Investice do neznáma. Na pražskou burzu míří nová akcie

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 8. 2. 2022 | 10 komentářů
Investice do neznáma. Na pražskou burzu míří nová akcie

Zdroj: Shutterstock

Na pražskou burzu míří nový typ akcie. Uvede ho tam investiční skupina Wood & Company a jde o takzvaný SPAC (Special Purpose Acquisition Company).

Zjednodušeně jde o akcie společnosti vytvořené speciálně za tím účelem, aby zainvestovala do růstu jiné společnosti. Investoři v Česku tak dostávají možnost podílet se v ideálním případě na rychlém růstu nějaké perspektivní společnosti, kterou vyberou zástupci Wood & Company.

Od 10. února do 1. dubna poběží prvotní úpis akcií (IPO) nově vzniklé společnosti Wood SPAC One. Zájemci o akcie této společnosti musí v rámci IPO investovat minimálně 250 200 korun. Nákup akcií v primárním úpisu je možný pouze přes další firmu ze skupiny, konkrétně přes Wood & Company Financial Services.

Akcie následně 11. dubna vstoupí na pražskou burzu, kde se s ní bude moci obchodovat už přes všechny společnosti, které k tomu mají oprávnění (banky a brokeři).

Srovnejte si to s námi

„Přicházíme s unikátní příležitostí podílet se na historicky prvním SPAC úpisu na pražské burze a investovat tímto způsobem do rostoucí společnosti v atraktivním sektoru. Jde o akciový produkt s potenciálem atraktivního zhodnocení a zároveň s možností spolurozhodovat o investici,” říká Vladimír Jaroš, jeden ze sponzorů transakce a výkonný ředitel (CEO) Wood & Company. Na západních trzích proběhla podle něj v roce 2021 prostřednictvím SPAC zhruba polovina vstupů nových emisí na burzu.

„Pražská burza je vůbec první v regionu střední a východní Evropy, která na svůj trh SPAC přijme. Jsem rád, že českým investorům umožníme vyzkoušet si tento typ investice. Burze může tento zjednodušený způsob vstupu na trh v budoucnu přinést celou řadu zajímavých emisí,” říká Petr Koblic, generální ředitel Burzy cenných papírů Praha.

Podle Jaroše je investice do SPAC vhodná pro investory se zkušenostmi a střednědobým horizontem 3 až 5 let, kteří hledají neotřelou příležitost na trhu. Svým profilem je SPAC podobný investicím ve stylu „private equity“. Jde o rizikovou investici s potenciálně vysokým výnosem.

SPAC je společnost založená čistě za účelem akvizice firem a slouží ke zrychlenému uvedení společnosti na burzu. Z počátku se jedná o „prázdnou” veřejně obchodovatelnou společnost, která v okamžiku uvedení na burzu nevyvíjí žádnou vlastní aktivitu. Vydáním akcií získá taková společnost kapitál pro akvizici privátně vlastněné společnosti, kterou považuje za perspektivní.

„Budeme hledat finančně zdravou a rostoucí společnost působící v regionu střední a východní Evropy, se schopným managementem a silnou vůlí k dalšímu rozvoji a regionální expanzi. Rozhlížet se chceme především mezi technologickými firmami, v sektoru e-commerce nebo strojírenství,” říká Oliver Polyák, manažer v oddělení investičního bankovnictví Wood & Company.

Cílem Wood SPAC One je získat významný minoritní podíl v této společnosti výměnou za růstový kapitál určený na geografickou expanzi nebo další rozvoj obchodních aktivit společnosti. Po ukončení upisovací lhůty začátkem dubna bude následovat fáze hledání vhodného subjektu. Pro tuto fázi je vyhrazeno období dvou let s případným jednorázovým prodloužením o maximálně šest měsíců potřebných k dokončení akvizice cílové společnosti.

Následně bude vybraná společnost představena akcionářům Wood SPAC One, kteří budou o navržené akvizici hlasovat. Pokud bude transakce akcionáři schválena, dojde k akvizici a uvedení cílové společnosti na burzu. V opačném případě se peníze investorům vrátí zpět a společnost Wood SPAC One zanikne.

Na realizaci Wood SPAC One pracuje tým ze skupiny Wood & Company ve spolupráci se zahraničními partnerskými kancelářemi z organizace Oaklins, které už uskutečnily čtyři SPAC transakce v Nizozemsku a Itálii. Skupina Wood & Company má za sebou stovky transakcí na kapitálových trzích a v oblasti fúzí a akvizic v celém středoevropském regionu. Například v roce 2020 připravila úspěšné IPO českého projektu online lékárny Pilulka.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 10 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

8. 2. 2022 15:47, Richard Fuld

Klasický zajíc v pytli. :-)

+6
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

9. 2. 2022 17:20, mgr jiri pavek

cesi jsou na pokraji platebni neschopnosti nemaji na nic v te dnesni drahote jeto onicem situace cechu je velmi vazna

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (10 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 3 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním. 

Partners Financial Services