Akcie: Vyplacená dividenda poslala ČEZ dolů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 29. 6. 2010
Akcie: Vyplacená dividenda poslala ČEZ dolů
Pražská burza dokázala růst pouze v pondělí, v následujících dnech díky zhoršení sentimentu akcie výrazněji ztrácely. Po sérii růstů z předchozího období tak přišla korekce a čtyři poklesové dny v řadě. Index PX na týdenní bázi oslabil o 3,36 %.

Nejvíce záporných bodů do výkonnosti přidaly minulý týden na pražské burze akcie ČEZu, které oslabily o téměř 8 %. Podstatná část propadu jde na vrub dividendě, jelikož se titul od středy obchodoval již bez nároku na ni. Dividendu bude tento týden schvalovat valná hromada. Za nezájmu investorů nadále pokračují v poklesu akciedeveloperských společností. Akcie ECMoslabily o 11 %, Orcoztratilo 9 % ze své hodnoty. Vzestup Erste Bankz hodnoty 650 Kč z minulých týdnů byl zakončen na hranici 760 Kč a titul postupně v průběhu tohoto týdne klesal a atakoval hranici 700 Kč. Konečná hodnota byla lehce nad touto hranicí a znamenala pokles o 3,4 %. Lépe se vedlo Komerční banka, která oslabila o 1,4 %. Proti poklesu trhů dokázaly jít akcie NWR(+0,9 %), kterým částečně pomohla zpráva o dokončení prodejní transakce. Rostly rovněž akcie Telefónica O2(1,2 %), kde byl vidět částečně návrat dividendově orientovaných investorů poté, co se ČEZ již přestal obchodovat s nárokem na dividendu. Propad z minulého týdne částečně korigovaly akcie Unipetrolu(+2,2 %).

Vývoj indexu PX

IndexMinulý týdenTento týdenZměna v %
PX1 169,91 130,6- 3,36

Klíčové události minulého týdne

  • Po předchozím neočekávaném poklesu sazeb ponechala bankovní rada ČNB na svém zasedání úrokové sazby na stávající rekordně nízké úrovni. Dvoutýdenní repo sazba zůstala na 0,75 %, diskontní sazba byla ponechána na 0,25 % a lombardní sazba činí 0,75 %. Rozhodnutí ČNB je v souladu jak s naším, tak i tržním očekáváním, když prakticky nikdo nepředpokládal pohyb sazeb ani jedním směrem. Neočekáváme, že by bankovní rada v průběhu tohoto roku sáhla k jakékoli změně sazeb.

Vývoj titulů na domácích trzích

AAA Auto
21/6 Prodejce ojetých automobilů zaznamenal v květnu největší prodeje za poslední rok, když se v květnu prodalo 3 700 vozů. Zlepšení v prodejích bylo vidět i v prvních týdnech v červnu, když ve třetím červnovém týdnu došlo k prodeji 702 vozů, což je nejvyšší týdenní hodnota od začátku roku.

ČEZ
23/6 Společnost ČEZ vydala desetileté dluhopisy v objemu 500 milionů EUR.
25/6 Komerční banka snižuje doporučení pro akcie ČEZu na „držet“ z původního „koupit“. Cílová cena byla snížena na 960 Kč z původních 1052 Kč.

Erste Bank
25/6 Podle zátěžových testů, které provedla rakouská centrální banka, mohou tamní banky v případě nejhoršího scénáře odepsat dalších 15 miliard EUR. V případě základního scénáře by mělo dojít k odpisu aktiv v hodnotě 8 miliard EUR. V loňském roce odepsaly rakouské banky 10 miliard EUR a jednalo by se tak o pokles. Aktuální prognóza je mírně optimističtější než předchozí odhad z prosince, který počítal při nejhorším scénáři až s 20 miliard EUR, při základním scénáři s 10 miliard EUR.

New World Resources
22/6 Společnost NWR dokončila transakci prodeje své dceřiné firmy NWR Energy do rukou Dalkia ČR. Prodejní cena dosahuje částky zhruba 131 milionů EUR v hotovosti a byla mírně navýšena z původní ceny 122 milionů EUR. Navýšení reflektuje předchozí dohodu o vlivu celkové konsolidované EDITDA za rok 2009. Na základě dlouhodobé smlouvy bude NWR Energy nadále poskytovat svoje služby společnosti OKD.
22/6 Podle informací ČTK, které byly potvrzeny ze strany tiskové mluvčí ArcelorMittal Ostrava, nebude firma Evraz Vítkovice odebírat v červenci od Arceloru surové železo. Arcelor je druhým největším odběratelem koksovatelného uhlí od NWR a výpadek v produkci Arceloru by tak mohl mít negativní dopad na odběr uhlí.
23/6 Ratingová agentura S&P revidovala výhled pro společnost NWR na „stabilní“ z původního „negativní“. Dlouhodobý rating byl potvrzen na stupni „BB-".

Očekávané události

  • 29/6 ČEZ – valná hromada
  • 2/7 VIG – podlesní den s nárokem na dividendu

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

  • americkému indexu Dow Jones,
  • technologickému indexu Nasdaq,
  • německému indexu DAX,
  • českému indexu PX.

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší vylepšené sekci  investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Praze se zase dařilo

22. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praze se zase dařilo

Pražská burza po odrazu od hranice 1 100 bodů v minulém týdnu pokračovala ve svém růstu. Index PX ve středu završil šestý růstový den v řadě, když podobně dlouhá růstová šňůra byla... celý článek

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

15. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Erste Bank "vstala z mrtvých"

Pražská burza si připsala v uplynulém týdnu mírný zisk, když index PX posílil o 0,9 %. V úvodu týdne byly akcie nadále spíše pod tlakem a index se dostal až na hranici 1 100 bodů.

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

1. 6. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Do dění v Praze promluvily i problémy španělských bank

Přestože pražská burza na týdenní bázi umazala část svých předchozích ztrát a index PX posílil o 2,94 %, první polovina týdne na kladné zhodnocení rozhodně nevypadala.

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

18. 5. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie:Záchranný balíček zatím akcie nezachránil

Pražská burza stejně tak jako ostatní burzy po celém světě minulé pondělí skokově korigovala předchozí propady, když investoři pozitivně reagovali na záchranný balíček pro země eurozóně.... celý článek

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

27. 4. 2010 | redakce Peníze.CZ

Akcie: S Komerční bankou si pohrávali spekulanti

Po silném růstu z minulého týdne si pražská burza připsala mírnou ztrátu. Po celý týden se však index PX držel pouze mírně pod hranicí 1 300 bodů a nakonec si odepsal 0,2 procenta.

Partners Financial Services