Nováček na burze: Akcie od 490 korun, úpis začíná

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 18. 8. 2022
Nováček na burze: Akcie od 490 korun, úpis začíná
Majitelé společnosti Bezvavlasy František Novotný (vlevo) a Aleš Hudeček.
Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Na trh Start pražské burzy míří další nová akcie, tentokrát si pro peníze od investorů jde společnost Bezvavlasy, druhý největší prodejce vlasové kosmetiky v Česku po Notinu. Prodejem stávajících akcií hodlají majitelé získat až 214 milionů korun.

Veřejná nabídka akcií (IPO) startuje dnes v deset dopoledne a poběží do poledne 1. září. Investoři se o akcie můžou hlásit přes obchodníky s cennými papíry, kteří jsou členy Burzy cenných papírů Praha. Cenové rozpětí pro podávání nabídek je 490 až 630 korun. Minimální investice je v rámci IPO stanovena na 40 kusů akcií.

Majitelé František Novotný a Aleš Hudeček ve veřejné části nabízejí 30 % svých akcií (300 tisíc kusů), v neveřejné části prodávají dalších 5 % za cenu 490 korun za kus. Kupujícími v neveřejné části jsou burzián Jaroslav Šura (33 tisíc kusů akcií), fond Františka Bostla Starteepo Invest (16 tisíc kusů) a výkonný ředitel (CEO) Bezvavlasy Jaromír Muchka (1 tisíc kusů).

Akcie s přiděleným tickerem BEZVA.PR už byly přijaty k obchodování nejen na trhu Start pražské burzy, ale také na burze RM-Systém, který provozuje Fio banka. V případě úspěšného prodeje akcií by se jednalo po online lékárně Pilulka.cz o už druhou veřejně obchodovanou e-commerce společnost na pražském parketu.

Zdroj: Shutterstock

Anketa

Pořídíte si Bezvavlasy?

„Firma Bezvavlasy mě zaujala hned z několika důvodů. Robustní růst tržeb, vysoká ziskovost, slušné marže. Ohledně poměrových ukazatelů se může zdát, že se jedná o hodnotovou firmu, přestože je jednoznačně růstová. Výhodou je atraktivní valuace. Rychle rostoucí sektor e-commerce je pro mě lákavý a Bezvavlasy budou spolu s Pilulkou ozdobou mého portfolia,“ říká ke svojí účasti v IPO investor Jaroslav Šura.

„Tuto transakci jsme ladili neuvěřitelné dva roky. Budeme se tedy zúčastňovat veřejné i neveřejné části nabídky s oběma našimi fondy. Je to jako čekat dva roky na řidičák a mít celou tu dobu v garáži pod plachtou Ferrari. Konečně uzrál čas vzít ho na projížďku,“ říká Bostl.

E-shop bezvavlasy.cz firma provozuje od roku 2009, v Praze má také jednu kamennou prodejnu. Kromě Česka, které tvoří 69 % obratu, působí firma i na Slovensku a v Maďarsku. V roce 2021 dosáhla na tržby ve výši 450 milionů korun, což byl meziroční růst o 29 %. Provozní zisk EBITDA vzrostl o 46 % na 41,3 milionu korun (při EBITDA margin 9,2 %) a čistý zisk po zdanění se víc než zdvojnásobil na úroveň 32,6 milionu korun (při net margin 7,2 %).

Firma chce i s penězi získanými na burze dobývat další evropské trhy, expanzi plánují na východě a jihu Evropy, ale poohlíží se i na západ. Příštím novým trhem by mělo být Rumunsko. „Chceme svůj úspěch replikovat v dalších zemích. Hodláme tam vstupovat jako specialista na vlasovou kosmetiku, který bude cílit na kadeřnictví a přes ně rozšíří svůj záběr i na ostatní spotřebitele. Je to strategie, která se osvědčila, a dovedeme ji rychle překlápět do pozitivních čísel,“ říká Hudeček.

Všechno je a bude řízeno z Prahy a zboží bude do celé Evropy proudit z centrálního distribučního centra u Plzně, kam se v příštím roce přestěhuje logistika ze současných externích skladovacích prostor v Pardubicích. „Bude to investice za desítky milionů. Doufáme, že nám s ní zčásti pomohou evropské dotace,“ říká Novotný. „Kapacita nového distribučního centra nám bude stačit do výše obratu 1,5 miliardy korun s možností jeho rozšíření. Sklad bude plně automatizovaný, což přinese vysokou efektivitu procesů a ještě vyšší marže,“ dodává Hudeček.

Společnost plánuje i rozšíření produktové nabídky o nové značky i vlastní produktové řady. V červenci také proběhlo po dvou letech vývoje spuštění nového e-shopu.

„Firma jako taková podle základních informací, které mám k dispozici, vykazuje solidní růst na úrovni hrubého zisku, ale velmi křehkou marži, která má jako celý sektor e-commerce klesající tendenci kvůli velkým konkurenčním tlakům. Tento fakt vnímám jako možné nebezpečí pro další růst. Expanze na další trhy nebo vlastní produkce se mi jeví jako velmi nejisté cesty, zejména kvůli globálnímu makroprostředí a aktuálnímu vývoji rizika v regionu,“ hodnotí nabídku nových akcií Michal Dvořák, analytik BH Securities.

Srovnejte si to s námi

Firmu rozjel Aleš Hudeček v době finanční krize v roce 2009, kdy postavil e-shop zaměřený na produkty péče o vlasy. V té době to byla spíš výjimečná specializace, na trhu existoval podle Hudečka jediný podobně zaměřený konkurent. Ze začátku byly Bezvavlasy klasická „garážovka“, Hudeček si všechno dělal sám, doma balil zboží a nosil zásilky na poštu. Za první rok se dostal na obrat milion korun, vzpomíná v příběhu firmy na webu pražské burzy.

Pak přibral jako společníka Františka Novotného, který měl za sebou větší zkušenosti s podnikáním, a rozvoj společné firmy nabral tempo. „Začali jsme budovat nějakou strukturu, nabrali jsme lidi do kanceláře, do skladu, rozšiřovali jsme nabídku. Já jsem navíc do firmy nalil nový kapitál,“ vzpomíná Novotný na začátky.

Akcie Bezvavlasy jsou čtvrtým novým titulem na trhu Start pražské burzy v krátké době. IPO nedávno ukončila slovenská metalurgická společnost Gevorkyan, která od investorů získala 727 milionů korun, krátce poté prvotní úpis dokončil také výrobce dveřních klik a kování M&T 1997, který si došel pro 43 milionů. Na začátku července pak česká gastronomická skupina Coloseum prodala během IPO akcie za 40 milionů korun. Zatímco první dvě emise se dají označit za úspěšné, Coloseum vybralo jen 40 % peněz, pro které si na Start šlo.

S akciemi Gevorkyanu se začalo veřejně obchodovat za upisovací cenu 248 korun, aktuálně jsou za 240. Akcie Coloseum začínaly na ceně 246 korun a dnes jsou také za 240. Akcie M&T 1997 jsou nominálně nejdražší na pražské burze a nyní jsou za 33 tisíc korun, což je o 10 % víc než na startu veřejného obchodování. Jde přitom o akcie, které mají investory lákat hlavně na každoroční dividendu ve výši 5 až 6 %.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+15
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services