Stavební spoření roste

Martin Zika | 14. 3. 2003 | 2 komentáře
Stavební spoření roste
Největší česká stavební spořitelna se v loňském roce těšila výraznému zájmu klientů o běžné a překlenovací úvěry, velký nárůst zaznamenala i v počtu nově uzavřených smluv. Pohled na konkrétní čísla je jistě zajímavý.

V roce 2002 poskytla ČMSS (profil, názory, koupit) celkem 53 363 úvěrů ze stavebního spoření a překlenovacích úvěrů, což oproti předchozímu roku znamená nárůst o více než 27 %. Všech šest stavebních spořitelen působících na českém trhu pak dohromady svým klientům poskytlo 130 777 úvěrů (včetně PÚ), což znamená, že podíl ČMSS dosáhl výše 41 %. Celkový objem poskytnutých úvěrů byl v loňském roce v ČR 22 miliard Kč, se svými 8,8 miliardami Kč (oproti roku 2001 nárůst o více než 43 %) tak spořitelna získala 40% část trhu.
Úspěch společnosti v úvěrové oblasti v loňském roce její představitelé zdůvodňují především zjednodušením podmínek pro poskytování úvěrů. Podle člena představenstva Petra Kielara jde především o úvěry bez zajištění, jejichž podíl dosáhl 60 %.
Celkem poskytly stavební spořitelny v roce 2002 přes 130 000 nových úvěrů, což je oproti 21 000 úvěrů poskytnutých hypotečními bankami zhruba 6krát tolik. Celkový objem těchto úvěrů byl ovšem téměř stejný: stavební spořitelny půjčily svým klientům 22 miliard Kč, hypoteční banky pak 22,5 miliard Kč.

Prostředky z úvěrů ze stavebního spoření byly klienty ČMSS i v roce 2002 nejčastěji využívány na pořízení staršího bytu nebo rodinného domu (42 %), výrazně narostl podíl investic do rekonstrukcí a modernizací (33 %). Přes 18 % peněz bylo investováno do koupě nového bytu a stavby nového rodinného domu a zbývajících 7 % byly další investice spojené s bydlením.
Tyto poměry mezi jednotlivými způsoby použití peněz ze stavebního spoření by se neměly příliš lišit ani z celkového pohledu na situaci v ČR. Podrobnější údaje o trendech za rok 2002 na tomto trhu by měla veřejnosti předložit Asociace stavebních spořitelen v průběhu dubna. 
Český statistický úřad uvedl, že vloni bylo stavební spoření jedním z hlavních impulsů k nastartování bytové výstavby. Finanční prostředky ze stavebního spoření se v roce 2002 podílely na financování 33 000 nových bytů, toto číslo zahrnuje i rekonstrukce či pravidelné udržování bydlení.

Pokud jde o počet nově poskytnutých smluv, ČMSS jich uzavřela 560 490, což představuje tržní podíl ve výši 34,4 % (celkem jich stavební spořitelny podepsaly 1 627 229). Nově poskytnutými smlouvami se v tomto případě myslí smlouvy prvotní, následné a také zvýšení cílové částky.
Ke konci roku 2002 spořitelna dohromady spravovala 1 890 555 platných smluv o stavebním spoření ve spořící i úvěrové fázi, přičemž celková cílová částka byla 324,9 miliardy Kč. Ke stejnému datu měli klienti společnosti naspořeno přes 64 miliard Kč.

Českomoravská stavební spořitelna v podstatě bez varování toto pondělí přestala nabízet svůj nejvýhodnější spořící tarif Klasik (úročení vkladů zde bylo ve výši 3 % - viz. článek Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů). Petr Kielar tento krok vysvětlil pro spořitelnu nepříznivým vývojem úrokových sazeb. Není podle něj možné nabízet klientům 3% úročení vkladů, jestliže úroky na mezibankovním trhu této úrovně nedosahují. Náhradu za Klasik spořitelna nechystá, svým klientům bude v budoucnu nabízet pouze tarif Invest.
V loňském roce vytvořila společnost zisk ve výši 680 milionů Kč, což v meziročním srovnání znamená nárůst o 32 %. Její bilanční suma dosáhla k 31.12. 71,9 miliard Kč, která tak meziročně vzrostla o 28,3 %.


Co si myslíte o výsledcích Českomoravské stavební spořitelny za rok 2002? V čem podle vás spočívá její úspěch? Zapojte se do diskuse!


Další informace o stavebním spoření můžete získat zde. Nezapomeňte, že produkty stavebního spoření si u nás on-line můžete objednat na tomto místě.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

12. 3. 2003 | Martin Zika

Stavební spořitelny opět snižují úročení vkladů i úvěrů

Účastníci stavebního spoření prožívají bouřlivé období. Na konci loňského roku většina spořitelen změnila obchodní podmínky. Doslova po několika dnech pak přišlo zdražení poplatků.... celý článek

Inspirace na rakouský způsob

6. 3. 2003 | Martin Zika

Inspirace na rakouský způsob

Stavební spoření existuje u našich rakouských sousedů již více než 70 let. Je velmi pravděpodobné, že takto dlouho fungující systém bude obsahovat prvky, kterými by se před provedením... celý článek

Hypotéka nebo překlenovací úvěr? - díl II.

11. 2. 2003 | Martin Zika

Hypotéka nebo překlenovací úvěr? - díl II.

Přinášíme vám další ze série porovnání překlenovacích a hypotečních úvěrů, tentokrát jsme srovnali produkty Českomoravské hypoteční banky a Českomoravské stavební spořitelny. Obě společnosti... celý článek

Nové trendy ve stavebním spoření?

24. 1. 2003 | Martin Zika

Nové trendy ve stavebním spoření?

Stavební spořitelna České spořitelny před několika dny představila nový překlenovací úvěr s názvem Maxi. Kromě toho, že jeho parametry jsou velmi zajímavé, s největší pravděpodobností... celý článek

Liška na tapetě

25. 11. 2002 | Martin Zika | 3 komentáře

Liška na tapetě

"S liškou bych úvěr vyřizoval ještě teď, a to už mám postaveno", ale taky "Liška je spolehlivá a flexibilní, maximálně vychází klientům vstříc". To jsou jen dva výňatky z diskuze, kterou... celý článek

Partners Financial Services