Stát chce vyšší dividendu z ČEZ, pomůže lidem se zdražením

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 20. 6. 2022 12:30 aktualizováno 20. 6. 2022 13:50 | 20 komentářů
Stát chce vyšší dividendu z ČEZ, pomůže lidem se zdražením

Zdroj: ČEZ

Energetický gigant ČEZ zřejmě vyplatí vyšší dividendu, než původně navrhovalo vedení této státem ovládané firmy.

Ministerstvo financí jako majoritní akcionář navrhuje, aby dividenda za rok 2021 dosáhla 48 korun za akcii. To je o čtyři koruny víc oproti březnovému plánu představenstva.

„Vyšší příjem státu z dividendy za loňský rok plně využijeme ke kompenzaci vysokých cen energií občanům a k dodatečnému financování sociální pomoci potřebným,“ říká ministr financí Zbyněk Stanjura.

Stát i menšinoví akcionáři ČEZu by však měli dostat peníze o tři měsíce později než podle původního návrhu. Ministerstvo financí totiž navrhuje prodloužení termínu pro výplatu dividendy z 1. srpna na 1. listopadu 2022. Chce firmě poskytnout delší časový prostor k zajištění dostatku likvidity.

„Nově navrhovaná výše 48 Kč na akcii zůstává v mezích dlouhodobé dividendové politiky společnosti. Skládá se z řádné složky ve výši 41 Kč na akcii vycházející ze zisku dosaženého za rok 2021 (22 miliard Kč) a mimořádné složky 7 Kč na akcii zohledňující prodej bulharských aktiv (3,8 miliardy Kč). Celková vyplacená dividenda v takovém případě dosáhne 25,8 miliardy,“ upřesňuje Stanjura.

Definitivní rozhodnutí padne až na valné hromadě 28. června, stát jako většinový vlastník by však měl svůj návrh prosadit.

Představenstvo energetické společnosti letos v březnu navrhlo vyplatit za rok 2021 dividendu 44 korun za akcii. Dividendu ze zisku roku 2022 tehdy předpokládalo na úrovni 56 až 62 korun na akcii.

Michal Šnobr, významný minoritní akcionář ČEZ, už v březnu řekl, že vzhledem k výsledkům a očekáváním na rok 2022 je navrhovaná dividenda 44 Kč za rok 2021 nízká. Na valné hromadě chtěl navrhovat navýšení minimálně na 50 korun. Její zvýšení doporučovali vládě i někteří ekonomové.

„Odložení výplaty dividendy vnímáme jako možná až příliš konzervativní krok,“ říká analytik Fio banky Jan Raška. „Navýšení dividendy znamená v absolutní částce cca 2,1 miliardy korun. Z pohledu letošního očekávaného růstu ziskovosti, vývoje provozního cash flow, odhadovaných CAPEX, respektive vývoje zadlužení v blízkosti 1x EBITDA, by podle našeho názoru nemělo být pro ČEZ problémem vyplatit letošní dividendu v termínu, který byl obvyklý v minulých letech. Vzhledem ke stále napjaté situaci na energetických trzích, kdy výraznější volatilita tržních cen elektřiny s sebou přináší riziko nadměrných požadavků na maržové vklady ze strany energetických burz, se však ministerstvo rozhodlo navrhnout opatrnostní přístup, a tedy odklad výplaty o tři měsíce,“ dodává Raška.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+12
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 20 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

20. 6. 2022 16:04, Investor

Je to sice dobrá věc, ale stát může chtít o dost více. Klidně by mohla být dividenda 70,- Kč. A byl by zaplacený ten jejich slavný budoucí úsporný tarif....

+8
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

20. 6. 2022 16:03, Pag

Proč stát, jakožto majoritní akcionář ČEZu, nevytěsní minoritní akcionáře. Mne také bez okolků vytěsnili z řady akciových společností, například z České spořitelny, a mohl jsem si stěžovat leda na lampárně. Proč se poslední české vlády tak klepou hrůzou před Němci?

-28
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (20 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek