ČEZ vyplatí vyšší dividendu, ale později, schválili akcionáři

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 28. 6. 2022 | 13 komentářů
ČEZ vyplatí vyšší dividendu, ale později, schválili akcionáři

Zdroj: Shutterstock

Energetický gigant ČEZ vyplatí ze zisku roku 2021 dividendu ve výši 48 korun za akcii. Valná hromada v úterý pozdě večer schválila návrh ministerstva financí, které zastupuje stát jako hlavního akcionáře ČEZ a má zhruba 70% podíl. Představenstvo ČEZu původně navrhovalo dividendu o čtyři koruny nižší.

„Vyšší příjem státu z dividendy za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií občanům a k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným,“ řekl už dříve ministr financí Zbyněk Stanjura. Celková vyplacená dividenda dělá 25,8 miliardy korun, stát z toho dostane zhruba 18 miliard.

Stát i menšinoví akcionáři ČEZu však zároveň dostanou peníze o tři měsíce později než podle původního návrhu. Valná hromada totiž schválila i návrh ministerstva financí na odložení splatnosti dividendy z 1. srpna na 1. listopadu 2022. Ministerstvo financí tím chce firmě poskytnout delší časový prostor k zajištění dostatku likvidity. Podle některých analytiků je to zbytečné a ČEZ má dostatek volných prostředků.

Rozhodným dnem pro vlastnictví akcie bude 4. červenec. „V případě, že dividendu chcete obdržet, je potřeba akcie ČEZ koupit nejpozději v den, který předchází datu tzv. ex-date, prvního obchodního dne, kdy se akcie obchodují bez nároku na dividendu. Ex-date připadá na 1. července 2022 pro pražskou burzu a na 7. července 2022 pro burzu RM-Systém,“ upřesňuje Jan Tománek z Fio banky.

Loni vyplatil ČEZ akcionářům dividendu 52 korun na akcii. Vyšší dividendu vyplatil jen ze zisku roku 2009, tehdy to bylo 53 korun za akcii. Loňská dividenda odrážela prodej rumunských aktiv firmy. Dividendu ze zisku roku 2022 představenstvo ČEZu v březnu odhadlo na úrovni 56 až 62 korun na akcii.

Mohla by se zmenšit, pokud by se podařilo prosadit návrh na zavedení sektorové daně, kterou navrhují Piráti. I když nejsilnější vládní strana ODS je zatím spíše proti, investory tato zpráva z neděle vylekala natolik, že akcie ČEZu v pondělí na pražské burze ztratila více jak desetinu hodnoty. Zdá se ale, že šlo o jednorázový propad, když v úterý akcie rostla o více jak čtyři procenta.

Místopředseda představenstva ČEZ Pavel Cyrani na valné hromadě také řekl, že plán na možnou transformaci společnost představí na valné hromadě v roce 2023. Podle Cyraniho zatím nebylo učiněno žádné rozhodnutí. O transformaci ČEZu, tak aby stát ovládal výrobu elektřiny z jádra a uhlí, minulý týden mluvil premiér Petr Fiala.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+13
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 6. 2022 4:00, Václav

Jsou to neřádi. Zatímco si vedení vyplácí maximální, nekřesťanské odměny, tak akcionáře potrestají směšnou almužnou. Nechápu proč jim to majoritní akcionář ( = stát 70% akcií) toleruje.

+48
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

30. 6. 2022 17:50

lide otevrte oci cez nas okrada kazdy den po cely rok dolu s cenou kazdy rok abi nasi lide mohli svitit varit tak jak to ma byt zlaty socialismus kscm volte vsichni nebo budete spat v lese budete jist travu koupat se budete jednou v tydnu lide do ulic volime ano kscm spd johan kurst nemecko takova je pravda cesi dotoho nebo skoncite vsichni na ulici hladovi a vkoncich

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services