Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 16. 12. 2008
Akcie: Hvězda minulého týdne - CETV
Pražská burza na týdenní bázi stagnovala a index PX oslabil o nepatrných 0,1 %. V jednotlivých dnech však pražská burza vykazovala nadále zvýšenou volatilitu. Ještě ve středu vykazoval trh růst o více jak 5 %, své zisky ztratil v závěru týdne.

Pražská burza ztratila zisky z první poloviny minulého týdne až v jeho závěru. Za propadem stálo částečně vybírání krátkodobých zisků a v pátek hlavně zvýšené napětí na globálních trzích po odmítnutí záchranného plánu pro americké automobilky v Senátu. Aktivita investorů byla nadále nízká. Největší poklesy byly vidět u defenzivnějších titulů. Vybíraní zisků postihlo v posledních týdnech silně rostoucí Philip Morris(-4,2 %). Telefonica O2si po snížených doporučeních vybrala rovněž slabší chvilku a akcie ztratily 3,8 %. Přírůstek ve výši 6 % si připsaly akcie Unipetrolu, kde se opět začíná spekulovat na navýšení podílu v České rafinérské, a PKN potvrdila dlouhodobý zájem o odkup akcií. Nejvýraznější růst si připsaly akcie CETV(+16 %). ČEZse po měsíci opět dostal nad hranici 800 Kč, své zisky z úvodu týdne však neudržel a akcie na týdenní bázi stagnovala, stejně jako akcie finančních titulů.

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX823,80822,90-0,1
Klíčové události minulého týdne
  • Roční míra inflacese v listopadu snížila na 4,4 % z předchozích 6 %. Na meziměsíční bázi byly ceny nižší o 0,5 %. Nadále zlevňovaly pohonné hmoty díky propadu cen ropy. Oproti minulému měsíci jsou nižší i ceny potravin.
  • Míra registrované nezaměstnanosti ke konci listopadu vzrostla na 5,3 % z předchozích 5,2 %.
  • Růst HDP ve třetím čtvrtletí podle konečných údajů zpomalil na 4,2 %, což je nejnižší hodnota za poslední 4 roky. Revize snížila předběžný odhad o 0,5 %. Revidován byl i růst za první čtvrtletí z původních 5,4 % na 4,9 %.
  • Průmyslová výroba v říjnu se dramatickým způsobem propadla a oslabila meziročně o 7,6 %. V minulém měsíci přes negativní revizi meziročně rostla o 8,9 %. Medián odhadů pro říjen byl růst o 0,3 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
11/12 ČEZ zatím neprovedl snížení vlastního jmění pomocí zrušení vlastních akcií, jelikož realizace usnesení valné hromady je blokováno žalobou.
12/12 První blok jaderné elektrárny Temelín bude po několikaměsíční odstávce připojen do rozvodné sítě. Plného výkonu by měl dosáhnout 16. 12. 2008.
12/12 UniCredit drží doporučení „kupovat“, cílová cena byla snížena na 1 035 Kč z původních 1 436 Kč.

Erste Bank
12/12 Erste Bank potvrdila ziskový výhled pro letošní rok. Na úrovni provozního zisku dojde podle vedení k růstu o 15 %. Pro rok 2009 vedení očekává růst provozního zisku o 10 %. Podle ředitele Treichla budou země ve střední a východní Evropě vykazovat lepší podmínky než v západní Evropě.

Komerční banka
9/12 Ratingová agentura Moody´s snížila výhled pro KB, ČSOB a ČS. Pro depozita v cizí měně byl snížen výhled ratingů na „stabilní“ z původního „pozitivní“. Snížení souvisí se snížením výhledu pro zahraniční dluh ČR.
12/12 ING snižuje cílovou cenu pro Komerční banku na 3 300 Kč z původních 4 000 Kč. Doporučení „hold“ bylo ponecháno.

Telefonica O2 ČR
09/12 Morgan Stanley snížil doporučení pro telekomunikační firmu z „overweight“ na „equalweight“.
11/12 Merrill Lynch vyřadil společnost ze seznamu preferovaných telekomunikačních titulů na rozvíjejících se trzích.

Unipetrol
11/12 Firma oznámila, že říjnová odstávka v litvínovské rafinérii zhorší provozní výsledek Unipetrolu za čtvrté čtvrtletí o 229 milionů Kč.

Očekávané události
  • 17/12 Rozhodnutí o nastavení sazeb
  • 18/12 Maloobchodní tržby

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: V Praze táhly cigarety

9. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: V Praze táhly cigarety

Pražská burza v kontextu vývoje na světových trzích korigovala svůj silný růst z minulého týdne. Index PX oslabil o 4,56 procenta. Kromě čtvrtka byly všechny seance záporné.

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

2. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha přidala slušných šestnáct procent

Pražská burza zažila po delší době pozitivní týden. Ve všech obchodních seancích index PX rostl a prodloužil tak počet růstových seancí v řadě na šest. Na týdenní bázi přidal téměř... celý článek

Akcie: Orco ještě má kam padat

25. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Orco ještě má kam padat

Pražská burza ve zkráceném minulém týdnu nadále výrazně ztrácela. Index PX oslabil o 8,07 %. Pokles nebyl doprovázen výrazným objemem, investoři v negativní náladě již tak výrazně neprodávají... celý článek

Akcie: Banky přišly o desítky procent

19. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Banky přišly o desítky procent

Pražská burza minulý týden opět výrazněji ztrácela, když index PX oslabil o 9,34 %. Poklesy v jednotlivých dnech nebyly doprovázeny výraznějším objemem na rozdíl o předchozích období.... celý článek

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

11. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem... celý článek

Partners Financial Services