Co chystá stát v oblasti bytové politiky?

Co chystá stát v oblasti bytové politiky?
Ministr pro místní rozvoj Pavel Němec představil své priority v oblasti bydlení. Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc na téže akci nastínil vizi diametrálně odlišnou. Kam se bude podpora bytové výstavby ubírat?

Ministr představil harmonogram plánovaných návrhů legislativních změn především na rok 2003, počínaje návrhem nového zákona o nájemném z bytu. Ten by měl řešit současnou provizorní situaci pokud jde o určování cen nájemného a nastartovat postupné odstraňování cenových regulací. Návrh byl již vytvořen na ministerstvu financí a v následujích dnech by o něm měla proběhnout debata mezi rezorty financí a pro místní rozvoj.

S tím podle úzce souvisí ochrana sociálně potřebných. Je třeba vytvořit nový systém adresných sociálních dávek, protože, jak řekl, například někteří důchodci dnes v Praze platí na nájem více než polovinu svého příjmu. Přitom se však nevejdou do sociální sítě. Podle Němce je na tom v oblasti bydlení Česká republika hůře i ve srovnání s ostatními postkomunistickými zeměmi, ve kterých proběhla masivní privatizace bytů. Důsledkem je mimo jiné nerovný přístup k bydlení, trvale pociťovaný nedostatek bytů a také fakt, že v 90 procentech nájemních bytů je nájemné regulováno maximální cenou, tzv. "cenovým stropem". Současné regulované nájemné je podle ministra v rozporu s listinou základních lidských práv a svobod a České republice již bylo také doporučováno ze světa, aby zjednala nápravu cen.

Z dalších změn představil ministr plánovaný návrh na podporu pořízení prvního bydlení. Zde by mělo dojít ke sjednocení podmínek, protože v současné době je zvýhodněno pořízení staršího bydlení oproti novému. Ministerstvo dále plánuje podporovat například výstavbu nového nájemního bydlení, která by zahrnovala podporu konkrétním investičním projektům v obcích. Také hodlá iniciovat vznik zákona o neziskovém nájemním bydlení, poskytovat obcím nízkoúročené úvěry, nebo podporovat družstevní bydlení pro domácnosti, které jsou schopny se na financování podílet.

Ke změnám podle Němce doje také ve stavebním spoření. Státní podpora tomuto finančnímu produktu by totiž již v roce 2003 měla znamenat částku více než 13 miliard korun, což je významný zásah do státního rozpočtu. Z vyjádření ministra vyplynulo, že stát bude směřovat k podpoře klientů využívajících stavební spoření na pořízení bydlení. Pochopitelně na úkor ostatních, kteří výhodné podmínky využívají pouze ke zhodnocení svých investic. Náměstek ministra financí Jaroslav Šulc k tomu poznamenal, že stavební spořitelny vstupovaly na český trh za určitých podmínek, které proto nelze radikálně měnit. Ovšem na určitou dobu je možné státní podporu omezit z důvodu nutnosti řešení rychle narůstajících schodků veřejných financí.

Součástí změn chystaných ministerstvem pro místní rozvoj by měla být také novelizace občanského zákoníku, která má za cíl úpravu právních vztahů mezi pronajímateli a nájemci.

Jako poslední řečník konference vystoupil náměstek ministra financí Jaroslav Šulc. Přednesl příspěvek na téma Omezení státní podpory financování bydlení, jímž poměrně razantně zchladil optimismus, který mohl v někom vyvolat svým vystoupením ministr pro místní rozvoj. Šulc nejprve prezentoval odhad vývoje státního dluhu, který dnes v České republice v poměru k HDP činí jednu šestinu, ovšem v roce 2004 by to již měla být jedna čtvrtina, tedy zhruba 700 miliard korun. Jak již bylo řečeno výše, na státní podporu bydlení by v roce 2004 mělo být vydáno přes 13 miliard. Na další podpory letos půjde 21,5 miliardy korun a další tři miliardy na dávky státní sociální podpory. Daňové úlevy za rok 2002 pak budou znamenat výdaje 4,5 miliardy korun. Z toho všeho vyplývá, že reálné možnosti státního rozpočtu podle Šulce v současnosti nedovolují realizovat změny, které na konferenci prezenoval ministr Pavel Němec.

Dokáže Pavel Němec rozhýbat trh s byty, nebo bude dříve odvolán? Co si myslíte o jeho návrzích? A o omezení podpory stavebního spoření? Napište nám své zkušenosti a názory!

Konferenci "Rozvoj bydlení v České republice - legislativa a financování", organizoval server Peníze.CZ pod záštitou Ministerstva pro místní rozvoj. K příspěvkům ostatních vystupujících, mezi nimiž nechyběl zástupce developera, stavební spořitelny nebo hypotečního makléře, se v nejbližších dnech vrátíme. Prezentace jednotlivých řečníků najdete na těchto stránkách, nenechte si ujít ani fotografie z konference!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+7
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 26 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 11. 2002 7:59, :-(

Zdedil jsem domek na vesnici s najemniky za regulovane najemne. Jeho vyse nekryje naklady na udrzbu. Ja nemam kde bydlet, vzal bych si hypoteku, ale bez 3% dotace uroku na ni nebudu asi mit, jenze dotaci nedostanu protoze prijemcenesmi vlastnit nemovitost.... Ach jo :-(((

+12
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

5. 11. 2002 11:09, urubkova

No vidíte, načerno pronajaté byty - to je ono. Načerno pronajaté byty = byty, co někdo drží vedle toho svého. Takže je jich dost. :o)

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (26 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Vybrané fotografie z konference

5. 11. 2002 | redakce Peníze.CZ

Situace na trhu s byty je perverzní, říká nový ministr

19. 7. 2002 | Petr Vykoukal

Situace na trhu s byty je perverzní, říká nový ministr

Pavel Němec, čerstvě jmenovaný ministr pro místní rozvoj, na neformálním setkání s novináři naznačil, jakým směrem se bude ubírat činnost jeho resortu. V oblasti bydlení chce například... celý článek

Partners Financial Services