Akcie: Praha se snad odrazila ode dna

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 11. 11. 2008
Akcie: Praha se snad odrazila ode dna
Pražská burza v úvodu týdne navázala na růsty z předchozího týdne a rozšířila počet růstových seancí v řadě na pět. Během tohoto období index PX získal více jak 33 % a rázným způsobem se odrazil od minimálních hodnot z konce října.

Celkově si za minulý týden index PXpřipsal 1,8 %, jelikož postupně přišlo vybíraní zisků, které se projevilo hlavně ve středu a ve čtvrtek. V očekávání dobrých výsledků v průběhu týdne posilovala Komerční banka(+11,7 %), samotné výsledky v pátek potvrdily velmi dobrou kondici bankovního ústavu. Díky rozšíření záměru státní pomoci i pro pojišťovací sektor pomohl rakouské VIG(+25,2 %). Růst poptávky byl znát u akcií Pegasua kurz posílil zpět nad 200 Kč (+12 %). Díky razantnímu poklesu úrokových sazeb se pro investory zatraktivnily dividendové tituly z čehož těžil hlavně Philip Morris(+14,3 %). Poměrně volatilní vývoj zaznamenaly akcie Unipetrolu, které jako jedny z mála výraznějším způsobem ztrácely (-9,4 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX877,90893,70+1,8
Klíčové události minulého týdne
  • ČNB v aktuální ekonomické prognóze předpokládá inflacive třetím čtvrtletí roku 2009 ve výši 2,3 % a v prvním čtvrtletí 2010 na úrovni 2 %. HDP by mělo pro letošní rok dosáhnout růstu 4,5 % (předpoklad růstu o 4,1 % v předchozí prognóze). Pro následující rok očekává tempo růstu ve výši 2,9 % (předchozí údaj 3,6 %) a pro rok 2010 tempo 3,1 % (předchozí údaj 4,1 %).
  • Bankovní rada ČNB razantním způsobem snížila úrokové sazby. Základní dvoutýdenní reposazba klesla o 0,75 % na 2,75 %. Jedná se o největší pokles sazeb za posledních 6 let. Snížení bylo překvapivé a ČNB k ní vedl pokles inflacea zpomalení tempa ekonomického růstu. Rozhodnutí bylo jednoznačné, když čtyři členové bankovní rady hlasovali pro snížení, jeden byl pro pokles o 0,5 %.
Vývoj titulů na domácích trzích

ČEZ
3/11 Jaderná elektrárna Dukovany spustila první výrobní blok po plánované odstávce na výměnu paliva a revizích. Odstávka byla oproti plánovaným 25 dnům o 1,5 dne kratší. Odstávka pro čtvrtý blok je plánovaná na začátek listopadu.
4/11 První blok Temelína nebude spuštěn dríve než v polovině prosince kvůli poškozené lopatce na rotoru turbíny. Po tříměsíční odstávce na výměnu paliva měl být blok původně spuštěn již 8.10.2008.

CME
6/11 Ratingová agentura S&P snížila výhled pro hodnocení závazků mediální skupiny na „negativní“ z původního „stabilní“. Důvodem pro revizi je celkové zvýšení dluhu, kterým skupina financuje expanzi ve střední a východní Evropě.

Erste Bank
7/11 ING snižuje cílovou cenu pro rakouský bankovní ústav na 44 EUR. Doporučení bylo ponecháno na stupni „kupovat“.

ECM, Orco Property Group
7/11 Komerční banka snížila doporučení pro akciedeveloperské firmy ECM na „držet“ z původního „kupovat“. Cílová cena byla snížena na 370 Kč z původních 1279 Kč. Stejný krok byl učiněn v případě akcií Orco. Aktuální doporučení zní „držet“ s cílem 17,3 EUR (původní „kupovat“ cíl 67,90 EUR)

Komerční banka
7/11 KBvykázala ve třetím čtvrtletí nárůst čistého zisku o téměř 22 % na 3,46 miliardy Kč, čímž překonala očekávání trhu. Čistý úrokový výnos vzrostl na 5,28 miliardy Kč. Za prvních 9 měsíců  bankavydělala 9,9 miliardy Kč. Celkem navzdory finanční krizibanka vykázala velmi dobrá čísla a vedení předpokládá nárůst zisku v celém druhém pololetí srovnatelné jako v prvním pololetí. V následujících letech vedení předpokládá přes složité podmínky udržení pozitivních tendencí, tempo růstu však již nebude tak výrazné.

Očekávané události
  • 11/11 Průmyslová výroba
  • 14/11 HDP za třetí čtvrtletí

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

4. 11. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Po svátku je burza zase v zeleném

Pražská burza se v posledním týdnu, zkráceném díky státnímu svátku o jeden obchodní den, probrala z letargie a po delší době zažila nákupní atmosféru. Index PX začal posilovat a nakonec... celý článek

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Partners Financial Services