PPF vytěsní akcionáře z O2. Měli by dát víc, říká analytik

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 12. 2021 | 7 komentářů
PPF vytěsní akcionáře z O2. Měli by dát víc, říká analytik

Zdroj: Shutterstock

Skupina PPF stáhne zbylé akcie operátora O2 z pražské burzy za 270 korun za akcii. Skupina dnes oznámila, že obdržela souhlas České národní banky se zahájením procesu výkupu minoritních akcionářů společnosti O2 CR. Odkup se uskuteční prostřednictvím PPF banky, hotovo má být do poloviny příštího roku.

Firma svůj záměr stoprocentně ovládnout operátora působícího v Česku a na Slovensku oznámila už v červnu, kdy ovládla více jak 90 procent akcií O2. To je hranice, která vytěsnění umožňuje. Nyní na burze zbývá ještě přes 28,5 milionu akcií, PPF tak vytěsnění vyjde na téměř osm miliard korun.

Akcie operátora v reakci na zprávu dnes na burze posílila až k hranici 270 korun, následně ale oslabila a nyní je za zhruba 266 korun. Před rozhodným dnem pro výplatu dividendy v půlce června se dostala i na 298 korun, to ale bylo jen krátkodobé maximum. Například před rokem akcie O2 vyšla na necelých 250 korun a na začátku prosince 2019 byla u hranice 230 korun.

Srovnejte si to s námi

PPF výkupní cenu pro vytěsnění stanovila zjednodušeně řečeno z ceny akcie v posledním zhruba roce. Podle Tomáše Pfeilera, portfolio manažera společnosti Cyrrus, cena odkupu splňuje všechny zákonné požadavky, takže ji z čistě právního hlediska je možné označit za adekvátní.

„Na druhou stranu titul ve svých portfoliích drží dlouhodobě řada drobných investorů i fondů kvůli stabilním dividendám. Tito investoři by v tom rádi pokračovali. Aby je PPF za nucený prodej kompenzovala, bylo by férové nabídnout vyšší cenu,“ říká Pfeiler.

O dalších podrobnostech vytěsnění bude rozhodovat valná hromada, kterou by společnost O2 CR měla v příštích týdnech svolat. Z jejího rozhodnutí vzejdou i podrobnosti ohledně toho, jak by měli postupovat lidé, kteří mají akcie z kuponové privatizace na takzvaném nezařazeném účtu v Centrálním depozitáři cenných papírů. „Principiálně je zpravidla administrací pověřen nějaký subjekt (banka), který zveřejní podmínky za kterých se budou moci akcionáři o vypořádání hlásit. V tuto chvíli tedy je nutné vyčkat na valnou hromadu, která způsob vypořádání stanoví,“ vysvětlují mluvčí depozitáře Jiří Kovařík.

PPF svůj záměr na stažení akcií O2 z burzy vysvětlovala v červnu tím, že objem obchodů, se kterými se tyto cenné papíry na pražské burze obchodují, už delší dobu strmě klesá.

Dnes dodala, že zároveň chce zkonsolidovat a posílit svůj telekomunikační byznys. „Skupina PPF plánuje po nabytí 100 % akcií O2 CR tuto společnost plně integrovat do své telekomunikační divize PPF Telecom Group a využít všech synergií. Součástí PPF Telecom Group jsou mobilní operátoři působící pod značkou Telenor v Maďarsku, Bulharsku a Srbsku, a také infrastrukturní společnosti CETIN Group, které působí ve stejných zemích i v ČR,“ říká mluvčí PPF Leoš Rousek.

Akcie O2 na pražské burze

Zdroj: peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+8
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 12. 2021 22:24, veverkazprahy

Tohle vytesnovani je cunarna, ktera bude jen nasi brzdu nicit.

+19
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

19. 12. 2021 20:21, Visa

Získejte rychlou půjčku ještě dnes. Čelíte výzvám a potřebujete finance na vedení války proti těmto výzvám? Potřebujete financování nebo půjčku, abyste měli lepší život? Chcete, aby vaše podnikání bylo podpořeno úvěrem? Získejte všechny tyto odpovědi na Kelvin Finance Worldwide. Jedná se o soukromou úvěrovou platformu, která vám poskytuje příležitost získat přístup k půjčce. Jakmile požádáte, budete okamžitě schváleni a půjčka bude poskytnuta rychle. Půjčka je nabízena se sazbou 3 % a maximální výše úvěrové kapacity je 10 milionů eur.

Získejte půjčku za 3 %, abyste mohli žít lepší život od autorizovaného a licencovaného poskytovatele půjčky.
e-mailem: kelvinfin500@gmail.com

-1
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek