Levná půjčka na bydlení, je už vybráno?

Radka Kolínská | 23. 4. 2002
Levná půjčka na bydlení, je už vybráno?
Maximálně 1 750 lidí dostane příležitost využít zvýhodněného dvousettisícového úvěru na bydlení. Takový počet žádostí eviduje Státní fond rozvoje bydlení už po týdnu. Je už pozdě, nebo ještě stojí za to žádost vyplnit?

Státní fond rozvoje bydlení rozděluje od poloviny dubna 350 milionů korun mezi ty, kteří se chystají stavět. Maximálně můžete získat dvě stě tisíc korun. Špatná zpráva je, že získané peníze nelze právně vymáhat. Dobrá zpráva, že je smíte kombinovat s hypotékou či úvěrem ze stavebního spoření. Ty také budou považovány za hlavní zdroj financování stavby. Fond vyžaduje zajištění půjčky, rozsah a forma ručení záleží na výši vašich příjmů.

Jak přijít k úvěru na nový byt či dům?

Pokud chcete s pomocí těchto peněz zrenovovat svůj dům či koupit zcela nový, máte smůlu. Jestliže si přejete postavit novou nemovitost a máte v ruce stavební povolení na výstavbu bytu nebo rodinného domu s jedním bytem vydané po novém roce 2000, můžete vyplňovat žádost. Příležitost jste dostali také vy, kteří předěláváte prostory, jež byly kolaudovány k jiným účelům než bydlení, například půda. Ale pozor. Nesmíte vlastnit ani spoluvlastnit byt, bytový dům či rodinný dům, proto by to měla být půda třeba rodičů. Výsledek budování, na něhož přispěla tato půjčka, musí sloužit k vašemu bydlení a dodržet určité rozměry. Pro byt platí omezení podlahové plochy 80 m2 a pro rodinný dům 120 m2. Vše myšleno bez lodžií, balkonů a garáží.

Fond s vámi sepíše úvěrovou smlouvu pouze, pokud jste mladší 36 let, což musí splňovat i druhý z manželů. Podpisu předchází podání žádosti, jejíž formulář lze získat na internetu. K vyplněnému tiskopisu ještě přiložte doklady, například o výši průměrného měsíčního příjmu, a vše pošlete poštou nebo osobně předejte v Olomouci či Praze, kde fond sídlí. Sem budete také podle bydliště pozváni v případě, že vaše žádost uspěje, a dojde na již zmíněné sepsání smlouvy. Pokud uvedete všechny údaje správně, do fondu zavítáte pravděpodobně jednou. V případě, že vám úředníci nevyhoví, navštěvovat nikoho nemusíte, písemné zamítnutí s odůvodněním vám bude zasláno. Úvěr byste měli začít čerpat nejpozději do dvou let od podpisu smlouvy.

Vystačí peníze na každého?

Půjčka je atraktivní hlavně díky tříprocentnímu ročnímu úroku. Při nejvyšším možném úvěru dvousettisícovém úvěru a nejdelší době splatnosti deseti let zaplatíte měsíčně 1 931 korun, což je přibližně o tři sta korun méně než při úvěru ze stavebního spoření za šestiprocentní úrok ročně. Tato skutečnost přiláká ke dveřím fondu jistě spoustu lidí. Jeho ředitel Jan Wagner ale nepředpokládá, že by se v nejbližší době peníze určené na půjčku vyčerpaly. "Zájemců, kteří podmínky splní, nebude takové množství. O jejich počtu nyní, před obdržením všech žádostí, odmítám spekulovat. Kdyby jich bylo přece jenom více než bychom mohli z 350 milionů korun uspokojit, máme v záloze další zdroj," řekl Wagner Penězům CZ.

Žádosti o úvěr ke stažení: doc soubor, pdf soubor.
Bližší informace o poskytování půjček se dozvíte na stránkách Státního fondu rozvoje bydlení.

Neměla by vláda spíše podpořit opravy starých domů, kterých je v naší republice dost, spíše než stavění dalších a dalších? Myslíte si, že 200 000 korun je postačující příspěvek na výstavbu nového domu či bytu?

Přílohy žádosti o úvěr

A) Doklad o výši svého průměrného měsíčního příjmu. V případě, že žadatel/ka má manžela/ku, doloží rovněž jeho/její výši průměrného měsíčního příjmu. Za doklady, jimiž žadatel/ka a jeho manžel/ka dokládají výši svých příjmů se považuje: - potvrzení o výši pracovního příjmu za rok zpětně od data podání žádosti - doklad o přiznání důchodu nebo rodičovského příspěvku - přiznání k dani z příjmu fyzických osob za uplynulý kalendářní rok.

B) Pravomocné stavební povolení vydané nejdříve dnem 1. ledna 2000.

C) Půjde-li o výstavbu bytu v bytovém domě, předloží žadatel/ka spolu se žádostí o úvěr také smlouvu o výstavbě bytu, je-li již k dispozici. D/ V případě, že výstavba bude financována i z úvěru ze stavebního spoření nebo úvěru hypotečního, předloží žadatel/ka příslib o těchto/tomto úvěrech/u, pokud jej žadatel/ka již má.

E) Kopie půdorysu stavěného bytu nebo podlaží rodinného domu. Projektová dokumentace se nepřikládá k žádosti o úvěr, bude vyžadována až při jednání o úvěrové smlouvě.

Poznámka: Přílohy k žádosti, vyjma potvrzení o výši příjmu ze zaměstnání, stačí v kopii.  

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 10 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services