Obchodování s akciemi Fixed.zone bude dostupnější

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 25. 1. 2022
Obchodování s akciemi Fixed.zone bude dostupnější

Zdroj: Burza cenných papírů Praha

Akcie společnosti Fixed.zone, českého výrobce mobilního příslušenství, budou na pražské burze dostupnější i pro menší investory. Velikost takzvaného lotu se od 1. února sníží ze současných 100 na 50 kusů.

Lot je stanovený počet kusů, se kterým lze s akcií na burze obchodovat. Při aktuální ceně akcie musí zájemci o Fixed.zone zaplatit přes 35 tisíc korun, po změně by to při současné ceně byla polovina. Ještě dostupnější je akcie na burze RM-Systém od Fio banky: tam lze nakupovat a prodávat už od jednoho kusu.

„Věříme, že snížením velikosti lotu zatraktivníme akcie naší společnosti a umožníme jejich nákup širšímu okruhu investorů,“ říká Daniel Havner, zakladatel společnosti a její majoritní akcionář.

Srovnejte si to s námi

Akcie Fixed.zone aktuálně na pražské burze vyjde na 354 korun. Obchoduje se s ní na trhu Start, který je určen pro menší společnosti. Firma na něj vstoupila s upisovací cenou 222 korun za akcii loni 8. listopadu. Při primárním úpisu i na začátku obchodování o ni byl poměrně velký zájem a její cena se krátce dostala i nad 500 korun. V prvním týdnu obchodování dokonce akcie hlásila rekordní růst ceny na pražské burze. Pak ale zájem opadl a zhruba od začátku prosince cena stagnuje či mírně klesá.

O akcie Fixed.zone je teď na pražské burze malý zájem, průměrný denní objem obchodů za poslední měsíc se pohybuje kolem 70 tisíc korun, což odpovídá současným dvěma lotům. V prvním týdnu obchodování s akciemi Fixed.zone denní objem atakoval hranici tří milionů korun. A například akcie technologické společnosti eMan mají na trhu Start v posledním měsíci denní průměr obchodů v řádech stovek tisíc korun a cena akcie je navíc proti Fixed.zone o více jak polovinu nižší.

Českobudějovická společnost Fixed.zone vyvíjí a vyrábí nabíječky, držáky, pouzdra a další příslušenství k telefonům a tabletům, které je chrání nebo zjednodušují jejich používání. V Prostějově vlastní a provozuje od roku 2014 rukodělnou výrobu kožených peněženek a pouzder na elektroniku. Její vlajkovou lodí je značka Fixed. Společnost v současnosti zaměstnává více než 90 lidí.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Moneta schválila dividendu devět korun za akcii

Valná hromada Moneta Money Bank, které se zúčastnili držitelé 74,59 procenta akcií, dnes schválila rozdělení čistého zisku za rok 2023. Z částky 5,4 miliardy korun akcionářům vyplatí... celý článek

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka schválila štědrou dividendu. Akcionářů přibývá

Valná hromada Komerční banky 24. dubna schválila návrh představenstva, aby držitelé akcií Komerční banky dostali dividendu ve výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.