O akcie skupiny Coloseum byl při IPO malý zájem

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 7. 2022 13:00 aktualizováno 19. 7. 2022 15:45 | 4 komentáře
O akcie skupiny Coloseum byl při IPO malý zájem
Jan Mužátko, zakladatel a majitel skupiny Coloseum, při startu IPO.
Zdroj: BCPP

Česká gastronomická skupina Coloseum prodala během veřejné nabídky akcií (IPO) jen necelé dvě pětiny nabízených akcií. Obchodování na trhu Start pražské burzy začne 25. července za upisovací cenu 246 korun.

Jde o spodní hranici cenového rozpětí při IPO (246 až 304 korun za akcii). Investoři upsali 162 200 kusů akcií. Coloseum nabízelo 425 000 akcií, které mohly představovat až 38% podíl společnosti.

Od investorů chtělo Coloseum při IPO získat přinejmenším 100 milionů korun, i přes prodloužení nabídky o týden se upsalo jen 39,9 milionu. Hodnota společnosti po úpisu činí 212 101 200 korun, oznámila dnes Burza cenných papírů Praha.

Investoři získají ve firmě 18,8% podíl na základním jmění společnosti. Podíl zakladatele a hlavního akcionáře Jana Mužátka klesne zhruba na 66 %, upřesnila skupina Coloseum.

Podle Jiřího Staníka ze společnosti Helgi Library se většina prostředků použije na snížení zadluženosti společnosti. Zároveň se část nového kapitálu využije na dokončení rozpracovaných projektů – otevření nových restaurací Pizza Coloseum nebo kaváren Caffé Pascucci. Mužátko zároveň připravuje kroky, jak dále doplnit kapitál společnosti, aby skupina mohla pokračovat v plánované expanzi a dále se snížila celková zadluženost společnosti.

Malý zájem odpovídá očekávání expertů. IPO společnosti Coloseum považovali za nejméně atraktivní z trojice nových titulů, které mohli investoři na pražské burze během června upisovat. A potvrdil to i výsledek: o akcie společností Gevorkyan a M&T 1997 byl výrazně vyšší zájem.

V průběhu léta chce uvést IPO také společnost Bezvavlasy, distributor profesionální vlasové kosmetiky. 

Psali jsme: První restaurace na burze. Coloseum si jde pro 100 milionů


Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services