První restaurace na burze. Coloseum si jde pro 100 milionů

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 21. 6. 2022
První restaurace na burze. Coloseum si jde pro 100 milionů

Zdroj: Pizza Coloseum

Česká gastronomická skupina Coloseum odstartuje ve středu 22. června veřejnou nabídku akcií (IPO). Přes trh Start pražské burzy nabídne 425 tisíc akcií, které mohou představovat až 38% podíl společnosti. Od investorů chce získat minimálně 100 milionů korun.

Upisovací období potrvá do 12. července. Nabídky bude možné podávat v cenovém rozpětí 246 až 304 Kč za akcii a minimální velikost objednávky bude 100 kusů akcií, minimální výše objednávky tak dělá 24 600 korun.

„Na burzu jsme se chystali vstoupit už dříve, ale pod vlivem pandemie jsme náš záměr odložili. Jsem proto rád, že se nám konečně podařilo završit dlouhý proces čekání. Věřím, že první gastro akcie v Praze dokážou oslovit jak zkušené hráče na burze, tak drobné retailové investory, naše klienty, kteří značce Coloseum věří,“ říká Jan Mužátko, majitel skupiny Coloseum.

Zhruba polovina získaných prostředků by měla jít na refinancování závazků a polovina na nové investice. Coloseum chce za nové peníze například etablovat v Česku italskou kavárenskou síť Caffé Pascucci, na kterou skupina získala desetiletou masterfranšízu. 

Investoři se o akcie mohou hlásit přes obchodníky s cennými papíry, kteří jsou členy Burzy cenných papírů Praha. Online IPO nabízí například i aplikace opPortunity od investiční platformy Portu.

Coloseum je třetí novou akcií mířící na trh Start pražské burzy v krátké době. IPO nedávno ukončila slovenská společnost Gevorkyan z oboru práškové metalurgie, která od investorů získala 727 milionů korun. Dnes prvotní úpis dokončil také výrobce dveřních klik a kování M&T 1997, který akcie upsal za cenu 30 tisíc korun za kus.

Psali jsme:

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+1
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

8. 1. 2024 | Michal Hron

Kam investovat? Příležitosti roku 2024 očima expertů

Do čeho vyplatí investovat peníze v roce 2024? Čemu bychom se naopak měli obloukem vyhnout? Zeptali jsme se.

Partners Financial Services