Koupit nováčka na burze? Druhá Pilulka to není, ale...

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 21. 10. 2021 | 3 komentáře
Jak lákavá je nabídka akcií společnosti Fixed.zone, českého výrobce příslušenství k mobilům? Zeptali jsme se investičních expertů.
Koupit nováčka na burze? Druhá Pilulka to není, ale...

Zdroj: Fixed.zone

Od úterý 19. října se můžete hlásit o akcie společnosti Fixed.zone, nováčka na pražské burze. Obchodníci (některé banky a investiční společnosti jako Fio banka, Patria nebo Wood & Company) přijímají objednávky do 2. listopadu.

Českobudějovická firma si jde na burzu pro peníze na další rozvoj, především chce víc proniknout na zahraniční trhy. Akcie vydává na menším trhu Start. V rámci probíhajícího úpisu je lze nakupovat jenom v takzvaných lotech – jeden tvoří 100 kusů akcií.

Zájemci o úpis mají na výběr rozpětí od 180 do 222 korun za akcii. Musí investovat aspoň 18 tisíc korun (100 akcií po 180 korunách). U dolní hranice však není jisté, že se k akciím skutečně dostanou. Když zájem investorů převýší rozsah emise, dostanou akcie z prvotního úpisu ti, kdo nabídli vyšší cenu.

Po skončení prvotního úpisu se zhruba desetinový podíl firmy (9,99 %) začne volně obchodovat na trhu Start. Drtivou většinu zbylých akcií budou dál držet zakladatelé firmy – bratři Daniel a Marek Havnerovi a Radek Douda.

Srovnejte si to s námi

Firma vznikla v roce 2001 pod názvem Recall. Původně se zaměřovala pouze na prodej a distribuci jiných výrobců, od roku 2015 pak vyvíjí a vyrábí vlastní výrobky pod značkou Fixed. Dnes už většina tržeb (aktuálně je to 68 %) firmy Fixed.zone pochází z prodejů vlastních výrobků. Podrobný příběh firmy si můžete přečíst i na webu pražské burzy.

Při upisovací ceně mezi 180 až 222 korunami vychází ocenění společnosti na 358 až 438 milionů korun. Její obrat v roce 2020 přesáhl 254 milionů korun, hrubý zisk (EBITDA) dělal necelých 15 milionů korun. Letos firma opět roste, očekává hrubý zisk nad úrovní 23 milionů korun. V příštích pěti letech plánuje zisk reinvestovat do dalšího rozvoje, od šestého roku po aktuální emisi akcií slibuje v případě dobrého vývoje výplatu dividend.

Jde o dobrou příležitost, jak zhodnotit úspory? Je nabízená cena atraktivní? Jak velký zájem o akcie Fixed.zone čekáte?

Vladimír Vávra, makléř Wood & Company

Posledním titulem upsaným na trhu Start byla Pilulka, která za necelý rok přidala přes 180 %, a nastavila tak pro další akcie laťku opravdu vysoko. Trh mobilního příslušenství, na kterém Fixed operuje, je ovšem velký a společnost má prostor pro regionální expanzi. Díky tomu má firma růstový potenciál a může tak být atraktivní investicí.

Na první pohled nemusí vypadat upisovací cena akcií nejlákavěji. Na druhou stranu akcie jsou upisovány za účelem investice do rozvoje, nikoliv za účelem vystoupení nynějších vlastníků ze společnosti. Zároveň vidíme poměrně dobrou dynamiku růstu tržeb firmy. To vše spojené s obrovským trhem mobilního příslušenství a prostorem pro regionální expanzi podle našeho názoru mírně vyšší valuaci ospravedlňuje.

Věříme, že nabízený objem akcií najde na trhu Start své investory, kteří docení středně až dlouhodobé růstové ambice společnosti Fixed.

Jaroslav Šura, investor

Fixed.zone je do budoucna zajímavou společností, která mně ale přijde v současnosti draze naceněna. Naprostá většina aktiv se skládá ze zásob a pohledávek. Zadlužení firmy tomu odpovídá. Jsem zvědavý, jak se povede managementu zdražovat kvůli vyšším vstupům. Doprava z Číny vzrostla mnohonásobně.

Nejspíš bych s investicí do těchto akcií počkal. Tím spíše, že freefloat bude velmi malý (na burzu míří jen 9,99 % ze všech akcií společnosti – poznámka redakce) a likvidita mizerná (žádná). Výhodou by mohlo být, že při tak nízké (ne)obchodovatelnosti na burze může být cena akcií kýmkoli posunuta kamkoli.

Jan Tománek, analytik Fio banky

Společnost si za 20 let fungování vybudovala silnou pozici na českém kamenném i e-commerce trhu, který jí přináší polovinu tržeb, a její příslušenství patří třeba na Alze mezi nejprodávanější. Měla by těžit z trendu výrobců mobilních zařízení nepřikládat k novým zařízením příslušenství (nabíječky a sluchátka) i z nově otevíraných kategorií, například v podobě sledovacích klíčenek.

Trh příslušenství je však vysoce konkurenční a kapitálově silnější hráči by mohli ohrozit expanzi společnosti. Například Alza v posledních letech rozvíjí vlastní značku AlzaPower a Amazon je známý schopností nahrazovat produkty malých firem vlastními privátními značkami.

Při navrhovaném ocenění a sektorovém srovnání mi akcie nepřipadají atraktivní s ohledem na odvážné valuační násobky, vysokou konkurenci v sektoru a krátkou historii nových prodejních kanálů. Současně pro zajištění dobré likvidity považuji úvodní free-float pod 10 % jako příliš malý.

Investoři na trhu Start pražské burzy ale v minulosti ukázali silný apetit pro růstové firmy. Domnívám se tak, že navzdory napnuté valuaci dopadne IPO pro firmu úspěšně a získá tak potřebné finance na plánovaný růst.

Ondřej Koňák, portfolio manažera Partners investiční společnosti

Společnost Fixed.zone vznikla již v roce 2001 a vyrábí mobilní příslušenství. Nejznámější produkt fixed tvoří aktuálně cca tři čtvrtiny tržeb společnosti. Pandemie se podepsala do hospodaření společnosti negativně prostřednictvím uzavření maloobchodu, který před pandemií tvořil bezmála polovinu tržeb. Přestože byl výpadek částečně nahrazen online prodejem, stále jde o zhruba třetinu EBITDA, která nebyla pandemií realizována.

Management očekává průměrný roční růst tržeb do období 2025 na úrovni 16,4 %, což nám vzhledem k silné konkurenci přijde poměrně ambiciózní.

Úpis by měl společnosti poskytnout dodatečný kapitál v objemu 50 milionů korun, který společnost chce použít primárně na expanzi do zahraničí prostřednictvím distributorů a spuštěním vlastního internetového obchodu.

Vzhledem ke specifikám trhu Start by případná investice neměla být hlavním pilířem portfolia investora, ale spíše vhodným doplňkem, prostřednictvím kterého se může podílet na rozvoji českého kapitálového trhu.

Chcete víc?

Zdroj: Shutterstock

Jak úspory zhodnotit nad inflaci? Bez rizika to nejde. Vysvětlíme vám, jak na to a jak ho minimalizovat.

Jak porazit inflaci. Spořicí účet už nestačí

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+23
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek

Partners Financial Services