ČEZ chystá rekordní dividendu, stát získá přes 100 miliard

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 21. 3. 2023 | 3 komentáře
ČEZ chystá rekordní dividendu, stát získá přes 100 miliard

Zdroj: Shutterstock

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ loni stoupl na 80,7 miliardy korun. Provozní zisk před odpisy (EBITDA) dosáhl 131,6 miliardy. „Historicky nejlepší výsledek byl tažen vysokými cenami energií na trzích,“ připomíná Timur Barotov, analytik společnosti BHS.

„Dosažený zisk indikuje rekordní dividendu pro akcionáře. V případě stanovení dividendy na horní hranici intervalu platné dividendové politiky by mezi akcionáře bylo rozděleno 63 miliard korun. Pro majoritního akcionáře Českou republiku by to znamenalo příjem 44 miliard korun,“ říká Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Navíc v roce 2023 odvede Skupina ČEZ českému státu nově zavedenou daň z neočekávaných zisků a odvod z nadměrných tržeb z výroby v celkové výši 30 až 40 miliard korun a dále 26 až 30 miliard z titulu běžné daně z příjmů. Celkem tak odvede českému státu na dividendách, daních z příjmu a odvodech z tržeb výroby více než 100 miliard,“ zdůrazňuje Beneš.

„Každou korunu z této částky využijeme ve prospěch občanů a firem,“ ujišťuje předseda vlády Petr Fiala. „Velká část peněz půjde na pomoc s vysokými cenami energií, které jsou důsledkem ruské invaze na Ukrajinu, díky mimořádným příjmům můžeme také rekordně investovat do výstavby silnic a dálnic nebo zvyšovat výdaje na obranu,“ upřesňuje Fiala.

Stát je většinovým vlastníkem ČEZ, prostřednictvím ministerstva financí má přibližně 70% podíl (podle posledních dostupných informací).

„Pokud dividenda zůstane na 80 % výplatního poměru, jak naznačuje samotný ČEZ, dosáhla by dividenda 117 korun na akcii, což je 11,3% dividendový výnos. To je hladina, kterou jsme očekávali v našem optimistickém scénáři a hodnotíme ji pozitivně,“ upřesňuje analytik Fio banky Jan Raška.

„Pokud by si stát na valné hromadě prosadil ještě výraznější výplatní poměr, například kolem 90 %, pak by to znamenalo dividendu v blízkosti 130 Kč na akcii (12,6% dividendový výnos). Za předpokladu vyplacení celého zisku by pak dividenda činila 146 Kč na akcii (14,1% výnos),“ dodává Raška.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Chcete si splnit své sny? Investujte!

Do minuty vyhledáte nejvýhodnější investiční portfolia a přání vaše i vašich blízkých se začnou plnit. A nemusíte být profík.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services