V Hostivici u Prahy vyrostou stovky rodinných domů

Petra Postlova | 7. 2. 2003
SOUSTŘEDĚNÁ VÝSTAVBA MÁ SVÉ PRO A PROTI
Jedna z největších investičních akcí v oblasti výstavby rodinných domů v ČR se rozjíždí v obci Hostivice u Prahy na západním okraji hlavního města. Společnost CENTRAL GROUP, která se zabývá výstavbou a prodejem rodinných domů, parcel a bytů, zde postaví 266 rodinných domů. Dalších 94 parcel, prodávaných touto společností, by měly zaplnit domy postavené individuálními stavebníky. Velký objem výstavby je přitom důvodem, proč společnost CENTRAL GROUP může nabídnout v této lokalitě mj. i řadové domy s dispozicí 3+kk a podlahovou plochou 73 m2 už za 1,99 milionu korun, a to včetně pozemku.

CENY OD 19 000 KČ/M2

Právě tzv. soustředěná výstavba typových domů na jedné lokalitě (prodávají se rodinné domy i s parcelami) umožňuje vysokou produktivitu práce a samozřejmě mimořádně příznivé nákupní ceny jak stavebních materiálů, tak pozemků. To se potom odráží na příznivých cenách dokončených rodinných domů. V nabídce Central Group se proto například ceny domů s pozemky v Praze a okolí pohybují od 19 000 Kč/m2 podlahové plochy domu. To je výrazně méně než činí cenová úroveň nových standardních bytů v Praze. Vzhledem k tomu, že Hostivice leží přímo na hranici Prahy 5 a Prahy 6, a patří k tzv. dobrým adresám, nebyl pro firmu problém vyprodat 80% nemovitostí z 1.etapy prodeje za pouhé dva měsíce.

K pořízení domu s pozemkem nabízí firma Central Group 14 způsobů platby. Stačí mít pouze 10% z ceny a zbývající část je možno financovat z úvěru nebo nemovitostí na protiúčet. Klient si dokonce může vybrat i takový způsob platby, kdy doplatek ve výši 90% ceny uhradí až do půl roku od převzetí dokončeného nového domu nebo bytu do užívání.

CO JE SOUSTŘEDĚNÁ VÝSTAVBA

Charakteristickým rysem pro soustředěnou výstavbu je to, že se celá lokalita nebo alespoň některá ucelená etapa dokončuje do předem stanoveného společného termínu. Spolu s dokončováním výstavby rodinných domů se dokončuje i finální vrstva komunikace a chodníky.To zaručuje čistotu v dokončené lokalitě bez rušivých vlivů dlouhodobě probíhající výstavby na okolních pozemcích, jak se často děje v lokalitách, kde se prodávají jednotlivě parcely pro samostatnou výstavbu. Předností soustředěné výstavby jsou garance pevné dostupné ceny a pevného termínu. Ze své podstaty má však i svá určitá omezení. Předně, pro určitý pozemek je vždy dán určitý typ domu, který není možno měnit za jiný. Stanovený dům je však vždy možné většinou doplňovat o určité nadstandardní prvky, jako například arkýře, vikýře, krby, pergoly či předokenní bezpečnostní rolety. Zatímco vnější vzhled domu je společností regulován, v rámci individuálních požadavků uvnitř domu má klient téměř neomezenou volnost.

EKONOMICKÉ I LUXUSNÍ DOMY

Soustředěná výstavba, to však nejsou jen menší rodinné domy stavěné po stovkách. Pravdou je, že menší domy s pozemky v cenách od 2 do zhruba 4 milionů korun jsou nejžádanější a jsou obvykle nejdříve vyprodány. Firma Central Group však nabízí bydlení i pro klienty, kteří ho vyžadují v nadstandardních domech na větších pozemcích. Proto v současnosti v rámci programu soustředěné výstavby firma prodává i luxusní, samostatně stojící domy na prostornějších parcelách. Taková výstavba nyní probíhá například v lokalitě K Lesu v Praze 4 – Libuši.

Společnost CENTRAL GROUP působí v oblasti stavebnictví a prodeje nemovitostí od roku 1994. Do roku 2002 si už přes 1600 klientů vybralo některý z jejích rodinných domů za svůj domov. Za celou dobu svého působení nikdy nečerpala žádný bankovní úvěr a k jejímu účetnictví auditoři opakovaně vydávají výrok „bez výhrad“. Všechny stavby firmy jsou zděné, při výstavbě se používají osvědčené kvalitní materiály předních výrobců – Porotherm, Bramac, Velux a další. Kvalita staveb je garantována certifikáty nezávislé, státem akreditované zkušebny ÚSZ (Ústav stavebního zkušebnictví). Navíc jsou pro klienty vystavovány certifikáty na kvalitu provedení od dodavatelů hlavních stavebních materiálů.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services