Nejdražší akcie vstupuje na burzu. Úpis se povedl

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 6. 2022 | 2 komentáře
Nejdražší akcie vstupuje na burzu. Úpis se povedl
Zleva Ivo, Petr a Roman Ulichové.
Zdroj: Starteepo, M&T 1997

Společnost M&T 1997 dnes zakončila veřejnou nabídku akcií (IPO). Majoritní akcionář Ivo Ulich prodal všech 1440 nabízených akcií za cenu 30 000 Kč za kus. Akcie tak na pražskou burzu vstoupí za prostřední cenu, když investoři mohli během IPO podávat nabídky v rozmezí 25 až 35 tisíc korun za akcii.

Hodnota společnosti po úpisu činí 384 000 000 Kč. Ivo Ulich obdržel od investorů za akcie částku ve výši 43 200 000 Kč.

„Další velmi úspěšné IPO na trhu Start potvrzuje zájem investorů o české firmy. Přestože se jedná o doposud nejdražší akcii na pražské burze, zájem o ni byl enormní,“ říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha. Emise byla na ceně 30 tisíc korun za akcii přeupsána o 97 %. Znamená to, že Ulich by za tuto cenu prodal i dvojnásobný počet akcií a požadavky některých investorů musely být kráceny.

S akciemi se na trhu Start pražské burzy začne veřejně obchodovat v pondělí 27. června. Zájemci je najdou pod tickerem KLIKY.PR. Obchodovat se s nimi bude i na burze RM-Systém.

Společnost se zároveň rozhodla na trhu Start snížit od prvního obchodního dne minimální obchodní jednotku (takzvaný lot) ze čtyř na dva kusy akcií. Chce tím zjednodušit obchodování s akciemi na sekundárním trhu. Na burze RM-Systém loty nejsou, akcie tam půjde kupovat a prodávat už od jednoho kusu.

Souběžně probíhal i neveřejný prodej akcií, ve kterém Ulich prodal dalších 3040 akcií v objemu 76 milionů korun. Celkem tedy proběhl prodej 35 % společnosti v souhrnné hodnotě 119,2 milionu korun. Ulich tak snížil svůj akciový podíl na 65 % a získané peníze využije na vypořádání závazků vůči firmě a za účelem předčasného splacení 100milionové emise dluhopisů, kterou firma vydala v roce 2019.

Výrobce dveřních klik a kování z Dobrušky lákal investory především na dividendu. Společnost hodlá vyplácet 60 % čistého zisku investorům a dlouhodobý dividendový výnos očekává mezi 5 až 6 % ročně. Akcie M&T 1997 bude jednotkovou cenou nejdražším titulem na pražské burze, když překoná i cenu akcie Philip Moris (zhruba 16 300 Kč za kus).

„Vstup na burzu je pro M&T prestižním milníkem v její 25leté historii,“ říká Ivo Ulich. U začátku firmy v roce 1997 stál jeho starší bratr Roman. Podnik nejdříve fungoval jako prodejce, poté rozjel vlastní výrobu. Naplno se Ivo Ulich začal firmě věnovat v roce 2008. „Do podniku jsem investoval asi dvě třetiny peněz, které jsem vydělal fotbalem,” píše na firemním webu.

Ivo Ulich je teď jednatelem a byl 100% majitelem. Další z bratrů, Petr Ulich, je provozním ředitelem. Roman Ulich působí jako hlavní designér a je zodpovědný za vývoj produktů a obchodní aktivity v Česku.

Firma loni měla čistý zisk 30,3 milionu korun, což je meziročně o 139 % víc než předloni. Tržby stouply o 16 % na 150,5 milionu korun, provozní zisk EBITDA o 87 % na 42,1 milionu. Společnost má 50 pracovníků, exportuje do 54 zemí a má také stavební povolení pro novou halu.

K 12. květnu se změnil název společnosti (z Material & Technology na M&T 1997) i její právní forma (ze společnosti s ručením omezeným na akciovou společnost). Základní kapitál vzrostl na stávajících 128 milionů při počtu 12 800 kusů akcií.

Na trh Start pražské burzy nyní vstupuje také slovenská společnost Gevorkyan z oboru práškové metalurgie, která si v IPO přišla na 727 milionů korun a s jejími akciemi se začne veřejně obchodovat od 1. července. Dalším nováčkem je síť restaurací Coloseum, která IPO startuje zítra a chce od investorů na burze získat až 100 milionů korun.

Psali jsme:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services