Pokuta pro Zapomenuté miliardy. ČNB řeší hledače akcií z kuponovky

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 21. 4. 2022 | 4 komentáře
Pokuta pro Zapomenuté miliardy. ČNB řeší hledače akcií z kuponovky

Zdroj: Shutterstock

Společnost Stock Convertor, která provozuje službu Zapomenuté miliardy, dostala od České národní banky pokutu 50 tisíc korun. Neposkytla totiž požadované údaje, které po ní chtěla ČNB v rámci dohledu, když začala prošetřovat podezření na porušení zákona o podnikání na kapitálovém trhu.

Služba od loňského června hledá akcie z kuponové privatizace a nabízí lidem jejich odkup. Centrální banka ji na začátku prosince vyzvala k doložení údajů o klientech, investorech a subjektech, kterým prodala nabyté akcie.

Firma podle ČNB nemá žádné oprávnění, licenci nebo povolení k poskytování investičních služeb podle zákona o podnikání na kapitálovém trhu (ZPKT). „Správní orgán pojal podezření, že činnost účastníka řízení může naplňovat definici hlavní investiční služby obchodování na vlastní účet tak, jak je upravena v § 4 odst. 2 písm. c) ZPKT, resp. činnost tvůrce trhu tak, jak je vymezena v § 2 odst. 5 ZPKT,“ píše ČNB, proč se na aktivity společnosti Stock Convertor zaměřila.

Firma na první výzvu k doložení požadovaných dat vůbec nereagovala, později požádala o posun lhůty a ČNB ji vyšla vstříc. Nakonec však regulátorovi napsala, proč se domnívá, že pravidla neporušuje (především: proč nepůsobí jako takzvaný tvůrce trhu), a že považuje přípravu požadovaných podkladů za nadbytečnou zátěž. Když ČNB následně výzvu zopakovala, firma už nereagovala vůbec. 

Česká národní banka proto firmě dala pokutu 50 tisíc korun za nepředložení požadovaných podkladů. Podle zákona mohla uložit jak mírnější sankci ve formě napomenutí, tak i přísnější: pokutu až do výše 10 milionů korun. Jednání této společnosti naplňuje znaky obstrukčního jednání, poznamenala ČNB.

Na špatnou komunikaci si stěžovali i někteří klienti služby Zapomenuté miliardy, podrobněji jsme o kritice psali v únoru. Lidé se obávali, že firma z nich jen chtěla dostat osobní údaje. Někteří si stěžovali také na vyšší poplatky, než služba uvádí na svém webu.

Podle zakladatele služby Daniele Sumaře byl problém ve velkém zájmu o službu. „Není nás tolik, abychom všechny zprávy a telefonáty pokryli okamžitě. Není možné, abychom provozovali telefonní linku pro všechny volající,“ vysvětloval. Firma podle něj nemůže najmout více lidí, protože už by jí to nákladově nevycházelo. Ujistil, že firma maže ze své databáze osobní údaje klientů, kteří o to požádají.

ČNB nicméně poznamenává, že firma se s nabídkou služeb obrací na širokou veřejnost, a proto by měla být schopna promptně reagovat nejen na dotazy klientů, ale i jednotlivých orgánů veřejné moci včetně ČNB. Požadované dokumenty musí mít firma k dispozici i například za účelem daňové kontroly, připomíná centrální banka.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+29
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services