ČEZ navrhuje dividendu 44 Kč, podíl ze zisku klesne

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 15. 3. 2022 | 1 komentář
ČEZ navrhuje dividendu 44 Kč, podíl ze zisku klesne

Zdroj: Shutterstock

Vedení energetické společnosti ČEZ navrhuje za rok 2021 vyplatit dividendu 44 korun za akcii. Čistý zisk, ze kterého se vyplácí dividenda, loni firmě meziročně klesl o 3 % na 22,3 miliardy korun, zároveň je ale výsledek nad očekáváním – ČEZ počítal se ziskem mezi 19 až 21 miliardami korun.

„Výsledky hospodaření překonaly naše výchozí očekávání zejména díky rekordnímu zisku z obchodování s komoditami na zahraničních trzích, vyšším realizačním cenám vyrobené elektřiny a díky stabilnímu bezpečnému provozu jaderných zdrojů,“ říká Daniel Beneš, předseda představenstva a generální ředitel ČEZ.

„Na řádné valné hromadě budeme akcionářům navrhovat dividendu ve výši 44 Kč na akcii, což je výsledek součtu řádné složky ve výši 37 Kč na akcii odpovídající 90 % očištěného konsolidovaného čistého zisku za rok 2021 a mimořádné složky ve výši 7 Kč na akcii, která reflektuje příspěvek prodeje bulharských aktiv do celkové dluhové kapacity Skupiny ČEZ,“ dodává Beneš.

Pro rok 2022 ČEZ očekává růst čistého zisku na 38 až 42 miliard korun. Dividendu ze zisku roku 2022 předpokládá na úrovni 56 až 62 korun na akcii, což by odpovídalo 80 % ze zisku. Firma chce na valné hromadě aktualizovat dividendovou politiku: výplatní poměr má nově dosahovat 60 až 80 % čistého zisku místo dosavadních 80 až 100 %.

„Průměrný výplatní poměr srovnatelných energetických společností v Evropě se pohybuje na úrovni cca 60 %. Po loňské akceleraci strategie se vracíme k původnímu pásmu, které se odrazí v návrhu dividendy ze zisku za rok 2022,“ říká Martin Novák, člen představenstva a ředitel divize finance ČEZ.

Akcie ČEZ na pražské burze dnes reaguje pozitivně a krátce po zahájení obchodu přidává téměř 2 % na zhruba 877 korun za akcii. Za poslední rok zhodnotila přes 60 %, loni v půlce března byla za 536 korun. Za rok 2020 ČEZ vyplácel dividendu 52 korun za akcii, o rok dříve to bylo 34 korun.

Podle Michala Šnobra, významného minoritního akcionáře ČEZ, je vzhledem k výsledkům a očekáváním na rok 2022 navrhovaná dividenda za rok 2021 nízká. Na valné hromadě bude navrhovat navýšení minimálně na 50 korun.

Vývoj ceny akcie ČEZ

Zdroj: peníze.cz

Zdroj: Peníze.cz 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek