákladů v budoucnu (což ovšem stoprocentně vyloučit nelze).

Pokud jde o technické problémy, může se lehce stát, že například konstrukce krovu střechy v projektu neodpovídá zvolené střešní krytině. Jinými slovy, tašky, se kterými se podle plánu počítá, by byly pro takto konstruovaný krov příliš těžké. Je tedy jasné, k čemu by po určitém čase došlo.
Potíže mohou nastat i s omítkou, v některých typizovaných projektech se totiž počítá s takzvanou termoomítkou. Ovšem dnes se už většinou doporučuje obyčejná omítka v kombinaci s polystyrénem jako izolací. Tato varianta, kromě toho, že je levnější, navíc může být i účinnější. Typizované projekty jsou také většinou určené pro rovný pozemek. Pokud tedy hodláte stavět na členitém terénu, musí vám někdo nakreslit ještě umístění stavby do pozemku.
Velkou nevýhodou typizovaného projektu je rovněž fakt, že projektant je pro vás anonymní osoba, která v případě potřeby těžko může být v kontaktu se stavební firmou.

Pořiďte si dozor

Nemáte-li extrémně vysoké požadavky zejména na originalitu vašeho bydlení, dům postavený podle typizovaného projektu vám jistě může vyhovovat. Je ovšem důležité nepodcenit situaci, a i v případě, že nejste úplný laik, je užitečné požádat o spolupráci stavební dozor. Pečlivý a zároveň nekompromisní stavební dozor vám umožní klidné spaní nejen během stavby, ale i v dalších letech obývání domu. A vůbec kvůli němu nemusíte finančně vykrvácet. Najít kvalitní dozor za rozumnou cenu není jednoduché, nicméně reálné. Navíc, potřebujete ho i kvůli kontrole, zda provedené úkony a faktury za vykonané práce odpovídají projektu. Takže, stavební dozor rozhodně není zbytečnou položkou ve vašem rozpočtu.

Máte nějaké zkušenosti se stavbou domku? Pokud ano, jaký projekt jste zvolili? Je pro vás důležitější originalita vašeho sídla, nebo ušetřené peníze, kterých při stavbě není nikdy dost? Napište nám své zkušenosti a názory!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

24. 3. 2003 17:29, Martin Zika

Netroufám si odhadnout jaká je pravděpodobnost svatby Karla Gotta, jinak mi ovšem nezbývá než souhlasit. Trefnější by asi bylo napsat "klidnější spaní"... Zdravím Vás.

Zobrazit celé vlákno

+43
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Inspirace na rakouský způsob

6. 3. 2003 | Martin Zika

Inspirace na rakouský způsob

Stavební spoření existuje u našich rakouských sousedů již více než 70 let. Je velmi pravděpodobné, že takto dlouho fungující systém bude obsahovat prvky, kterými by se před provedením... celý článek

Mýty dneška o bydlení

26. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Mýty dneška o bydlení

S bydlením je v našich myslích spojena řada mýtů, které jsou považovány za nevyvratitelné fakty. Mnoho z nás je například přesvědčeno o tom, že platit nájem je vyhazování peněz z okna,... celý článek

Český trh nemovitostí je bublina

24. 2. 2003 | Petr Vykoukal

Český trh nemovitostí je bublina

Růst cen bytů a domů v očekávání vstupu naší země do EU již vykazuje znaky hysterie. Například ceny pražských nemovitostí rostou přímo před očima. Přitom však existuje řada varujících... celý článek

Co chystá stát v oblasti bytové politiky?

5. 11. 2002 | Martin Zika

Co chystá stát v oblasti bytové politiky?

Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec představil své priority v oblasti bydlení. Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc na téže akci nastínil vizi diametrálně odlišnou. Kam se bude... celý článek

Partners Financial Services