Máte akcie O2 z kuponovky? Takhle vám je teď vymění

Petr Kučera | rubrika: Co se děje | 2. 2. 2022 | 4 komentáře
Skupina PPF zveřejnila podrobnosti o vytěsnění menšinových akcionářů O2. Kdo nemá akcie přímo u obchodníka s cennými papíry, měl by si zkontrolovat kontaktní údaje v centrálním depozitáři.
Máte akcie O2 z kuponovky? Takhle vám je teď vymění

Zdroj: Shutterstock

Telekomunikační společnost O2 stoprocentně ovládne skupina PPF. Plán na takzvané vytěsnění menšinových akcionářů oznámila už loni v červnu, kdy získala více jak 90 procent akcií O2. To je hranice, která vytěsnění umožňuje. V prosinci tento krok schválila Česká národní banka a v lednu definitivně potvrdila valná hromada.

PPF teď zveřejnila podrobnosti, jak zajistí výplatu takzvaného protiplnění – tedy nucenou výměnu za peníze. Za každou akcii dostanou minoritní vlastníci 270 korun. Výplata má probíhat do konce letošního dubna. Na starosti ji bude mít PPF banka.

Co teď v praxi dělat, když akcie O2 vlastníte?

Podstatné je, jestli už akcie O2 máte na svém majetkovém účtu u některého z obchodníků s cennými papíry, nebo jestli pořád zůstávají na takzvaném nezařazeném účtu v Centrálním depozitáři cenných papírů.

První varianta – akcie na majetkovém účtu u obchodníků jako jsou Fio (eBroker) nebo Patria – je mnohem jednodušší. Máte tam evidovaný bankovní účet, kam vám PPF banka převede peníze za vytěsněné akcie – pokud jste je sami neprodali dřív. A zřejmě už máte nějaké investiční zkušenosti, takže situaci sledujete. Dodejme jen, že u akcií, které jste nedrželi aspoň tři roky, vám i při vytěsnění hrozí povinnost zanést je do daňového přiznání – víc si napíšeme na konci článku.

Jestli máte akcie z kuponové privatizace a nevíte přesně, na jakém jsou vlastně účtu, téměř jistě půjde o druhou variantu: nezařazený účet v Centrálním depozitáři cenných papírů při pražské burze. Tam v roce 2010 přešly z dávného Střediska cenných papírů.

I z akcií O2 na nezařazeném účtu v centrálním depozitáři vám nejspíš pravidelně chodí dividendy – přinejmenším dopis na adresu trvalého bydliště informující o tom, kde si je máte vyzvednout. Jestli je adresa správná, nemusíte teď vlastně nic moc řešit – v březnu vám na ni automaticky přijde poštovní poukázka („složenka“) k výplatě vytěsněných akcií O2.

Když chcete mít jistotu, že v centrálním depozitáři máte evidovanou správnou adresu nebo dokonce přímo číslo bankovního účtu, můžete se podívat na výpis z depozitáře. Ten jste mohli – ale nemuseli – získat někdy v minulosti (bezplatně to nedávno nabízela klientům třeba Banka Creditas). Nebo o něj můžete požádat přímo v depozitáři, což ale není zadarmo: levnější varianta s online ověřením přes bankovní identitu přijde na 90 korun.

Aktuální výpis z centrálního depozitáře není podmínkou. Zajímat byste se o něj ale měli nejenom v případě, že jste od výplaty poslední dividendy změnili adresu, ale hlavně tehdy, když si nejste jistí, jestli nějaké akcie O2 z kuponové privatizace máte. Možná zjistíte, že na vás čekají i zatím nepromlčené dividendy za poslední roky.

Akcie O2 na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Kdo chce dostat peníze z vytěsněných akcií O2 bezhotovostně na bankovní účet (a nemá ho s nimi zatím spojený u obchodníka s cennými papíry), může o to do 18. února požádat i přímo PPF banku. Na webu má formulář, který je po vyplnění potřeba poslat přes datovou schránku. Jsou i další – komplikovanější – možnosti: poslat formulář s úředně ověřeným podpisem poštou, případně e-mailem (kromě úředně ověřeného podpisu na formuláři musí být listinný dokument následně převeden do elektronické podoby s využitím služby autorizované konverze).

Další možností pro bezhotovostní převod na účet je si ještě na poslední chvíli „přetáhnout“ akcie O2 z depozitáře pod některého z obchodníků s cennými papíry. Jednodušší a levnější to bude, když už takový majetkový (investiční) účet máte – typicky ve zmíněné Fio bance (eBroker).

„Přesun na klientův obchodní účet je u nás zdarma, tedy bez poplatku,“ říká mluvčí Jakub Heřmánek. Musí však jít o vlastní majetkový účet, který Fio označuje jako „standardní“. Ten si mohou jednoduše založit i lidé, kteří ve Fio zatím mají jenom takzvaný master účet, označovaný jako „základní“. Případný převod akcií z nezařazeného účtu v depozitáři na master účet není bez poplatků.

Podobně si lze akcie převést i pod některou velkou banku, třeba na majetkový účet v České spořitelně. „Samotný převod z centrálního depozitáře na majetkový účet v ČS přijde podle ceníku na 150 korun,“ upřesňuje František Bouc z tiskového oddělení.

Další možností je nahlásit v centrálním depozitáři číslo bankovního účtu. To však nejde přímo, ale jenom přes některého z obchodníků s cennými papíry včetně největších bank. Takový administrativní krok podle dostupných informací přijde draho, pokud nejste jejich klienty – například i jinak levná Fio banka za nastavení bankovního účtu pro výplatu protiplnění vybírá poplatek 1200 Kč.

„Pokud by si ale zájemce u nás založil obchodní účet, což lze zdarma, k tomu si založil majetkový účet v CDCP za jednorázový poplatek 40 Kč, a následně si na něj nechal akcie O2 převést z nezařazené evidence, nastavili bychom mu automaticky jako bankovní účet pro výplatu protiplnění právě založený obchodní účet ve Fio bance, a poplatku za nastavení bankovního účtu v CDCP by se tak vyhnul,“ upřesňuje Heřmánek.

Stručně řečeno: kdo zatím nemá investiční účet pro jiné akcie a neplánuje si ho zakládat, nebo nemá datovou schránku, vychází mu jako nejsnadnější a nejlevnější řešení nechat si poslat peníze za akcie O2 poštovní poukázkou (složenkou).

Kdy takovou výplatu čekat? K samotnému vytěsnění – tedy převodu akcií menšinových akcionářů na PPF – dojde na konci února. A krátce poté pošle PPF banka peníze na účet, případně složenkou. Není potřeba o to nějak aktivně žádat.

Jak je to se zdaněním takové výplaty? I nucený prodej při vytěsnění se bohužel řídí běžnými pravidly: Kdo akcie vlastnil déle než tři roky (tedy typicky ještě z kuponovky), nemusí nic řešit – takový prodej je osvobozený od daně z příjmů, nemusíte ho ani uvádět v daňovém přiznání. Kdo vlastnil akcie méně než tři roky, ale celkový příjem z prodeje všech takových mladých akcií nepřesáhne 100 tisíc korun za rok, nemusí také nic řešit (pozor: počítá se „tržba“, tedy prodejní cena bez ohledu na skutečný zisk či ztrátu). A teprve kdo vlastnil akcie méně než tři roky a současně je v daném roce prodává za víc než 100 tisíc korun (počítá se i případný prodej jiných akcií než O2), musí je uvést v přiznání a zaplatit 15% daň ze zisku. Podrobně jsme o zdanění prodeje akcií psali v samostatném článku.

Za každou akcii vyplatí PPF cenu 270 korun. To je samo o sobě fér, protože za poslední tři roky před oznámením vytěsnění byla cena na burze nižší. Po započtení každoročních dividend už ovšem menšinoví akcionáři spokojeni nebudou: nuceným prodejem přijdou o dividendy z následujících let – v poslední době 21 korun hrubého na akcii. I proto chystají nespokojení akcionáři ve spolupráci s advokátní kanceláří KLB Legal žalobu.

Binokulár. Zlobil. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services