Akcie z kuponovky najdete snáz. S bankovní identitou

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 29. 9. 2021 | 8 komentářů
Akcie z kuponovky najdete snáz. S bankovní identitou

Zdroj: Shutterstock

Kdo chce vědět, zda nevlastní nějaké akcie z kuponové privatizace, má novou možnost, jak to zjistit. Společnost Centrální depozitář cenných papírů (CDCP), která vede evidenci zaknihovaných cenných papírů a vypořádává obchody na pražské burze, spustila online službu, která využívá bankovní identity.

Za online výpis z takzvaného nezařazeného účtu cenných papírů (tedy bývalého účtu zaniklého Střediska cenných papírů) zájemci zaplatí 90 korun. Služba je zatím dostupná jen klientům čtyř bank, které už umožňují identifikaci svých klientů vůči třetím (soukromým) stranám. Konkrétně jde o Českou spořitelnu, ČSOB, Komerční banku a Monetu Money Bank. Další banky mají postupně přibývat.

„Výpis lidem poskytne jasnou informaci, zda a které akcie ještě na tomto účtu drží. Věříme, že i díky nízkému poplatku za tuto službu, který zahrnuje i poplatek bankovní identitě, se nám podaří oslovit maximum občanů, kteří si stále nejsou jisti, zda něco vlastní. Tuto službu však mohou využít i ti, kteří ví, že stále mají cenné papíry v nezařazené evidenci a z jakéhokoliv důvodu chtějí získat aktuální výpis,“ uvedl Ondřej Dusílek, generální ředitel CDCP.

Srovnejte si to s námi

CDCP si od nového online nástroje slibuje, že se sníží počet nezařazených účtů, kterých existuje více než 700 tisíc. Dosud mohli zájemci podat žádost na formuláři s úředně ověřeným podpisem, CDCP ho pak poslal na dobírku za poplatek 500 korun.

Když lidé v evidenci najdou nějaké akcie z minulosti, o kterých nevěděli, mohou se k penězům z nich dostat tak, že si zřídí majetkový účet u některého z účastníků CDCP, tedy bank či obchodníků s cennými papíry. Přes ně pak můžou akcie prodat a tedy zpeněžit. Zároveň má vlastník možnost darovat cenné papíry, které pro něho nemají hodnotu Nadačnímu fondu Centrálního depozitáře cenných papírů.

Akcie vyhledají také jednotliví obchodníci s cennými papíry, kteří pak nabízejí i jejich následný převod nebo prodej. Obecně nejvýhodnější podmínky má zřejmě Fio banka: samotné zjištění, zda člověk má nezařazený účet z kuponovky, je zdarma. Výpis akcií, které na něm případně jsou, přijde na 130 korun (z toho 60 korun jako poplatek Fio bance a 70 korun depozitáři). V průběhu září mohli o výpis bezplatně žádat klienti Banky Creditas, tato marketingová akce ale 19. září skončila.

Na nevyzvednuté akcie z kuponové privatizace upozornila v poslední době především společnost Stock Convertor s projektem Zapomenuté miliardy. Ta po zadání osobních údajů prověří, jestli má klient na nezařazeném účtu u CDCP nějaké hodnotné akcie. Pokud je najde, účtuje si poplatek za nálezné podle ceníku – ten podle firmy nepřesáhne 15 procent z hodnoty akcií.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+28
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 8 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

29. 9. 2021 22:34, Jan

Nejde mi zaplatit 90,- Pouze přes QR kód. Lze i jinak?

+13
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (8 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

21. 3. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

ČEZ oznámil výsledky a návrh dividendy, ovládne GasNet

Čistý zisk energetické skupiny ČEZ v roce 2023 klesl na 29,6 miliardy korun, přesto byl druhý nejvyšší za posledních deset let. Vyšší byl jen v roce 2022, kdy dosáhl rekordních 80,7... celý článek

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Kofola bude vařit pivo. Koupi pivovarů schválily úřady

Společnost Kofola ČeskoSlovensko dokončila nákup většinového podílu ve společnosti Pivovary CZ Group, pod kterou spadají značky Holba, Zubr a Litovel. Stalo se to krátce po té, co akvizici... celý článek

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

8. 3. 2024 | Martin Mašát | 1 komentář

Podílovým fondům se daří. Akcie jedou na vlně technologií

Zatímco akciím pomáhá až nekritická víra v budoucnost umělé inteligence, ceny dluhopisů poslalo nahoru rozhodnutí České národní banky.

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

8. 2. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Komerční banka překvapila štědrou dividendou, akcionářů přibývá

Představenstvo Komerční banky navrhuje vyplatit držitelům akcií Komerční banky dividendu výši 82,66 Kč na akcii před zdaněním.

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

16. 1. 2024 | Kateřina Hovorková | 7 komentářů

O novinku ve spoření na důchod je zájem. DIP nabízí už 15 firem

První investiční společnosti a banky spouštějí nový dlouhodobý investiční produkt s daňovou výhodou. Říkají, že poplatky nebudou vyšší než u standardní nabídky investic, případně budou... celý článek