Hypotéky jsou konečně dostupnější

Alena Urubková | 11. 4. 2002
PROGRES, nový typ hypotečního úvěru, který od dubna nabízí fyzickým osobám Českomoravská hypoteční banka (ČMHB), otevírá zcela nové možnosti pro mladé lidi do 36 let. Budou si totiž moci pořídit vlastní byt, pozemek, nebo dům, i když prozatím nemají dost peněz.

Podstata hypotéky PROGRES spočívá v tom, že klienti platí zpočátku splátky přibližně o 25 % nižší než při standardní hypotéce, které se pak postupně zvyšují. To znamená, že ten, kdo dnes na standardní splátky nemá dost peněz, může si bydlení s hypotečním úvěrem PROGRES dovolit. Ani zvýšené splátky v budoucnu nejsou problémem, protože jejich růst bude kompenzován růstem nominálních mezd.

PROGRES pomůže mnoha rodinám

Progres umožní rodinám bydlet bez několikaletého šetření ve vlastním bytě, nebo domě a zároveň lépe zvládnout jednotlivé splátky. U průměrné rodiny je měsíční navýšení rodinného rozpočtu o několik tisíc korun díky hypotéce Progres možností, jak si pořídit vlastní bydlení. Pokud jde o příjmově vyšší kategorie, tito lidé si mohou zase díky této hypotéce dovolit například lepší vybavení. Konkrétní výhody hypotéky PROGRES si lze ukázat na následujícím příkladě. V případě hypoteční půjčky ve výši jednoho milionu korun standardní měsíční splátka činí zhruba 7 800 Kč. U progresivní splátky klient začíná se splátkami na přibližně 5 900 Kč a končí na 11 500 Kč. Jeho nominální mzda však mezitím při uvažované konzervativní čtyřprocentní valorizaci stoupne například z 15 000 Kč na zhruba 31 603 Kč.

Kdo, co a za jakých podmínek

Hypoteční úvěr PROGRES je určen pro fyzické osoby - občany do 36 let. Zajištění tohoto úvěru je vždy požadováno zástavním právem k nemovitosti.. Minimální výše hypotečního úvěru činí 200 000 korun a maximální výše 3 000 000 Kč. Čerpání hypotečního úvěru může být jednorázové, nebo postupné, avšak vždy bezhotovostní. Splatnost úvěru je 20 let, splátkový režim měsíční. Úroková sazba je pevná na pět let. Výše splátky je fixována vždy na jeden rok. Pro následující období se splátka zvyšuje o pevný koeficient růstu. Po období, kdy se nemění úroková sazba, se nemění ani koeficient růstu.

Progresivní splátky, progresivní přístup

Progresivní splácení hypotečního úvěru PROGRES umožňuje poskytnout úvěr zejména mladým žadatelům. Na začátku profesní kariéry totiž mají obvykle nižší příjmy, a proto nemají přístup ke klasickým hypotečním úvěrům. PROGRES má však řadu dalších výhod, mezi něž patří nárok na odpočet úroků od základu daně z příjmu a v případě výstavby nové bytové jednotky nárok na státní finanční podporu. Na prvním místě však vždy budou stát možnost bydlet hned bez několikaletého spoření a spolehlivost a výhodnost investice.

Více informací na ČMHB

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

15. 4. 2024 | Kateřina Hovorková | 9 komentářů

Místo čtyř dávek bude jediná. Bez práce a s úsporami ji nedostanete

O takzvanou superdávku budou moct žádat lidé, kteří se nevyhýbají práci a jejich finanční možnosti projdou majetkovým testem. Známe podrobnosti.

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

14. 4. 2024 | PR text

Oceňování nemovitostí je věda. Dnes už to ale zvládnete online

Hypotéka, nová investice, pojištění nebo přehled o vlastním majetku – je spousta situací, ve kterých se hodí znát hodnotu nemovitosti. Byty ale nejsou akcie, aby u nich stále visela... celý článek

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

5. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ | 2 komentáře

Hypotéky zlevňují méně než sazba ČNB. Banky nechtějí delší fixace

Česká národní banka snížila 20. března dvoutýdenní repo sazbu o pět desetin procentního bodu na 5,75 % p. a., ale úroky hypoték až tak výrazně neklesly. Průměrná nabídková sazba hypoték... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Partners Financial Services