Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 24. 8. 2010
Akcie: Páteční propad smazal předchozí zisky
Český akciový trh kopíroval dění v zahraničí a oslabil. Nedařilo se akciím ČEZ, jejichž kurz klesl na letošní minimum. K lepšímu výsledku jim nepomohl ani růst cen elektrické energie v Německu.

Pražská burza po propadu z minulého týdne převážně posilovala a snažila se umazat předchozí ztráty, horší globální sentiment jí však výraznější posun směrem vzhůru nedovolil a páteční propad o 1,26 % smazal všechny předchozí zisky. Index PXtak zakončil týden se zápornou nulou. Nejhorší výkonností se prezentovaly akcie ČEZu, které oslabily o 2,7 % a dostaly se tak na své letošní minimum. Růst cen elektřiny na německém trhu zpět nad hranici 50 EUR/MWh titulu nepomohl. Naopak letošní maxima vylepšily akcie Unipetrolu, které se dostaly na úroveň 228 Kč. Páteční obchodování jim přineslo, stejně jako u většiny titulů, pokles a akciečást zisků odevzdala. Přesto ale celkově posílila o 3,7 %. Zvýšená aktivita s blížícím se datem pro nárok na dividendu byla nadále k vidění u akcií Telefónica O2. Titul byl především ve druhé polovině týdne silněji poptáván, kurzově ale končil bez výraznější změny. Po uspokojivých výsledcích si růst přes 2 % připsaly akcie pojišťovny VIG. Z bankovních titulů si nadále udržuje lepší výkonnost Komerční banka(+1,2 %), když se úspěšně drží nad úrovní 4 000 Kč. Erstepřidala 0,6 %.

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 173,501 173,30- 0,02

Klíčové události minulého týdne

  • Ceny průmyslových výrobců se po červnovém růstu o 0,5 % v červenci meziměsíčně nezměnily. V meziročním porovnání byly vyšší o 2,3 %.
  • Citibank mění doporučení pro český akciový trh na „overweight“. Doporučení bylo vylepšeno podruhé v řadě, když minulý týden došlo ke změně z „underweight“ na „neutral“.

Vývoj titulů na domácích trzích

CETV
20/8 Generální ředitel mediální společnosti CME Adrian Sarbu prodal zhruba 70 tisíc akcií společnosti mezi 17. 8. - 19. 8. v cenovém rozsahu 22,46 USD až 22,89 USD. Sarbu nadále kontroluje balík akcií v objemu zhruba 3 milionů kusů.

ČEZ
16/8 Francouzská Exane BNP Paribas snižuje cíl pro akcie ČEZu na 940 Kč z původních 1 000 Kč. Doporučení bylo ponecháno na úrovni „neutral“.
19/8 Podle deníku LN plánuje ČEZ uspořit v příštích pěti letech až 100 miliard Kč díky omezení expanze v zahraničí a snížení nákladů na vlastní provoz. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže firma na novém investičním plánu pracuje, není ale ještě hotový.

Erste Bank
17/8 UniCredit zvýšila doporučení pro rakouskou banku na „buy“ z předchozího „hold“. Cílová cena byla upravena z 30 EUR na aktuálních 35,70 EUR.

KIT digital
16/8 Společnost KIT digital ve druhém čtvrtletí 2010 dokázala navýšit své tržby o 120 % na 23,1 milionů USD. V původním odhadu firma předpokládala hodnotu pouze 22,7 milionů USD. Společnost se nadále pohybuje v čisté ztrátě, podařilo se ji však výrazně snížit, ve druhém čtvrtletí dosáhla pouze 342 tisíc USD.

Vienna Insurance Group
19/8 Pojišťovací skupina VIG dosáhla ve druhém čtvrtletí zisku před zdaněním ve výši 122 milionů EUR. Trh odhadoval pouze 112 milionů EUR. Hrubé předepsané pojistné vzrostlo meziročně firmě o 8 % na 2,06 miliard EUR. Škody po živelných pohromách ve střední Evropě odhaduje vedení na 100 milionů EUR. Pro letošní rok firma očekává růst zisku před zdaněním o více než 10 %.
20/8 Morgan Stanley zvýšil cílovou cenu pro VIG na 44 EUR z původních 42 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „equalweight“.

Unipetrol
20/8 PKN Orlen podepsal spotovou dohodu o dodávkách surové ropy pro Unipetrol RPA od firmy Star Oil FZE za zhruba 56 milionů USD.

Očekávané události

  • 25/8 ECM – výsledky za druhé čtvrtletí
  • 26/8 Pegas, NWR, AAA Auto – výsledky za druhé čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

17. 8. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Blbá nálada poslala dolů Erste Bank

Pražská burza v průběhu týdne převážně oslabovala, když se zhoršil globální sentiment. Index PX oslabil o 2,13 % a opakovaně se odrazil od hranice 1 200 bodů. Největší poklesy byly... celý článek

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

27. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky šly nahoru i před zveřejněním zátěžových testů

Index PX v průběhu týdne osciloval kolem hodnoty 1 150 bodů. Na nejvyšší úrovni zavíral ve čtvrtek, celkově si za týden připsal zisk 1,15 procenta a pražská burza tak navázala na mírný... celý článek

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

20. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha je zpátky v rozmezí, kde byla před rokem

Pražská burza se od konce května pohybuje s vysokou přesností mezi 1 100 až 1 190 body. Index PX se tak po krátkém intermezzu z dubna a května vrátil do pásma, kde se pohybuje již téměř... celý článek

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

13. 7. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:krátký týden přinesl slušný růst

Ačkoliv minulý týden měl jen tři obchodní dny, tuzemské obchodování zaznamenalo velice solidní růst. Hlavní část zisků si index PX připsal ve čtvrtek.

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Partners Financial Services