Akcie: Orco a ECM bodovaly, i když burza padala

redakce Peníze.CZ | rubrika: Analýza | 21. 10. 2008
Akcie: Orco a ECM bodovaly, i když burza padala
Na začátku minulého týdne to vypadalo, že se pražská burza otřepe ze ztrát a bude počítat zisky. V prvních dvou dnech týdenní seance si na vlně pozitivního zahraničního sentimentu index PX připsal shodně přes 10 % a vyrovnal tak velkou část nedávných ztrát.

Index PX minulý týdne dobře odstartoval. Od středy se však  burza svezla na vlně výprodejů v zahraničí a vrátila se k prudkým poklesům z předchozího týdne. Ty nezastavila ani páteční lepší nálada na zahraničních trzích a index PX oslabil za minulý týden o dalších 5,14 % a dostal se na nejnižší hodnotu za poslední čtyři roky. Ne pro všechny tituly byl však tento týden propadový. Vysoké zisky počítají developeři, Orco si připsalo přes 40 %, ECM přes 13 %. Velmi dobře se vedlo i CME (+22 %), další nárůsty zaznamenaly Pegas (+10 %), Telefónica (+8 %), Phillip Morris (+8 %) a Zentiva (+4 %). Na druhé straně barikády stojí těžařská NWR (-26%), pojišťovna VIG (-18 %), bankovní tituly KB (-19 %), Erste (-4 %). Ztráty musí vstřebat i Unipetrol (-3 %), ČEZ (-3 %) a AAA (- 0,2 %).

Vývoj indexu PX
IndexMinulý týden Tento týden Změna v %
PX888,5842,8-5,14
Klíčové události minulého týdne
  • Srpnové maloobchodní tržby klesly meziročně o 3,3 %, což je horší výsledek, než očekával trh. Čísla poukazují na zhoršující se ekonomickou výkonnost. Poklesu tržeb se nevyhnulo téměř žádné odvětví.
  • Ministerstvo financíoznámilo, že neplánuje žádný záchranný balíček pro české finanční instituce, které jsou podle něj zdravé a podobné kroky tak nejsou nutné.
  • Česká republika bude ochotna zvýšit minimální garance vkladů na 100 000 EUR pod podmínkou, že státy garantující všechny vklady tuto garanci zruší. S návrhem na zvýšení minimální garance přišla Evropská komise.
Vývoj titulů na domácích trzích

Komerční banka
15/10 Komerční banka uvedla ve svém prohlášení, že její hospodářské výsledky nebudou ovlivněny nebezpečnými aktivy. Banka tak reaguje na spekulace médií o vlivu současné finanční krize na KB. Likvidita je podle banky na vynikající úrovni.

ČEZ
17/10 Sal Oppenheim snížil cílovou cenu pro akcie ČEZu na 1330 CZK z 1500 CZK, doporučení je na stupni ‘kupovat‘. Goldman Sachs snižuje doporučení pro ČEZ na ‘neutral‘ a cílovou cenu snižuje o 7,3 % na 1140 CZK.

Erste Bank
16/10 S&P potvrzuje rating pro Erste Bank, ale snižuje jeho výhled ze ‘stabilní‘ na ‘negativní‘. Důvodem jsou tlaky v regionu.

Philip Morris ČR
14/10 Erste Bank zvyšuje doporučení pro Philips Morris ČR na “kupovat“ z “držet“ a cílovou cenu na 8900 CZK z 8 800 CZK. Komerční banka rovněž doporučuje “kupovat“.

Vienna Insurance Group
16/10 Goldman Sachs snižuje cílovou cenu pro akcie VIG o 25 % na 38 EUR.

Komentář připravil server e-Broker společnosti Fio.

Základní přehled o vývoji trhů přinášejí jejich indexy. Podívejte se, jak se dařilo:

Informace o dalších trzích zjistíte pomocí více než pěti desítek dalších indexů.
Mnoho dalších informací najdete také v naší sekci Investice!

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

14. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pád burzy nejvíc odskákala CETV

Pokud se předchozí propady na pražské burze označovaly za výrazné, tak v minulém týdnu byly extrémně výrazně. Index PX ztratil neuvěřitelných 26,25 %.

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

7. 10. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Pražský výprodej pokračuje

Pražská burza byla minulý týden velmi volatilní a mezi investory panovala nervózní atmosféra, která souvisela s pokračujícím vývojem finanční krize. Americká sněmovna reprezentantů... celý článek

Akcie: padaly banky i uhlí

30. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: padaly banky i uhlí

Po historickém růstu trhu na konci minulého týdne se na trh vrátila nervozita. Index PX se vrátil zpět pod hranici 1 300 bodů a ztratil 3,2 %. Nervozita souvisela s globálním vývojem,... celý článek

Akcie: Zelený konec rudého týdne

24. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ

Akcie: Zelený konec rudého týdne

Pražská burza zažila jeden z nejhektičtějších týdnů ve své historii. Kvůli eskalaci krize na světových trzích byla pražská burza až do čtvrtka pod silným prodejním tlakem, když propady... celý článek

Akcie: Praha na dvouletém minimu

9. 9. 2008 | redakce Peníze.CZ | 1 komentář

Akcie: Praha na dvouletém minimu

Pražská burza nedostala na začátku školního roku dobré vysvědčení. Trh od začátku týdne oslaboval, prodejní tlak vyvrcholil díky globálnímu sentimentu v pátek, když index PX ztratil... celý článek

Partners Financial Services