Hájek a Lengál: Investoři se budoucnosti bojí zbytečně

Michal Šolin | rubrika: Rozhovor | 24. 8. 2010
Hájek a Lengál: Investoři se budoucnosti bojí zbytečně
Věříme v udržitelný ekonomický růst. Problém je v tom, že investoři nepromítají dobré výsledky společností do cen akcií. Tak uvažují portfoliomanažeři Investiční společnosti České spořitelny Jiří Lengál a Ján Hájek.

Jaké máte pocity z výsledkové sezóny v Česku a v našem regionu?
Jiří Lengál, portfoliomanažer akciového fondu Sporotrend (JL): V České republice pozitivně překvapila Komerční banka. Její čísla byla v rámci středoevropského bankovního sektoru solidní, a to především díky zlepšení úvěrového portfolia. Pokles opravných položek k úvěrům byl vyšší, než analytici předpokládali, čímž akcionáře určitě potěšila. Toto zlepšení jsme očekávali i u ostatních středoevropských bank, ovšem Komerční banka byla v druhém čtvrtletí v tomto ohledu spíše ojedinělá.

V rámci širšího regionu bych ještě obecný závěr nedělal. Nicméně shrnu-li to, firmy vykazují lepší výsledky, než analytici očekávají, což však není dostatečně reflektováno na vývoji akcií, jelikož tržní sentiment je spíše ve vleku makroekonomických faktorů.

Čekáte dobré výsledky i u firem, které ještě svá skóre neoznámily?
JL: Výsledky ve finančním sektoru budou ještě nějakou dobu hodně kolísavé

JL: Doufám, že budou pokračovat v evropském trendu vcelku solidních dat a že potvrdí první čtvrtletí, které přineslo oživení. Trochu jiné to patrně bude ve finančním sektoru, kde předpokládám, že vyšší výsledková volatilita v tomto nestabilním prostředí může ještě nějakou dobu přetrvávat.

A jak se díváte na výsledkovou sezónu ve Spojených státech? Tam své výsledky oznámila již drtivá většina firem.
Ján Hájek, portfoliomanažer akciového fondu TopStocks (JH): Výsledky v USA mne nijak nepřekvapily, protože jsem se domníval, že konsensuální odhady od výsledkové sezóny za 1Q10 příliš nevzrostly, tudíž zůstal výrazný prostor pro jejich překonání. Podle mého názoru zůstaly analytici se svými odhady na velmi konzervativních úrovních, protože nevěřili v udržitelnost oživení a ve výhledy managementu, které zazněly během výsledkové sezóny. Nejvíce patrné to bylo v cyklických sektorech Consumer Discretionary (auta, luxusní zboží, hotely, restaurace) a Technology. Tento trend se opakuje i během této výsledkové sezóny.

Který sektor byl pro vás největším překvapením? A proč?
JH: Sektory luxusního zboží a technologií překonaly odhady i díky lepším tržbám. Přestože jsem očekával velmi dobrý výsledek v sektoru Consumer Discretionary a Technology, příjemným překvapením pro mne byla skutečnost, že toto výrazné zlepšení v ziskovosti bylo díky vyššímu růstu tržeb, než jsem očekával.

Vidíte tedy v těchto sektorech do budoucna dobrou investiční příležitost?
Hájek: Zajímavou investiční příležitostí jsou biotechnologie

JL: Ano. Nadále přetrvává nedůvěra investorů v udržitelnost cyklického oživení a mnohé společnosti se obchodují na vysoce podprůměrných hodnotách ocenění ve srovnání s trhem reprezentovaným indexem S&P 500. Další zajímavou příležitostí je sektor biotechnologií, kde došlo v posledních měsících k výraznému poklesu ocenění kvůli obavám z negativních dopadů přijaté reformy zdravotnictví v USA. Domnívám se, že se tyto obavy ukáží být lichými.

Jaký je váš makroekonomický pohled na současné trhy? Je oživení reálné, nebo čeká ekonomiku druhé dno recese?
Hájek: Double dip hrozí jen v případě nějakého extrémního šoku na trzích

JL: Hrozba druhého dna (double dip) existuje, ale muselo by dojít k nějakému extrémnímu šoku, který by ekonomiku výrazně zpomalil. Oživení v druhém kvartálu nebylo tak silné, ale na druhou stranu se nejedná o data, které by signalizovaly návrat do recese. Očekávání investorů, že oživení bude probíhat po přímce směrem nahoru, je nerealistické a historicky se nikdy neodehrálo.

Tahounem růstu už nebudou Spojené státy, ale Jihovýchodní Asie společně se zeměmi jako Brazílie a Rusko, ve kterých roste spotřeba. Problémem vyspělých zemí je diskutované zadlužení, protože část ekonomického růstu v těchto zemích byla tažena růstem dluhů, což se stěží bude opakovat. Je však podceňována schopnost firem obchodovaných na vyspělých trzích růst a vydělávat na investicích na mladých trzích.

Řadíte mezi tahouny budoucího růstu i Čínu? Nemyslíte si, že se tam nafukuje bublina, která jednou splaskne, čímž Čína spadne do recese?
Hájek: Tahouny růstu budou JV Asie, Rusko, Brazílie a Čína. Na tu její recese ještě několik let počká

JL: Čína má silný ekonomický růst, což s sebou téměř vždy nese špatnou alokaci kapitálu v některých segmentech. Tu může umocnit nadměrná úvěrová expanze. Recesi se dříve či později Čína nevyhne, stejně jako tomu bylo v případě výrazného růstu západních ekonomik v minulém století. Otázkou je, kdy do ní spadne a jaký vliv bude mít tato recese na ostatní ekonomiky, které těží z rychlého růstu čínské ekonomiky. Důležité také bude, v jaké kondici bude v tu chvíli domácí poptávka ve zbytku světa.

Budeme-li se bavit konkrétněji, jaký předpokládáte podzim na akciových trzích v rámci našeho regionu a obecně rozvíjejících se trhů?
JH: "Prázdninový" třetí kvartál bývá z hlediska fundamentů sezónně slabší a společnosti zpravidla generují větší část svých rozpočtů až během září, kvůli čemuž často bývá obchodování v září a říjnu spojeno s vyšší volatilitou a negativními výnosy. Investoři letos růstu moc nevěří, takže myslím, že budou čekat až na data. Předpokládám, že pozitivní zprávy z firemního sektoru na vyspělých trzích budou i nadále pokračovat.

Lengál: Investoři ignorují dobré firemní zprávy a přeceňují horší makrodata

JL: Přesně tak, některé negativní impulzy jsou investory přeceňovány. Investoři v současné době odmítají dobré firemní výsledky promítnout do cen aktiv. Jsem optimista a věřím, že investoři svůj nynější postoj změní. Očekávám, že obavy, které panují na makroúrovni, se pod vlivem dalších dat alespoň do jisté míry rozptýlí a ekonomické oživení v tomto roce ukáže svoji sílu.

Jak vnímáte současné ocenění akcií?
JH: Ať už z absolutního, nebo z relativního pohledu v sobě současné ocenění vyspělých trhů zahrnuje očekávání dlouhodobého poklesu zisků. Ocenění akcií je podle mého názoru příliš diskontováno pesimistickým scénářem budoucího vývoje a pouhé naplnění konsenzuálních odhadů přinese investorům nadprůměrný výnos. Navíc, jak už jsem se zmiňoval, se domnívám, že díky konzervativnosti analytických odhadů bude i nadále v několika příštích čtvrtletích docházet k překonávání konsenzu, čehož jsme byli svědky v letech 2003 až 2006.

Zbytek rozhovoru si přečtete na serveru investicniweb.cz.

 

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

29. 7. 2010 | František Mašek | 5 komentářů

Chcete vydělat? Investujte do půdy.

Od května příštího roku by měli mít možnost kupovat v Česku zemědělskou půdu cizinci z jiných zemí EU. Agrární komora usiluje o to, aby se tento termín posunul. I kdyby odklad prosadila,... celý článek

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

8. 6. 2010 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Kiyosaki: Finanční krize byla cílený plán, aby lidé zchudli

Kvalitní finanční vzdělání je třeba neustále rozšiřovat. Je nutné se stále vzdělávat, pokud chcete něčeho dosáhnout a chcete být finančně zcela nezávislí, domnívá se Robert Kiyosaki,... celý článek

Perspektivní akcie? Hledejte v USA a v Asii.

14. 5. 2010 | B.I.G. Expert

Perspektivní akcie? Hledejte v USA a v Asii.

Z dlouhodobého hlediska mají nejlepší výchozí pozici pro růst asijské a americké akciové trhy. Naopak Evropa sužovaná problémy zadlužených zemí bude za trhy v USA a v Asii zaostávat.... celý článek

Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude

5. 5. 2010 | Petr Žabža | 1 komentář

Na pravidlu v květnu prodej a odejdi něco bude

V květnu prodej a odejdi, tímto heslem se řídí řada investorů, kteří prodají akcie a koupí dluhopisy. Nejzajímavější na celém jevu je, že výnosy z akciových trhů mnoha zkoumaných zemí... celý článek

Partners Financial Services